Tunnin junalla terveyskeskukseen

Raidehanke Helsingin ja Turun välille tuntuu olevan nyt yksi käärme piipussa. Hanke kantaa nimeä ”tunnin juna” ja tuossa on virhe jo heti nimessä. Eihän se ole Tunnin juna, vaan nopeimmillaan yhden tunnin ja 18 minuutin juna. InterCity-junalla matkaan uuden ratahankkeen jälkeen menisi yksi tunti ja 26 minuuttia, eli puolitoista tuntia! Tämä kulkee nimellä ”tunnin juna”.

Nyt tuo Helsinki – Turku väli ottaa junalla noin kaksi tuntia.

Uuden raidehankkeen on arvioitu maksavan noin 3.4 miljardia euroa. Aikaisempien hankkeiden kuten Olympiastadionin, Kruunusiltojen, Turun toriparkin ja Länsimetron perusteella voisin kuvitella, että tuo 3.4 miljardia on kuin viikonloppu taksin ovenavausmaksu. Pääsee kivasti alkuun, mutta ei se vielä mihinkään etene.

Priorisointi.

Minne rahaa todellisuudessa tarvitaan? Kannattaako uuteen ratahankkeeseen laittaa 3.4 miljardia ja enemmänkin? Vai pistää tuo raha hoitovelan lyhennykseen? Käytetään jatkossakin Helsinki – Turku väliin junalla kaksi tuntia eikä puoltatoista tuntia ja laitetaankin 3.4 miljardin elvytyspaketti SOTE-alalle? Nyt kun pienet lapset eivät pääse lain määräämässä ajassa sydänleikkauksiin, vanhemmista sukupolvista puhumattakaan, niin jotain priorisointia soisi päättäjienkin tekevän. Laitetaanko rahaa ”melkein tunnin junaan” vai terveyspalveluihin?

Vai, luoko ratahanke meille niin paljon työpaikkoja, että sen rakentaminen kannattaa. Sieltä tulevalla rahaliikenteellä ja verotuloilla luodaan SOTE-alueille niiden tarvitsema tukipaketti, joilla poistetaan hoitovelka?

”Rahaa riittää kaikille” on tulevienkin eduskuntavaalien teemana. Ikinä raha ei ole kuitenkaan riittänyt, eikä riitä jatkossakaan, koska jos raha riittäisi, niin meidän ei tarvitsisi makuuttaa ihmisiä ambulansseissa, kun päivystykset ovat tukossa tai päättäjien rikkoa lakia, kun eivät pysty tarjoamaan meidän lapsillemme tarvittavaa apua. Viime vaaleissa tärkeimpänä teemana oli vanhusten hoito ja terveyspalvelut. Niiden kuntoon laittamisen piti olla vain muutaman tunnin homma. Ei ollut ja nyt tilanne terveyspalveluissa on vieläkin huonompi. Raha ei siis riittänytkään kaikkeen. Ei, vaikka rahaa piti kesken hallituskaudenkin meille tulla eikä mennä. ”Nyt sitä rahaa tulee”.

Budjetissa kun on rahaa tietty määrä, niin olisi kiva kuulla, että kuinka sitä aiotaan käyttää.

Saadaanko hankkeilla, kuten ”melkein tunnin juna” meidän veronmaksajien rahoja poikimaan vai olemmeko me veronmaksajat mukana taas vain maksavina toimijoina, kun holtittomat sijoittajat sijoittavat. Muut keräävät voitot, toimitusjohtajille muhkeat palkkiot ja häviön hetkellä veronmaksajat kuittaavat tappiot. ”Kyllä voitot käytetään yhteiseen hyvään”. Käytetäänkö? Ei minun mielestäni, jos meillä ei saada lain sanelemassa ajassa edes terveyspalveluja niitä tarvitseville. Näin sitä priorisoidaan: kaksi tuntia Turkuun kestää liian kauan, terveyskeskuksen aulassa 40 tuntia on ihan ok?

Puutonoksa

2 Replies to “Tunnin junalla terveyskeskukseen”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *