Siirryttäisiinkö jo asiaan?

En tiedä olenko ainut politiikkaa seuraava, joka kaipaa keskustelua niistä asioista, joilla on meille oikeasti merkitystä. Ne asiat, joista nyt keskustellaan ovat pääministerin puuttuva sormus, ryyppyjuhlat Kesärannassa ja saako ihmisiä sanoa boomereiksi. Mitä merkitystä millään näillä asioilla on?

Jos pääministeri haluaa jatkaa perinteitä Kekkosen ajoilta, missä kavereita kestitään ja elämästä tehdään nautinnollisempaa alkoholin avuin, niin ei se kovin pahalta kuulosta. Voiko pääministeri heittää läppää ja herjaa boomereista, on hänen oma valintansa. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ajavat syyllistyvät leimaamiseen, mikä kertoo kaiken ollennaisen. Ihminen on olevinaan älykäs ja taitava perustellessaan oman käytöksensä aina sallituksi vaikka todellisuudessa samaa leimaamista ja kiusaamista se on, vaikka heittää omasta mielestään kommentit läpällä tai kännissä. Näitä vitsejä sitten tykkäillään ja kehutaan kuinka johtajat onnistuvat kerta toisensa jälkeen jauhottamaan ihmisryhmiä tai toimittajia.

Mutta hei, se oli vaan vitsi ja kyllä vitsailu täytyy sallia vaikka se olisi leimaavaa ja sen sanoisi pääministeri. Aika pitkä on matka vielä yhteiskuntaan missä ketään ei leimata vähättelevin termein tai läpällä. ”Heitin vaan läpällä ja kaikesta pitää voida tehdä pilaa” on kuin vapaudu vankilasta kortti. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos lähtee vitsailun linjalle, niin pitää olla valmis kohtaamaan rajua kritiikkiä ja silloin on turha vaatia yksityisyydensuojaa. Niin makaa kuin petaa.

Itse kutsun ihmisiä heille annetuilla nimillään ja läheisiä tuttuja kutsun lempinimillä, jotka ovat heille aikojen saatossa annettu. Minä olenkin tällainen tylsä Puutonoksa.

Suomi jatkaa asekauppaa ja aseiden varaosien toimittamista maailmalle. Samaan aikaan, kun päättäjät ja hallituksemme paheksuu amerikkalaisten asepolitiikkaa, niin Iltalehden uutisten mukaan ”lähes viidennes Suomen aseviennin arvosta vuonna 2020 tuli viennistä Yhdysvaltoihin, jonne Suomi vie pääasiassa siviiliaseita”.

Valtioneuvosto on myös tehnyt poikkeuksellisen pitkän sopimuksen Arabiemiirikuntien kanssa. Suomi toimittaa varaosia sota-ajoneuvoihin aina vuoteen 2050 asti. Kaiken sormus ja boomeri uutisoinnin jalkoihin jääneen Iltalehden jutun mukaan Suomi ei voi vaikuttaa, minne varaosia jatkojalostetaan. Lopullinen käyttötarkoitus jää arvelun varaan. Se, mikä on kuitenkin selvää, on, että Suomi on antanut arabiemiirikuntaiselle yritykselle vapaat kädet viedä suomalaisia sotatuotteisiin suunnattuja komponentteja ihan minne vain.

Pelastakaa lapset ry:n raportti paljastaa, että 33 % matalatuloisten perheiden lapsista ei voi harrastaa ja urheilla, koska siihen ei ole varaa. Mitä hallitus tekee, jotta jokaisella lapsella on oikeus edes yhteen harrastukseen.

EU:ssa suunnitellaan kovaa vauhtia jatkuvaa rahoitusmallia, jolla tuetaan koko EU-alueen vihreää siirtymää. Kertaluonteinen rahoitus onkin mahdollisesti pysyvä ratkaisu ja mukana näissä sopimuksissa ovat myös Puola ja Unkari, joita EU-sopimukset eivät kiinnosta.

Saamme lukea, kuinka näitä maita on pääministerimme tiukasti nuhdellut. Mutta mitä sitten? Laitetaanko yhteiset rahoitus ja kehityshankkeet nyt sivuun? Kuinka ihmeessä Suomi on mukana tekemässä yhteistyötä näiden maiden kanssa? Suomi on hyvin linjakkaasti tuominnut maiden toimintaa, mutta toistaiseksi se on jäänyt puheen tasolle. Miksi pääministerimme ei voisi ilmoittaa, että uusista sopimuksista ja EU yhteistyöstä ei keskustella ennen kuin ihmisoikeudet näissä maissa toteutuvat?

