Itse pitää meidän tämäkin hoitaa.

On taas aika kaivaa tietokone repusta ja valmistautua vastaanottamaan syksy. Eihän tässä ole kuin muutamia kuukausia ja kauppojen hyllyt täyttyvät kasvomaskien lisäksi myös glögistä ja joulukalentereista.

Hurja on ajankulun vauhti, vaikka uutisia lukemalla sitä ei heti uskoisikaan. Pääotsikoissa keikkuvat yhä katiskavyyhdissä nenänsä puuteroineet superjulkkikset. Suomalainen televisiotuotanto on myös tajunnut, millä katsojia saadaan ja tehnyt katiskavyyhdin sankareista sarjan, jossa päätekijät huumausainerikollisuudesta epäillyt ovat jetset-elämää viettäviä, ihailtavia liikemiehiä.

Korona (siis Covid-19 ei se lasipulloissa myytävä juoma) on tehnyt painajaisista tutun riesan Eikä ne tunnu helpottavan sitten millään. Usein, kun näen painajaisia, nousen ylös sängystä ja juon lasin vettä. Se muuten auttaa useimmiten, joten siinäpä vinkki.

Korona näyttää olevan painajainen, joka vain jatkuu ja jatkuu. Ei auta, vaikka vetäisit pullon keskikaljaa ja kyytipoikana pienen annoksen suomalaista valkoviiniä eli kossua. Itse virus sinänsä ei painajaisiani aiheuta, koska sille asialle ei nyt oikein mitään mahda. Eihän sitä voi muuta kuin pitää etäisyyttä, pestä käsiä, välttää väkijoukkoja jne. jne.

Painajaiseni alkulähde löytyy hallituksen ja viranomaisten viestinnästä. Sitä eivät ole saaneet Tekir ja Saukkomaa kuntoon kesälomien aikana. Olin varma, että syksyä kohti mentäessä minun ei tarvitse enää lukea ristiriitaisia viestejä, joissa yksi ministeri sanoo maskituotannon pyörivän täysillä, toinen sanoo, että niistä puuttuvat CE-merkinnät ja kolmas ei ole kuullutkaan oikeastaan mistään mitään. Vikaan meni eli sitä virheistä oppimista ei ole vielä ainakaan sillä saralla tapahtunut.

Hieman muuten pelottaa, että tuolla kotimaisella maskituotannolla on sama kohtalo kuin HVK-huoltovarmuuskeskuksella. Ovet kun avataan, niin sieltä paljastuu paskaa ja muutama helvetin iso tuuletin.

Maski naamalla kauppaan, kioskille tai pankkiin meneminen tarkoitti usein ryöstöä, mutta nyt maskia käyttämällä suojellaan muita. Kuka olisi uskonut?

Olin mökinlaiturilla nauttimassa viimeisestä lomapäivästäni ja upottanut jalkani viileään järviveteen, kun huomasin Kiurun ujeltavan. Tällä Kiurulla ei ollut kaikki hyvin, vaan hän oli selvästi kesän aikana menettänyt otettaan laumaansa ja nyt vaikutti siltä, että se yritti paimentaa kaikkia takaisin siipiensä suojaan. No, leikki sikseen!

Krista Kiuru nimittäin vetäisi sen luokan ulostulon karanteeniasioissa, että viileä järvi, jossa jalkani kelluivat, kylmeni hyvinkin nopeasti. Kiuru kertoi kansalle, että omaehtoinen karanteeni muuttuu pakkokaranteeniksi. Liekö syynä vedessä killuneiden jalkojeni aiheuttama tavanomaista jähmeämpi järjen juoksu, mutta vaikutelma oli, että homma hoidetaan näin ja päätös on vähän niin kuin Kiurun omatekemä. Noudattamatta jättämisestä seuraa rangaistus, joka on sakkoa tai enintään kolme kuukautta vankeutta. Nyt siis reippaasti virusta torjumaan. Osa kansasta hurrasi, osa veti herneet nenään ja osa alkoi kaivella perustuslakia tueksi.

Mitään valvontakeinoa ei ollut tietenkään esittää, oli vain fiilispohjalla tuotu idea. Ilmoituksen muoto oli myös sellainen, että ainakin minulle jäi epäselväksi, ketä tämä päätös koskee. Ajattelin, että noinkohan on Kiurulla päätös kirjallisena, mutta eipä ollut. Kiurun tiedotustilaisuudesta jäi sellainen olo, että jonkin verran oikomalla vedettiin terävä ohjeistus, jonka laillisuudesta tai toteutustavasta ei ollut hajuakaan. Ketä pakkokaranteeni koskisi ja miten sitä valvottaisiin? No, sehän sitten muiden ongelma.

