Tukea 3%:n korolla ja lisäohjeita myöhemmin

Suomi on avattu ja nyt sitä avataan hybridimallilla. Samaan aikaan tietysti kaikille tulee laittaa julkisille paikoille suusuojaimet, koska korona. On tämä hemmetin sekavaa hommaa ja tiedottamista, mutta tässä on kyseessä käsienpesu hallituksen tapaan. Minäpä kerron teille mitä tässä tehdään ja miten se myydään meille hyvä uskoisille hölmöille.

Otetaan nyt esimerkkeinä huvipuistot ja ravintolat. Nyt hallitus linjasi, että tietyillä raameilla ja säädöksillä huvipuistot ja ravintolat voivat avata ovensa 1.6 lähtien. No tähän se sitten jäikin. 50 ihmistä saa olla paikalla kerralla ja on huolehdittava kaikkien turvallisuudesta. Niin siis miten helvetissä tämä on edes mahdollista? Linnanmäki työllistää 650 kausityöntekijää eli 600 ihmistä liikaa ja ei edes vielä asiakkaita aitojen sisäpuolella. Vai onko niin, että esimerkiksi vuoristoradassa ja sen alueella ei saa olla kerralla 50 ihmistä enempää. Kuka pystyy laskemaan, kuinka monta ihmistä on jonossa ja kuinka moni jo laitteessa? Hygienian huolehtiminen on toinen asia, onko jarrumies nykyään käsijarrudesimies, joka vetelee vaunun aina Tolulla yli ennen seuraavia? Aivan täysin mahdotonta toteuttaa tämä konsepti ja hallitus kertoo, että on avattu huvipuisto.

Ai perkele, että menee hermoon, kun he hymyilevät ja kertovat kuinka ovat avanneet paikkoja. Vastuu toteutuksesta jätetään huvipuistolle ja kaikki tietävät, että se tehtävä on täysin mahdotonta. Hallitus vain toteaa, että on avattu ja keräävät pisteitä tyhmiltä äänestäjiltä, jotka eivät näe totuutta. Jos jotain hyvää etsitään, niin se on se, että suusuojaimet saattavat olla kohta kaikille pakolliset. Ei tarvitse katsoa päättäjiemme hymyilyä, kun kertovat kuinka kaikki yli 70 vuotiaat joutuvat olemaan vielä kotona. Tämä säännös koskee myös päättäjiä, koskeehan?

Kuten huomaatte, niin kyseessä on siis taas vain yksi hallituksemme typerä ajatus, jossa avataan paikkoja vailla mitään mahdollisuutta toteuttaa sitä. Kyse on vain ja ainoastaan siitä, ettei tarvitse maksaa yrittäjille korvauksia yhtään enempää tukia tai siis antaa 3% korolla lainaa alv: maksuista. Näin he voivat sanoa kuinka antoivat mahdollisuuden, mutta yrittäjät epäonnistuivat. Uskooko joku tätä touhua, ihan oikeasti? Aivan järkyttävää ihmisten aliarvioimista. Vaikuttakin välillä siltä, että moni hallituksen ihmisestä nauttii ihmisten käskyttämisestä ja siitä tunteesta, kun voi sanella miten muut saavat toimia. Toki voin olla väärässäkin, mutta miksi he hymyilevät, kun säädöksistä kertovat?

Ravintolat laitettiin poikkeuslailla kiinni ja nyt säädettiin, että joillain raameilla myös ne saadaan avata 1.6. Näillekään ei tarkempaa ohjeistusta löytynyt kuin, että 50 ihmistä kerralla, turvavälit ja hygieniasta on huolehdittava. Anniskeluaikoja pitää kuitenkin ehkä säännöstellä. Todella hyviä ohjeita ravintoloitsijoille ja etenkin asiakkaille. Kukaan ei mene ravintolaan syömään, koska samaa aikaa tilanne vaatii kasvosuojainten käyttöä. Yhdenkään ihmisen olo ei ole kovin turvallinen, niin olen aivan varma, että se näkyy niin että sinne ravintolaan ei mennä.

Toisaalta kuka haluaa vetää alkukeittonsa suusuojaimen läpi, jos niiden käytöstä tehdään vielä pakollista. Onhan se tietysti viihdyttävää, kun tarjoilija heittää lehtipihvin ja ranskalaiset kahden metrin päästä asiakkaan syliin. Puutonoksa suositteleekin essua myös asiakkaalle ja sirpaleiden säästämiseksi kaikkiin ravintoloihin kertakäyttöastiat. Vai tehdäänkö aina niin, että turvavälien pitämiseksi tarjoilijan saapuessa asiakas siirtyy pois pöydästä jonnekin tehtyyn odotustilaan (jossa vain yksi kerrallaan), että tarjoilija saa ruoat pöytään ilman akrobatiaa. Nyt jo varmasti ymmärrätte, että tämä on ihan täysi farssi, mutta hei on avattu ja vastuu on yrittäjällä.

Pöytiin tarjoiltuna, kirjaimellisesti.

Tässäkin tapauksessa hallitus kertoo avanneensa ravintolat asiakkaille, vaikka toteutus on täysin mahdotonta. Tämä johtaa siihen, että jo aikoja sitten luvattua tukipakettia ei tarvitse maksaa ainakaan samassa mittakaavassa, kun puheet olivat. Onneksi myös ravintolat voi hakea alv- maksuja takaisin ja maksaa niitä sitten takaisin 3% korolla. Ymmärrän, että joillain on tarve vittuilla, mutta maassa potkiminen on kamalaa katsottavaa. Onneksi minulla on tämä suusuojain niin voi oksentaa pahanoloni ilman suurempaa sotkua.

Puutonoksa on hybridimiehiä ja pidän siitä, että avataan yhteiskuntaa. Puutonoksa ei silti pidä siitä, että vastuut siirretään aina muille ja annetut tehtävät ovat täysin mahdottomia toteuttaa.

Puutonoksa antaakin hallitukselle tehtävän laittaa ihmiset luottamaan politiikkaan ja päättäjiin. Puutonoksa on jopa niin reilu, että päättäjät saavat tehdä sen aivan kuten haluavat, mutta yhden vinkin voin antaa ja se on, että nyt kannattaa lopettaa se omien kannatuslukujen seuranta.  Moni arvostaa, kuinka selkeäkielisesti hallitus ja etenkin pääministerimme Marin puhuu. Se ei silti tee siitä viestistä selkeää. Tai tekee sen verran selkeää, että kaikki vähänkin viisaammat ymmärtävät, että viesti on epäselvä vailla mitään konkretiaa. Annan vielä yhden selkeän viestin hallitukselle: se hymyily samaan aikaan, kun kerrotte isovanhemmilleni, että he eivät voi nähdä lapsenlapsiaan, niin voitte … tunkea ja syvälle.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.