Bensa maksaa kohta yli kaksi euroa litralta, vaikka hintojen ei pitänyt pumpuilla nousta. Syrjäseuduilla asuvat maksavat työmatkoistaan koko ajan enemmän, ja kompensaatiot ovat jääneet unholaan. Samalla nousevat elintarvikkeiden ja muiden hyödykkeiden hinnat, koska kuljetusmaksut kasvavat pumppuhintojen kasvaessa. (Nousevat ne valitettavasti monesta muustakin syystä.)

Eikö kukaan ole näistä asioista huolissaan? Meillä puhutaan pääministerin terveydestä ja siitä kuinka neuroottista on siivota monta kertaa päivässä. Miten keskustelu on päätynyt näin vääriin asioihin?

Mielenterveystilanne ja hyvinvointi on koetuksella, kun hoitajia ei ole vieläkään tullut lisää ja yhä useampi vanhus ja apua tarvitseva jää ilman välttämätöntä hoitoa ja apua. Tähän on ratkaisu luvattu, mutta mitään tuloksia ei näy.  Ahdinko syvenee, työntekijöitä hoitoalalle on aina vain vaikeampi saada. Miksi tästä asiasta ei grillata hallitusta ja pääministeriä lehtiemme lööpeissä?

Onko politiikka vain sakeaa teatteria, missä kaikki päätökset haudataan piiloon ja jokainen edustaja vain brändää itseään. Jokaiselle pääministerille ja edustajalle brändäytyminen sallittakoon.

Itse odotan sitä päivää, kun joku brändäytyy tulos edellä, ja nyt en puhu vaalituloksesta tai instagram seuraajista. Puhun siitä, että jokaiselle suomalaiselle saadaan turvallinen ympäristö syntyä, kasvaa ja vanhentua.

Media ja moni muu tykkää keskustella pääministerin hiuksista, koruista ja juhlista. Miksi emme puhu siitä, kuinka valtion talouden pitää hallitusohjelman mukaan olla tasapainossa vuonna 2023? Miksi emme puhu siitä, kuinka rahoitamme julkiset palvelut, ja missä viipyvät ne luvatut konkreettiset työllisyystoimet? Veroilla vai velalla?

Vain näillä on meille suomalaisille merkitystä.

Puutonoksa

p.s. Ja tässä teille vielä runo politiikan uutisoinnista!

Miltä näyttää talous ja lasten tulevaisuus?

Päivä se on huomennakin uus.

Mites työpaikat ja työllisyysaste?

Ihanat häät oli ja syysaamuna maassa kaste.

Saadaanko Kela korvausten poistolla lisää veroja?

On fetapiirakoissa paljon makueroja.

Olitteko juustohöylällä kaikilta leikkaamassa?

Tärkeintä on hyvä yhteishenki viisikossa.

Voidaanko puhua valtiontalouden tasapainosta?

Ennemmin puhuisin hampaiden pesusta.

Kesärannan juhlat, Veitola yökylässä ja voi hyvä luoja?

Oispa kaikilla julkisuuden henkilöillä yksityisyydensuoja.

Mitenkäs puolustusvoimat, hävittäjät ja NATO?

Instassa voi nykyään laittaa emojin päälle emojin, kato!

Kaksi euroa litralta maksaa bensa?

Instaan laitettava boomeri-ansa.

Miten hoidetaan budjetin alijäämää?

Pari päivitystä someen mediaa hämää.

EU, Puola ja uusien sopimusvelvoitteiden salkku?

Katsokaa kaikki, tässä on mun uusi laukku.

Jatkaako Suomi aseiden vientiä arabimaille?

Rakkautta haluan kaikille kavereille.

Voitaisiinko vihdoin puhua tiekartasta ja päivän politiikasta?

Eiköhän puhuta vielä hetki chillauksesta ja boomereista.

Voiko tuossa asemassa heittää herjaa?

Kato kun jonnet tykkää, kun meikäläinen servaa.

2 Replies to “Siirryttäisiinkö jo asiaan?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.