Koronakattilasta terveisiä!

Uusimaa laitettiin karanteeniin ja meistä muodostettiin 1.7 miljoonan ihmisen koronakattila. Meikäläisten hupimatkailu kehä 3:n ulkopuolelle on nyt sitten kielletty. Se on kyllä harmi, koska heti ajokortin saatuani lempiharrastuksiini onkin kuulunut viikonloppu ajelu skutsiin. En tiedä kaverieni kanssa mitään niin hienoa, kun startata Jeren vanha 87- vuosimallin avokatto Golf ja ajaa Senaatintorilta Tyrnävän grillille. Uskoo ken tahtoo.

Uusimaa siis menee kiinni, mutta baarit ja kuppilat eivät – ainakaan vielä ja kaikki. Minä en siis voi lähteä Tyrnävän grillille tilaamaan ”maito ja lihapiirakka”-annosta, mutta näin kevään lämmetessä voin vetää lempimekkoni päälle ja suunnata terassille nauttimaan talon lonkeron jäillä? Tietysti se vaatii sen, että ravintolayrittäjät avaavat terassit normaaliin keväiseen tapaansa. Mahdollista terassien avaaminen on, sillä Suomen laki oli niin kankea, että se sai Uudenmaan rajat kiinni, mutta ravintolan ovien sulkemiseen ei edes poikkeuslaki pystynyt.

Ravintolassa saa edelleen tilata, myydä ja nauttia Coronaa sen kaikissa muodoissa.

Täytämmekö me suomalaiset hallituksemme odotukset siitä, että jätämme terassit väliin ja juomme lonkeron kotipihalla, jää nähtäväksi.

Näin Kontulan kasvattina näyttää kyllä siltä, että kansan syvimpiin riveihin ei koronavirustietous ole juurikaan vaikuttanut. Kun yritin THL:n ohjeistusta noudattaen päästä ostarin apteekkiin, niin totesin, että se olisi vaatinut kykyjä, joita minulla ei ainakaan ole. Meno oli ihan samanlaista kuin aina ennenkin, paitsi että ruokakassien jako oli tuonut paikalle entistäkin enemmän porukkaa. Jono oli tiivis ja aktiivinen. Päästäkseen apteekin ovelle oli tunkeuduttava puoliväkisin jonon läpi ja hyväksyttävä se tosiasia, että lähikontaktia syntyy.

Aamulla sain lukea, että tilanteeseen etsitään ratkaisua: jonon suuntaa muutetaan ja vartijakin pyydetään paikalle. Ruokakassit menevät varmaan tarpeeseen, vaikka niitä muovikasseja – tyhjiä ja puolityhjiä – sitten löytyykin ympäri ostaria. Mutta olisiko ollut syytä etukäteen jo miettiä missä ja kuinka ruuan jako toteutetaan?

No, ei tietenkään.

Kuka sitä nyt etukäteen voi muuta kuin todeta, että on kyllä oltu valmiudessa ja tilannetta seurattu. Hallitus on saanut paljon kiitosta väkevistä toimista. Puutonoksa uskaltaa olla erimieltä, ja se ei nyt varmaan ketään yllätä. Okei, hallitus veti Uudenmaan rajat kiinni, että muualla Suomessa ei sairastuttaisi tai ei ainakaan samaa tahtia kuin täällä koronakattilassa.

Samaan aikaan hallituksella on myös kova kiire saada suomalaiset maailmalta takaisin Suomeen. Lomalaisia, eläkepäiviään aurinkoisimmissa maissa viettäviä eläkeläisiä ja muita Suomen talven kypsyneitä parempiosaisia lennätetään takaisin saamaan tarvittaessa parempaa hoitoa. Heidän mahdollisuutensa selvitä koronaviruksesta siellä lähtömaassa paljon pienempi kuin kotosuomessa.

