Maksetaan porukalla mun asuntolaina?

Tämä blogi alkaa lastenlaulua mukaillen. Muutaman sanan vaihdoin kirjoitusta mukailevaksi ja tuli aika hyvä. Jäävihän sitä on itse kehumaan omia töitään, mutta kun ei niitä muutkaan kehu.

Jos sul liikaa velkaa on niin kädet yhteen lyö. Jos sul liikaa velkaa on niin kädet yhteen lyö, jos sul liikaa velkaa on ja tiedät sen niin varmaan myöskin maksat sen, jos liikaa velkaa on niin kädet yhteen lyö!

Meidän suomalaisten kotitaloudet velkaantuvat ennätystahtia. Valtionvarainministeriön virkakunta ehdotti asuntoihin tiilikattoa, ei kun siis velkakattoa. Ministeri totesi, että ei! Nyt kuitenkin tämä samainen ministeri pyytää tekemään asiasta selvitystä.

Voe mahoton paikka, sanon minä.

Onkohan tilanne niin, että meidän taloutemme ei kestä, jos asuntojen hinnat laskisivat kasvukeskuksissa?

Taktiikka oli rakentaa isoja kasvukeskuksia, ja nyt kun pilarit ovat maassa, merellä ja ilmassa, niin miten näistä asuntovelallisten korkojen noususta selvitään? Helposti, nykyisten veronmaksajien ja lapsiemme sekä lapsenlapsiemme rahoilla päästään tästäkin ikeestä.

Onhan tämä kummallinen vasemmistohallitus, ja ihmettelen, että miksi tällä hallituksella ei ole porvareiden keskuudessa suurempaa kannatusta? Valtio hoitaa hyvätuloisille parhaat sähkölaskujen huojennukset, turkiksia riittää jatkossakin ja nyt kun asuntolainojen korot uhkaavat nousta lähelle stressitestien 6 %, niin eiköhän niihin ole jo hyvä ehdotella tukipakettia.

Kovin huoli on juuri niistä epäonnisista pienituloisista, joilla on satojatuhansia lainaa ja pihassa korkotarjouksella ostettu sähköauto. Miten he ikinä selviävätkään korkojennoususta?

Keitä ovat nuo pienituloiset, joilla on iso asuntovelka? Ei niitä ole. Suomessa pienituloinen ei pankista asuntovelkaa saa tai ei ainakaan pitäisi saada. (Euroopan mittapuulla suomalainen keskituloinenkin on vielä persaukinen.)

Tästä on aikaa, kun olen itse asunnon ostanut, mutta silloin minulle tehtiin 6 %:n stressitesti. Silloisen palkan piti riittää mahdollisesti joskus nousevaan EURIBOR korkoon. Ennen palkkatodistuksia ei päässyt edes neuvottelemaan. Onko meno nykyään kuin entisessä Itä-Saksassa, että ketään ei testata?

Näin vaalien alla olen kuullut, että etenkin nykyiset hallituspuolueet kertovat olevansa heikommassa asemassa olevien puolella ja mahdollisesti seuraava porvarihallitus olisi kauhea.

Nyt on jäänyt vammaislain uudistus tekemättä, trans-laki on kiinni oppositiosta, invalidivähennys poistui, kuten myös loput kelakorvauksesta, sähkölaskuihin suunnatut tuet valuivat hyvätuloisille ja lapsilisät tulivat kaikille tulotasosta riippumatta. Poliittisessa keskustelussa puhutaan, kuinka Kekkonen kääntyilee haudassaan, uskon Otto Wille Kuusisen olevan samassa mankelissa.

Vastuullinen maksaa kaiken.

Se joka tyytyi ostamaan kohtuukokoisen asunnon, varautui korkojen nousuun ja otti velkaa vain tarvittavan määrän, eikä yhtään enempää, on tässäkin tapauksessa häviäjä. Vastuullinen asuu vaatimattomammassa kodissa, tyytyy ajamaan vanhemmalla autolla, mutta joutuu mahdollisten valtion sorvaamien tukipakettien kautta maksamaan maksukykyihin liian isoja lainoja ottaneiden asuntoja ja sähkölaskuja. Tästä pitää voida tuntea vääryyttä, koska jumalauta, sitähän se on.

Kaupunkien ja eläkeyhtiöiden omistamissa vuokra-asunnoissa asuvat pienituloiset hyväksyvät tämän hyvätuloisten tukipaketin, kun saivat ne indeksikorotuksetkin?

Mikä huuto olisikaan, jos hallituksen muodostaisi nyt monen mieltä ahdistama porvarihallitus. Eduskuntavaalien 2023 vaalitentissä kerrottiin hallituksen puheenjohtajien velkasummia pankeille, niin en ihmettele, että sähkölaskujen lisäksi myös asuntolainojen korkoihin suunnatuille tukipaketeille olisi tarvetta.

Ruoan hinta on noussut sen reilu 15 %. Eikö tuohon voisi sorvata jonkinlaisen tukipaketin?

Laitetaan kompensaationa kaikille 100 euroa tilille. Onhan tämä nyt tilanteena kamala, missä sisäfileettä voi syödä vain viikonloppuisin. Arkisin kauppareissuilla joutuu häpeän pelossa piiloutumaan korvista aina nilkkoihin ylettävään Marimekon tai Gannin toppatakkiin ja ostamaan laputettuja lehtipihvejä. Huonoimmin menee yhdellä Espoossa asuvalla tutulla, jonka on tyytyminen jauhelihaan, mutta ei onneksi siihen, missä on possua seassa. Siihen jauhelihaan, jos joutuu turvautumaan, niin voi kysyä, että onkohan elämällä enää edes merkitystä.

Leikki sikseen.

Itseäni ihmetyttää, että miten tuossa korona-aikana tukea ei riittänyt pienipalkkaisille keikkatyöläisille, ei pienituloisille yksin asuville eikä opiskelijoille? Ai niin, yksikään poliitikko ei kuulu heihin. Joka tapauksessa, nämä ulostulot, missä valtio alkaisi maksamaan asuntovelallisten asuntojen korkomenoja kielivät siitä, että meillä on vaalit tulossa ja rahaa on kiire päästä jakamaan – etenkin lupauksissa!

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *