Vastuun siirtoa valuutalla

Rahalla pääsee näköjään eroon vastuusta. Käykö näin nyt Puolan ja Valko-Venäjän rajalla?

EU:ssa sen jäsenvaltioiden erilaiset ideologiat, tavoitteet ja toimintatavat poikkeavat toisistaan. Mielipiteitä ei saada sovitettua yhteen tai edes kahteen ja tämä näkyy usein toimimattomuutena.

Turkki uhkasi valtavilla pakolaisvirroilla EU:n rajoja. EU halusi säilyttää avoimen yhteiskunnan kasvonsa, missä ihmisillä on ihana vapaus, turva ja toimeentulo. Ja sen saman EU:n jäsenvaltiot lupasivat myös kaikille EU:hun hakeutuville apua tarvitseville.

Todellisuudessa EU maksoi ja maksaa Turkille suuren summan rahaa siitä, että Turkki sulkee rajansa ja pysäyttää näin Eurooppaan haluavat ihmisvirrat.

Nyt sama tapahtumasarja on toteutumassa Puolan ja Valko-Venäjän rajalla? Valko-Venäjä kuskaa ihmisiä Puolan rajalle lennättämällä heitä maahan ensin ainakin Irakista. Mikäli mediatietoihin on uskomista.

Niin tai näin käynnissä on hybridisodankäynti, jolla saadaan jälleen hajanainen EU vapisemaan. Maksetaanko jatkossa myös Valko-Venäjälle rahaa rajojen sulkemisesta?

Kiristäminen ei koskaan lopu. Rahalla voi ostaa ja maksaa palveluista, mutta rahan pitää jatkaa juoksuaan, jotta palvelu säilyy. Kertamaksu ei toimi, vaan rahaa pumpataan niin kauan kuin se vain on mahdollista. Miksi Valko-Venäjä toimisi eri lailla kuin Turkki?

On selvää, ette sen kummemmin Turkki kuin Valko-Venäjäkään kunnioita ihmisoikeuksia, mutta kunnioittaako EU? Onko se parempaa politiikkaa, missä rahaa annetaan diktaattorien taskuun, jotta he tekevät sen työn, mihin itse ei olla valmiita?

EU:n yhtenäisyys on puheissa, mutta todellisuus iskee aina vasten kasvoja, kun rajoilla alkaa tapahtumaan liikehdintää. Kun joudutaan kohtaamaan ihan oikeasti tilanne, jossa ihmisoikeudet törmäävät toisiaan vastaan, alkaa armoton oman kilven kiillotus.

Sama näkyy täällä meillä Suomessa? Yhä harvempi poliitikko haluaa ottaa kantaa asiaan, muuten kuin paheksumalla Valko-Venäjää ja vakuuttamalla, että tilanne ei voi toteutua omilla rajoillamme. Ja tämä tilanteessa, kun EU:n rajoilla puhutaan hybridisodasta.

EU muuten haukkui edellisessä kokouksessaan Puolan tapaa toimia osana EU:ta, mutta yhtäkkiä tilanne kääntyikin päälaelleen. Puolan rajoilla odottaa kasvava joukko ihmisiä, jotka ovat tulossa turvalliseen Eurooppaan. Puola ei heitä halua edes kauttakulkumatkalle? Vai emmekö me muut EU maat halua heitä?

Ja jotta haaste kasvaisi, on kysyttävä: kuinka turvata paitsi puolalaisten oikeudet ja turvallisuus myös rajalla parempaa tulevaisuutta kohti haluavien ihmisten oikeudet ja turvallisuus?

Otetaan kaikki halukkaat maahan, Eurooppaan tai minne he ikinä haluavatkaan mennä. Tämä olisi todella se kaikista avoin ja jaloin ratkaisu. Kuinka paljon maahanmuuttajia avointen ovien Eurooppaan tulisikaan, jos EU toimisi näin ja mitä ongelmia se aiheuttaisi?

En tiedä muista maista, millä pohjalla heidän julkinen taloutensa on, mutta Suomessa suuri pakolaisvirta voisi aiheuttaa hieman ongelmia. Tällä hetkellä on haastavaa päästä hoitoon ja saada apua, on kyse sitten kipeästä hampaasta, lonkasta, puhumattakaan mielenterveyspalveluista. Olemmeko varautuneet siihen, että yhä suurempi määrä maahanmuuttajia tulee tarvitsemaan akuuttia apua, kuten myös moni jo täällä asuva. Kuinka pidämme huolen, että täällä meillä toteutuu jokaisen asuvan ihmisoikeudet?

Kestääkö meidän yhteiskuntamme ja sen palvelut, kun ne ovat nytkin jo ylikuormittuneet. En sano mikä on oikein ja mikä on väärin, koska en tiedä. Kysynkin, että olemmeko me valmistautuneet täällä Suomessa tällaisiin tilanteisiin? Kestääkö yhteiskuntamme ja pystymmekö pitämään huolen, että jokaisen on täällä turvallinen olla ja kaikista pidetään huoli?

Kysyn tätä senkin takia, että meillä on yhteistä rajaa melkoisen pitkästi Venäjän kanssa. Vihaan jossittelua, mutta se nyt on ainut keino varautua. Kysynkin, että olemmeko varautuneet, jos me olemme seuraava Puola ja meidän rajoillemme virtaa (ohjattuna tai ilman) apua ja mahdollisuuksia parempaan tulevaisuuteen odottavia ihmisiä? Olemmeko valmiita auttamaan ja onko meillä siihen valmiit suunnitelmat vai improvisoidaanko taas pienessä paniikissa?

Se on ainakin selvää, että niin kauan kuin me emme osaa keskustella ongelmista, ilman, että ainut tulos on jyrkkä vastakkainasettelu ei tähänkään ongelmaan rajoilla ole kelvollista ratkaisua tulossa.

Hybridisodankäynti hyödyntää juuri tätä: kulttuuriamme ja tapaamme ajatella. Ihmiset rajoillamme saavat ihmiset rajojen sisäpuolella toisiaan vastaan. Nerokasta!

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *