Tuplavoittoburgeri

Kovimmat ja itseään menestyjinä pitävät yrittäjät ovat aina vain sitä mieltä, että yritysten tappiot kuuluvat veronmaksajien maksettavaksi ja voitot osakkeiden omistajille.

Heikki Salmela on ravintolaketju Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Heikki Salmela on yksi näistä raudanlujista yrittäjistä, joka väittää olevansa polvillaan koronan aiheuttaman kriisin takia. Vielä vuonna 2016 Salmela kertoi Ylen haastattelussa, kuinka sosiaaliturva ajaa suomalaiset laiskuuteen ja viikossa tehtäviä työtunteja tulisi nostaa 40 tunnista 45 tuntiin. Salmelan mielestä jokainen 30 vuotiaaksi opiskellut on heittänyt elämästään kymmenen vuotta hukkaan. Lännen Median haastattelussa Salmela kertoo, että hän lakkauttaisi kaikki yritystuet Suomessa. Yritystuet eivät Salmelan mukaan kuulu markkinatalouteen eivätkä yritykset tarvitse euroakaan julkista rahaa.

Nyt siis sama mies on polvillaan työpöytänsä ääressä vaatimassa Sanna Marinin hallitukselta lisää rahaa yritysten tukemiseen. Nämä rahat, joita Marin hallituskumppaneineen pitää käsissään ovat niiden ihmisten työstä otettuja rahoja, joiden työtaakkaa Salmela halusi lisätä. Näillä tiedoilla ja minun ymmärrykselläni Heikki Salmela ei kuulosta piinkovalta liikemieheltä, vaan harvinaisen luihulta tyypiltä. Salmela on tehnyt jo vuosia miljoona tulosta majoneesissa uivilla hampurilaisilla, mutta nyt jo kuukauden kriisin jälkeen, on oltava polvillaan anomassa rahaa valtionkassasta. Miten tämä voi olla mahdollista?

Onko osinkoja omistajille jaettu niin, että pahanpäivän varalle ei ole jätetty mitään? Eikö hampurilaisilla olekaan tehty miljoonia? Onko Salmelan elämäntapa sellainen, että se vaatii jatkuvia miljoonia? Onko Salmela jakamassa valtiolta pyytämiään rahoja noille 7500:lle työntekijälleen? Onko Salmela jakamassa rahoja osakkeenomistajille vuoden lopussa? Kuka tietää mihin Salmela rahoja halaajaa? Mutta mikäli on tuota menestyvää pohattaa uskominen, niin yksikään yritys tai siis ainakaan Hesburger ei tarvitse euroakaan julkista rahaa.

Hesburgerin hampurilaiset tunnetaan majoneesista tai ainakin sen riittävyydestä.

Tämä kuulostaa jotenkin tutulta mallilta, jota on haviteltu jo ennen koronakriisiä. Esimerkkinä toimii hyvin nyt hieman jo vaiennut SOTE- keskustelu. SOTEn ajatus on/oli juurikin tuo, missä isolla volyymillä yksityistetään sosiaali- ja terveyspalveluja, vastuu ja päätäntävalta annetaan maakunnille. Mitä tapahtuu, kun jonkun maakunnan tai sotealueen sosiaali- ja terveydenhuolto ei osoittaudukaan kannattavaksi? No, maksetaan lisää, jos edes jotenkin halutaan ihmisten saavan tarvitsemiaan palveluja sillä saralla. Eli ongelmissa ollaan.

Nyt viimeistään paljastuu tyhmemmillekin, että tuon lasku tulee veronmaksajien maksettavaksi aina. Tämä on siis esimerkki siitä yrittämisestä ilman huolta, siitä onko se tuottavaa vai ei. Jos SOTE osoittautuu tuottavaksi, saa siitä voitot kääriä omistajat, mutta mikäli tuottoa ei tule, niin tappiot kuittaavat kuntalaiset.

Tarvittiinko siis koko maailmaa uhkaava kriisi, että paljastuu oman eliittimme halu ja kyky siirtää verovarat omiin taskuihinsa? Koronassa on siis jotain hyvääkin, sillä nyt kun kortit ovat pöydällä avoimena, niin jokainen pöytää katsova voi nähdä huijauksen, jos se on aikaisemmin ollut piilossa. Nyt veronmaksajat viimein näkevät mitä kauniiden korulauseiden takana tehdään.

SOTE kuulosti upealta ratkaisulta keventää veronmaksajien taakkaa. Todellinen tavoite on pumpata rahaa yksityisille terveydenhuollosta vastaaville yrityksille ja tappiolliset luvut kuittaa jälleen veronmaksaja. Veronmaksaja siis maksaa ensin palvelusta ja sen jälkeen kuittaa tappiotkin. Voitot kääritään pienelle porukalle ja uskon, että vaikka tulos olisi tappiollinen, niin voittoja kääritään silti. Tämä on sitä yrittämistä mitä päättäjämme ovat meille myyneet. Putonoksa avasi sen teille kaikille nyt ja tässä, joten olkaa hyvät!

Heikki Salmelaa tai Hesburgeria vastaan Puutonoksa ei tunne katkeruutta tai muutakaan. Pidän hienona sitä, että yritys työllistää ihmisiä ja antaa mahdollisuuden hankkia toimeentulonsa. Mitä enemmän työllistää, niin sen parempi. Puutonoksa tosin on pettynyt siihen, että ahneus ja ylimielisyys ajaa ihmiset antamaan lausuntoja, joita nyt saamme sitten ihmetellä.

Netflix ja Hesburger ovat varmasti monen suomalaisen yhdistelmä, kuten kahvi ja keksi.

Puutonoksa tilaa muuten aina kerrosaterian, juustohampurilaisen ja jälkiruoaksi jäätelön suklaakastikkeella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *