Vain yhden pestin tähden?

Tulihan se EU-koronaelvytyspaketti sieltä vihdoinkin pitkien neuvotteluiden jälkeen. Sisukas Suomi tuli kulmasta ulos voittajana. Pääministeri Sanna Marinin mukaan tehdyt satojen miljardien päätökset ovat Suomen kannalta loistavia. Mutta mitä muuta hän voisikaan sanoa?

Parhaansa tekivät ja karkeasti lopputulos on (media tietojen varassa mennään): elpymispaketista arvioidaan saatavan 3,2 miljardia euroa vuosina 2021-2023 ja maksamme siitä 6,6 miljardia euroa vuosina 2021-2058. Eli näin suomalaisen koulutusjärjestelmän lyhyen matematiikan opinnoilla päädyn tulokseen, että maksamme aika kovasti korkoa tuosta 3,2 miljardista. Vai toteutuisiko tässä se meille ainakin Arhinmäen suulla lausuttu totuus, että valtion ei tarvitse koskaan maksaa velkojaan takaisin?

Jos tuo on hyvä ja onnistunut sopimus, niin mikähän olisi ollut se huono tai edes keskinkertainen sopimus?

Isojen koronasta pahasti kärsineiden maiden elpyminen lisää suomalaisten vaurautta tai niin se on meille ainakin myyty. Pitääkö se paikkansa? Varmasti myös näin jollakin tasolla, mutta on muistettava, että Suomen talous on velkaantunut reilusti jo ennen Covid-19:n saapumista ja taloutemme on ollut pahasti miinuksella. Miksi nuo Etelä-Euroopan tehtaat eivät ole elvyttäneet meitä ennen tätä koronavirusaikaa? Miksi ne elvyttäisivät nyt?

EU:sta liittovaltio on lähellä ja sitä johtavat Saksa ja Ranska. Nyt meidät kaikki on sidottu maksuilla kiinni tähän EU-valtioon seuraavaksi 40 vuodeksi, koska saatavia ja maksettavia riittää. Kreikalle annettiin miljardien elvytys ei niin kauan sitten, ja tulokset tiedetään. Nyt puhutaan sitten sata kertaisesta määrästä, ja minusta tuntuu, että moni ei edes ymmärrä mitä vaikutuksia tällä voi olla.

Nämä valtion velat – kuten kaikki muukin – rahoitetaan veroilla, joita me maksamme. Nyt siis näyttää, että verotuloja on saatava lisää ja paljon. Ei pidä antaa unohtua, että olisi se verotus kiristynyt jo senkin takia, että saisimme hoidettua omat vanhuksemme, lasten koulut maksettua, SOTE-uudistukset veivattua ja sairaamme hoidettua.

Kannatan EU-valtiota kaikesta sydämestäni, jos sen myötä myös kaikkien liittovaltiomaiden verotus yhdenmukaistetaan. Vaikka kuinka valtionvarainministeriössä lukuja yritettäisiin – ja yritettäisiinhän sitä – puljata tilastoja ja käyriä, niin alkaisivat meilläkin veroprosentit laskea. Ansiotuloverotus, alvit ja polttoaine- ja autoverot noita miljarditukia saavien tasolle ja kyllä mekin aletaan omilla tuloilla pärjätä, eikä tarvitse sosiaalitukia hakea, jos töitä saa. Ja jos päädyttäisiin vaihtoehtoon, jossa italialainen maksaa samat veroprosentit kuin me, niin vähentäisihän se katkeruutta täällä pohjoisessa.

Nyt veroja muodossa tai toisessa sekä leikkauksia tullee siis monikertaisesti lisää. Ilmoitinkin jo 63- vuotiaille vanhemmilleni, että teidän eläkkeenne on peruttu. Kovasti alkoivat kyselemään, että löytyyköhän heille kaupungilta siivoustyötä tai vastaavaa. Joten miten on Sanna Marin, olenko väärässä?

Nuorten ja työssäkäyvien taakka on jo nyt täysin kohtuuton, mutta Marin sai neuvoteltua 400 miljoonaa euroa maataloustukia suomalaisille! Jos tämä on ainut konkreettinen asia mitä me saimme – anteeksi kielen käyttöni – niin vittu, tuo raha on ihan lillukanvarsi. Italia sai 88 miljardia.

Suomi on niin kaunis ja rakas, sen takia päättäjiemme ahneus myydä sitä pois palanen kerrallaan satuttaa.

Täytyy rehellisesti myöntää, että hieman pelottaa itsenikin puolesta, miten tässä tulee käymään, mutta Sanna pelastaa meidät varmasti, koska on nuo asiat neuvotellutkin.

Sanna tuskin lähtee EU:n tarjoamiin pesteihin ja jättää Suomen asiat hoitamatta, kuten lähes tulkoon kaikki edeltäjänsä. EU tuskin tarjoaa nuorelle Voguessa poseeranneelle naisjohtajalle huippupestiä. Emmehän totea seuraavien vaalien jälkeen, että Sanna lähtee EU:n huippuvirkaan ja me jäämme tänne poimimaan käpyjä? Kun päätökset eivät vaikuta omaan elämään, on niitä helppo tehdä.

Toivon myös, että jos Suomi nousee tästä velkahelvetistä voittajana ja hyvinvointivaltio on toiminnassa, niin kiittäkää myös näitä neuvottelijoita. Myös hyvän palautteen antaminen on sallittua.

Lähihistoria vain kertoo, että Suomea johtaneet ovat tehneet kauppaa EU:n kanssa ja sen jälkeen olemme lukeneet lehdestä, kuinka he ovat EU:n huippupesteissä ja tienaavat miljoonia. Suomi on saanut huippuviran, meille kerrotaan, ja me jatkamme kiltisti korkeampien verojen ja hintojen maksamista. Haluan uskoa, että Sanna Marin työryhmineen ja avustajakaarteineen ei tekisi näin, mutta kyllä tulevaisuus pelottaa niin oma kuin läheistenkin.

Pessimistinä voi todeta, että lähivuosina kuullaan kuka sai ja minkäkin pestin. Se on ainakin varmaa, että jos Sanna siirtyy vaalien jälkeen muualle, voitte olla varmoja, että meidät veronmaksajat on myyty vain yhden pestin tähden.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.