Lapset pois yökerhoista!

Kun lukee iltapäivälehtiä, voi tehdä helposti tulkinnan, että joku ei tee työtään kunnolla. Suomessa koronatartuntoja on lähes tuhat päivässä, vaikka testauskapasiteetti on paljon vähäisempää kuin aikaisemmin ja kahdesti rokotettujakin on jo yli 80 % 12-vuotiaista.

5-9 vuotiailla ilmaantuvuus on lähes kolminkertainen nuoriin aikuisiin verrattuna, 5-14 vuotiailla ilmaantuvuus on kaksinkertainen heidän vanhempiinsa nähden. Puutonoksa voisi tehdä tulkinnan, että vanhemmat tartuttavat lapsensa kotona ja vielä kahteen kertaan. Jos alussa pelättiin, että lapset tartuttavat vanhemmat, niin nyt on tilanne kääntynyt toisin päin.

Uutisista voi myös päätellä, että tartunnat tulevat edelleen yökerhoista ja ravintoloista. Silti iso osa tartunnoista ovat rokottamattomilla lapsilla? Ymmärrän, että ainakin osa hallituspuolueista ja heidän ideologinsa omaavista lakihenkilöistä ei halua koronapassia yhteiskuntaamme, mutta kai siellä yökerhon ovella voi vielä henkkarit tarkistaa? Toisaalta laitan vastuuta myös vanhemmille, että kannattaa ehkä kyseenalaistaa oman tenavan menoja, kun 10-vuotias vetää kauluspaidan päälle ja poistuu kavereiden kanssa Yangon kyydillä kohti pimenevää marraskuuta. Lapset eivät kuulu yökerhoihin. Ei sinne kuulu moni aikuinenkaan, mutta ei ainakaan lapset.

Päiväkerho on sitten toinen juttu.

Uutisvirta on nopea, mutta omiin silmiini eivät ole vielä osuneet uutiset missä kerrotaan, kuinka lasten tartuntojen alkuperä juontaa juurensa kouluista, harrastuksista tai iltapäiväkerhoista. Testaa ja jäljitä kapasiteettia on vähennetty ja olisi kiva tietää, kuinka hyvin koulut, päiväkerhot tai koronanjäljittäjät tiedottavat lasten ja nuorten mahdollisista altistumisista?

Kun tartuntaluvut huitelevat lähes tuhannessa per päivä ja suurin osa sairastuneista ovat rokottamattomia, niin ei tässä tarvitse enää olla epidemiologi, että voi sanoa ketkä vaaralliselle taudille altistuu. Vielä kun lisää siihen, että yli 80 % ns. aikuisväestöstämme on kahdesti rokotettuja.

Lasten kuuluu saada harrastaa ja heidän tulee saada elää. Olen kirjoittanut näin ja olen edelleenkin sitä mieltä. Nyt, kun tehohoitopaikat ovat lähes täynnä ja hoitovelka on liian suuri, jotta se koskaan voitaisiin maksaa, niin olen aidosti huolissani.

Olen saanut tehdä töitä poliojärjestölle, ja siellä olen nähnyt, miten aikoinaan lapsena sairastettu virustauti voi romahduttaa toimintakykysi vuosikymmenien kuluttua akuutista sairastumisesta. (polion myöhäisoireet vrt koronan myöhäisoireet?) Ei mahdotonta tälle Covid-19 viruksellekaan?

Meille edelleen suhteellisen tuntemattoman taudin edetessä kysynkin, että ovatko päättäjämme valmiita ottamaan riskin siitä, että lapsille virus on vain vuotava nenä ja kipeä kurkku?

Kun ajattelen itseäni isän rooliin, niin luulen, että vanhempien huoli on varmasti suuri. Ja mietinkin kuinka moni vanhempi pelkää lapsensa puolesta. Kuinka vanhempi voi laittaa lapsensa kouluun, kun tiedetään, että virus leviää nyt lasten keskuudessa kulovalkean lailla? Tai kuinka uskallan olla kotona, kun kahteen kertaan rokotettunakin voin viedä koronan kotiini. Monella päättäjällämme on myös lapsia, ja ainakin puheissa he ovat ensisijaisesti huolissaan aina lasten asemasta. YK ja kansainväliset sopimukset vaativat, että lastenoikeudet toteutuvat.

Tiedotustilaisuudet ovat loppuneet ja Hesarikin ilmoitti, että koronasta uutisoiminen riittää. Tämä sirkus ei lopu sillä, että joku lehti lopettaa asiasta kirjoittamisen. ”Poissa silmistä on poissa mielestä”, on kyllä todellinen tapa toimia, mutta tässä tapauksessa se osoittautuu irvokkaaksi, kun näillä testaus- ja jäljityskapasiteeteillakin tartuntoja on enemmän kuin viime syksynä.

Olisi kiva kuulla päättäjien suusta, että kuinka he suojelevat lapsiamme ja onko tosiaan niin, että lapset voivat huoletta sairastaa koronan?

Joulu lähestyy ja perheet kokoontuvat, samaan aikaan isovanhempien rokotusteho heikkenee kuin minun golfdraivini mitta. Olisiko jo aika pitää tiedotustilaisuus, siitä kuinka rokotustehojen heikentyessä suojaamme taas riskiryhmiä ja ikääntyviä? Vai onko hallitus nostanut kädet ylös, ja se tapahtuu mikä tapahtuu? Ainakin, siltä se todella vaikuttaa.

Suomi on hoitanut hienosti koronan ja on maailman mallimaita. Korona jatkuu, tuuletellaanko me vähän liian aikaisin? Toisaalta helppo on itsekkäässä maailmassa tuuletella, kun molemmat rokotukset ovat käsivarressa laitettuna. Vai onko?

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.