Lentokentällä kaikilla tartunta-alueilta tulleilla oli hyvin aikaa käydä lentokentän Alepassa ennen nousua julkisiin kulkuneuvoihin, että päästään kotiin. Osa lähti junalla maakuntiin, osa ahtautui busseihin ja tietysti matkalla on hyvä ottaa muutama pysähdys ABC-asemalla. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ei siis ketään voinut vähempää kiinnostaa voisivatko epidemia-alueilta palaavat kenties tuoda mukanaan lisää koronaa. Kun ruskettuneet matkaajat saivat viimein laukkunsa hihnalta, he katosivat ihmisten sekaan kuin koronavirus konsanaan.

No, olin ehkä liian jyrkkä. Lentoasemalle oli liimailtu ohjelappuja Suomeen palaaville matkaajille yhtä kiinnostavasti ja tuloksekkaasti kuin talonyhtiön ilmoitustaululle alakerran mummo laittaa lappuja räksyttävistä lapsista ja itkevistä koirista.  

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomeen on tulossa vielä tuhansia matkaajia ja Puutonoksa on huolissaan, että riittääkö lentokentän Alepassa kaikille elintarvikkeita ja pysähtyyhän bussi riittävän usein huoltoasemille? Olisi kamalaa taittaa matkaa pissahädässä, puhumattakaan siitä, että nyt ainakin on saatava kunnon kahvit. Toivottavasti hallitus pitää kaupat auki ja julkiset kulkuneuvot käynnissä, niin saadaan jatkaa tätä venäläistä rulettia ammuksina koronavirus.

Nyt täällä koronakattilassa itketään, kun ei pääse maalle laittamaan mökkiä kuntoon. Samaan aikaan mökkipaikkakuntalaiset ja pohjoisemman Suomen asukkaat syyttävät helsinkiläisiä siitä, että ovat suurin uhka heidän turvalliselle elämälleen. Ainakin mikäli mediaa on uskominen.

Voin nyt kertoa teille kaikille salaisuuden. Yhteistä näillä ihmisillä, jotka eivät pääse nyt maalle tai haluaisivat sulkea helsinkiläiset ja osan uusimaalaisiakin ikuiseen vankityrmään on se, että heidän syntymäpaikkansa on kaikilla siellä kehäkolmosen ulkopuolella.

Paljasjalkainen stadilainen nauttii kahvinsa ja bissensä ennemmin terassilla, kuin kärpästen syötävänä mökillä.

Yrittäkää jo ymmärtää, että paljasjalkainen stadilainen ei koskaan, ikinä halua maalle. Ei edes juhannuksena. Meitä stadilaisia ei voisi vähempää kiinnostaa lähteä laittamaan mökille jalkalistoja tai kantamaan vettä tupaan, että saa astiat tiskattua. Mikä meitä stadilaisia sitten vituttaa? No se, että terasseille ei nyt voi mennä istumaan ja nauttimaan kevään auringosta ja kauramaidolla höystetystä kahvista. Maalaiset kaipaavat maalle ja kaupunkilaiset kaupunkiin. Älkää siis maalaiset olko vihaisia meille stadilaisille, koska kolmen tai viiden tai kymmenen viikon päästä, kun koronakattilankansi aukeaa, niin koronaviruksen teille tuovat ahdistuneet maaltamuuttajat, jotka ovat olleet pakotettuja viettämään työn lisäksi vapaa-aikaa kaupungissa. Me stadilaiset ollaan silloin terassilla bissellä, kun ne ”oikeat ihmiset” istuvat ruuhkissa matkalla mökeilleen.

Puutonoksa pitää edelleen hallitusta kriisitilanteen vallitessa ihan hyvänä, vaikka se kuunteleekin vain THL:n ohjeita. THL:n kritisoiminen on kuulemma väärin, mutta luotatteko te siihen kaveriin, jonka kertomukset muuttuvat joka kerta, kun näette? Älä ainakaan osta siltä autoa.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *