Mikä hemmetin ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha?

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on otettu käyttöön vuonna 1985. Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha koostuu kaikille yhtä suuresta perusosasta sekä ansio-osasta, joka pohjaa työttömyyttä edeltäneeseen palkkaan. Työttömyyskassat hoitavat ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan maksuliikenteen. Peruspäivärahaa vastaava osuus rahoitetaan verovaroilla ja ansio-osa kaikilta työnantajilta ja työntekijöiltä kerättävillä pakollisilla työttömyysvakuutusmaksuilla. Mistä tässä oikeasti puhutaan ja olenko minä oikeutettu ansiosidonnaiseen?

Kuka nyt tällä hetkellä on oikeutettu saamaan ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan?

 • Sinun tulee kuulua työttömyyskassaan.
 • Sinun tulee olla ollut työttömyyskassan jäsenenä vähintään 26 viikkoa.
 • Sinun tulee täyttää työssäoloehto. Sinun työssäoloehtosi täyttyy, kun on ollut 28 edellisen kuukauden aikana yhteensä 26 kalenteriviikkoa palkkatyössä.
 • Sinun viikkotyöaikasi tulee olla vähintään 18 tuntia.
 • Sinun ansaitsemasi palkan tulee olla alan työehtosopimuksen mukainen tai vähintään
  1 236 euroa.
 • Sinun tulee olla 17-64 vuotias.
 • Sinun pitää myös pitää huoli, että työnantajasi maksaa työttömyysvakuutusmaksunsa.

Kuinka kauan olet sitten oikeutettu saamaan ansiosidonnaista päivärahaa?

 • 300 päivää, jos työhistoriaa on alle kolme vuotta.
 • 400 päivää, jos työhistoriaa enemmän kuin kolme vuotta.
 • 500 päivää, jos olet 58 vuotias ja viisi vuotta työhistoriaa, viimeisen 20 vuoden aikana.
 • Päivärahaa maksetaan enintään viideltä päivältä viikosta.

Näistä pidätetään normaaliin tapaan verot, mutta se nyt varmasti on kaikille selvää. Kirjoitin sen tähän ihan vain sen takia koska ärsytti, että tietysti tuostakin verotetaan.
Nämä ovat sellaiset yleislähtökohdat. Kuten arvata saattaa, kun sitten oikeasti aletaan ansiosidonnaista päivärahaa laskemaan, niin koukeroita löytyy lisää, ihan kuin vakuutustoiminnassakin.

Jos olet oman elämäsi sankari, ja sinä et ole koskaan ole älynnyt liittyä mihinkään kassaan tai liittoon, niin sinä olet oikeutettu ainoastaan KELA:n tarjoamaan peruspäivärahaan. Jos olet töissä ja maksat veroja, niin kyllä sinulta pidätetään palkasta työttömyysvakuutusmaksu ja maksat työttömyysturvaa, joka maksetaan kuitenkin vain niille, jotka täyttävät nuo ansiosidonnaisen päivärahan kriteerit.
Mikäli sinua kiinnostaa parempi korvaus ja haluat vaihtaa KELA:sta saadun työttömyyspäivärahan, ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, niin systeemi nyt vaan menee siten, että johonkin jengiin on kuuluttava. Rahakkaampaan korvaukseen sinun on valittava näistä toinen: Yleinen Työttömyyskassa (YTK), tai AY-mafia, tarkoitin siis AY-liike, mutta kun oli näköjään ennakoiva syöttö päällä, niin tuli tuo mafia siihen.

Kaaviolla (turha?) byrokratia…


Esimerkkinä, jos olet onnellinen ja olet päätynyt tilanteeseen, jossa joku maksaa työstäsi 2500 euroa kuukaudessa, niin ansiosidonnainen työttömyyspäivärahasi on noin 1500 euroa kuukaudessa. Mikäli et kuulu mihinkään jengiin ja tyydyt KELA:n työttömyyspäivärahaan, niin saat vain noin 700 euroa.
Pienellä panostuksella sinulla on siis mahdollisuus saada reilusti enemmän, jos sattuu lähtemään työt alta. Työttömyyskassat veloittavat sinulta valinnastasi riippuen 100-700 euroa kuukaudessa. Ihan halpaa se ei ole, mutta missään jengissä harrastaminen ei ole ikinä ilmaista. Usein näissä liitoissa pyörii kerran vuodessa arvonta ja samalla kun liityt jengiin, niin osallistut jäsenten kesken tehtävään arvontaan, josta voit voittaa kalastuspakin tai puutarhahanskat! No, lupaavathan ay-liikkeet työttömyyskassatoimintansa ohella työntekijöiden edunvalvontaakin. Tässä voi taas mitata kuinka paljon on oman elämänsä sankari

Miksi tästä nyt taas keskustellaan mediassa ja politiikassa? No sen takia, että tämän paremman ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan tulisi kuulua kaikille. Nyt se ei ole mahdollista, koska kaikki eivät halua/osaa/tiedä liittyä mihinkään kassaan tai AY-mafiaan – perkele, se ennakoiva syöttö on vieläkin päällä, tarkoitin AY-liikettä!
Nyt Vasemmiston ajatuksena olisi ainakin se, että työntekijän olisi ansiosidonnaista päivärahaa saadakseen liityttävä johonkin työttömyyskassaan. Vähän samalla tavalla kuin liikennevakuutus. Ainakin perusliikennevakuutus on otettava, jos meinaa koslalla kurvailla.
Jatkossakin siis ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan ehtona olisi kuuluminen johonkin kassaan. Mutta koska elämme avoimessa maailmassa, niin saat kuitenkin itse päättää mihin jengiin liityt. Ja oman elämänsä sankarit sitten tyytyvät siihen KELA:n perusjuttuun.


On ymmärrettävää, että demarit ja vasen puoli liputtaa ansiosidonnaista kaikille, mutta ehtona työttömyyskassat, joista valtaosaa (yhtä lukuun ottamatta) hallinnoivat ay-liikkeet. Verottomana operoivat ay-liitot saavat hommattua lisää vuokra-asuntoja ja vuokria vuokralaisilta. Sieltä sitten voidaan hyvillä mielin maksaa ay-liikkeen tukemille puolueille lisää tukea. Näin se pyörä pyörii työläisten asialla.

Työttömyyspäivärahan saadakseen on täytettävä kunnon lomake kahden viikon välein. Olisiko mitään, jos ilmoittaisi vain jos on päässyt takaisin töihin?

Puutonoksa jää seuraamaan mihin suuntaan keskustelu etenee. Mutta muistakaa, että ”missään jengissä ei elämästä selviä hengissä”, mutta oikeassa jengissä voi toki elämä maistua muullekin kuin Jalostajan hernekeitolle ja nuudeleille.
Näin äkkiseltään meidät ajetaan väkisin jengiin ja yksilönvapaus ottaa pienen kolahduksen, mutta toisaalta päättäjät tietävät paremmin. Nyt vain odotan päivää, milloin kouluissa aletaan opettamaan nuorille näitä yhteiskuntamme koukeroita ihan käytännön arkielämän esimerkein.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.