Välillä tuntuu, että Suomessa ei saa edes raiskauksesta kolmea kuukautta vankeutta, niin nyt sitä huudellaan koronakaranteenin rikkojalle. Sitten kerrotaan, miten on kovat piipussa.

On se muuten Puutonoksalle ihan ylitsepääsemättömän hankala ymmärtää, kuinka ensimmäisen tartunta-aallon aikana ei maskeista ollut mitään hyötyä, mutta nyt toisessa aallossa hyötyä onkin. Ei hyötyä, saa käyttää, suositellaan käytettäväksi, suositellaan vahvasti käytettäväksi, pakko käyttää… Ja karuselli pyörii.

Nyt meille suunnitellaan uutta liikennevalo-ohjausta: vihreän valon palaessa on turvallista matkustaa eikä siihen liity ns. koronariskejä, karanteenia tai testejä. Sitten on keltainen valo ja sen palaessa saattaa kohdalle sattua testiä tai karanteenia. Keltainen valo on vähän kuin savolainen kartturi: suattaapi olla mutkan takana polliisi vanutuppuloiden kanssa, vaun suattappi olla olematikin.

Sitten on vielä punainen valo eli saat Kela:n piikkiin (täydellä palkalla kerrankin) olla vielä kaksi viikkoa kotona. Punaiseen valoon liittyy tietysti testi, johon ei ole pakko mennä, koska sinua ei voida siihen pakottaa. Mutta, jos haluat kahdelta viikolta korvauksen kotiin, niin suosittelen ottamaan puikkoa nokkaan.

Nämä päätökset kielivät vain siitä, että ministerimme ovat istuneet liian kauan auton takapenkillä. Suomessa on sellainen liikennekulttuuri, että kun liikennevalossa vihreä valo vaihtuu keltaiseksi, niin ainakin viisi autoa jatkaa matkaa ns. vanhalla vihreällä.

Sain kuulla kesällä monen suusta, että kirjoitukseni ja ajatukseni ovat kovin hallitusvastaisia. Tämän virheellisen käsityksen haluan mahdollisimman selväsanaisesti korjata. Minulla ei ole mitään hallitusta tai siellä istuvia ihmisiä vastaan. Jokainen tekee parhaansa, mutta valitettavasti joillakin ei vain riitä.

Porauslautta on nykyään koronalautta ja matkoilta tuodaan muutakin, kuin viinaa ja makeisia.

Hallituksen sijaan moitin kyllä monia myös hallituksen tekemiä tai tekemättä jättämiä asioita. Monet niistä moitittavista kyllä ratkeaisivat hyvinkin helposti: rehellisyydellä. Miksi sitä ei voisi ihan suoraan kertoa miksi näin tai näin tehdään tai edes joskus, että kun en tiedä. Ei kai kukaan usko, että ministereiksi valitaan vain ns. kaikkitietäviä. No, niinhän he ainakin itse taitavat luulla.

Pakko vielä mainita tuosta viestinnästä, että kun nyt kuntien vastuulle jäi hommata maskeja pienituloisille ja vähävaraisille, niin onko kukaan löytänyt tuota vähätuloisen tulorajaa jostain? Lasketaanko nettotulot kuluja ennen vai jälkeen? Isot asuntolainat ja kulutusluotot jättävät monen keskituloisenkin kuukausittaisen käteen jäävän rahan aika pieneksi. Samalla kiinnostaisi, että lähettääkö kunnat maskeja postissa vai laitetaanko rahaa tilille? Koska, jos rahaa tilille, niin kuka valvoo, että sillä rahalla on nimenomaan ostettu maskeja eikä leipää? Koska, jos sitä ei kukaan valvo, niin mitäpä luulette, kuinka moni rahoillaan kitkutteleva ostaa maskeja? En halua olla skeptinen ja ihmisiin pitää luottaa, mutta ollaanpa nyt kuitenkin rehellisiä!

Palataan jatkossa taas tiiviimmin. Lomat on ohi ja se näkyy myös Puutonoksassa pieninä käynnistymisvaikeuksina. Muistetaan silti pitää etäisyyksiä, pestä käsiä ja käyttää tiukassa paikassa maskia. Emmehän me halua kevättä 2020 takaisin. Työttömiä jo ihan tarpeeksi.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.