Virus on ovela – ovelampi kuin uskommekaan

Koulut siis aukeavat nyt torstaina ja lapset pääsevät opiskelemaan. Luin kuinka opetusministerimme Li Andersson ja THL:n lasten infektiolääkäri Otto Helve kertoivat tiedotustilaisuudessa 12.5.2020, kuinka varmistetaan turvalliset koulupäivät kaikille. Otto Helve kertoi näin: ”Lasten koronaoireet ovat olleet varsin lieviä, kertovat kansainväliset tiedot. Sairaalahoitoon joutuneet ovat lähinnä alle vuoden ikäisiä ja riskiryhmiin kuuluvia. Lastenkin osalta taudin seuranta ja hoito vaatii silti valppautta. Suomessa on todettu tähän mennessä 300 alle 16-vuotiaan koronvirustartuntaa.”

Suomessa lapset ja nuoret ovat olleet kotona, joten ainakin omaan korvaan tuo 300 kuulostaa paljolta, sillä todellista määrää vähäisen testauksen takia ei voida tietää. Jos lapset eivät siis sairastu tai sairasta tautia rajuna, niin mikä on todellinen sairastuneiden määrä? Voidaan ainakin luopua ajatuksesta, etteivät lapset sairastu tai kanna tautia mukanaan kotiin. Mikäli tehohoitoon joutuneita on vauvat, niin eikö nämä perheet, missä on alle vuoden ikäisiä lapsia, tulisi asettaa välittömästi riskiryhmään?

Ylhäällä poliovirus ja alhaalla koronavirus.

Helve sanoi myös: ”Lasten tautitaakka on siis pieni. Koulujen avaamisella siten vain pieni merkitys taudin leviämisessä”. Vain pieni merkitys on heitto, mitä kukaan pienen lapsen vanhempi ei ainakaan halua kuulla. Jos lapsella on pienikin mahdollisuus sairastua tai pahimmassa tapauksessa kuolla, niin kuka haluaa ottaa riskin? Vastuun Helve ja tietysti hallitus nyt opetusministerimme Andersson etunenässä sysää vanhemmille, koska vastuuta omiin käsiin ei haluta. Mikäli lapsi sattuu saamaan taudin koulusta, ja se koituu hänen tai perheen jäsenensä kohtaloksi, voivat asiantuntijat aina pahoitella ja muistuttaa kotitalouksien vastuusta. Helve kuitenkin myöntää sanoillaan, että lapset sairastuvat myös, ja koska hoito vaatii valppautta, kertoo se myös, ettei kukaan tiedä mitä tapahtuu.

Miksi minä lapsettomana olen sitten kiinnostunut lastenasemasta? Siihen on muutamakin syy, mutta suurin syy on, että olen tehnyt töitä lähellä polion sairastaneita. Polio – eli lapsihalvaus kuten aiemmin puhuttiin – on edelleen maailmalla elävä viruksen aiheuttama yleisvaarallinen tartuntatauti, johon pahimmassa tapauksessa voi kuolla.

Suurin osa teistä ei tiedä, mutta poliovirustartunta oli monelle oireeton. Moni sairasti sen lievänä tai kovana kuumeena ja ”parantui”.  Poliojärjestössä kohdataan ihmisiä, joille polio jätti pysyviä halvauksia. Ihmisiä, jotka tietävät sairastaneensa polion. Mutta myös heitä, jotka eivät koskaan tienneet oikeastaan sairastuneensa, kunnes nyt myöhemmällä iällä ovat joutuneet yllättäen pyörätuoliin ja pyörätuolin mukana kulkevat lisähappipullot – noin karkeasti yleistäen. Puhutaan polion myöhäisoireista, jotka ovat monella todella rajuja. Hengitysongelmia, halvauksia ja toimintakyvyn nopeaa heikkenemistä. Polionmyöhäisoireissa toimintakyky ei heikkene pikkuhiljaa, vaan moni menee viikoissa pururadalta pyörätuoliin. Onneksi näin ei käy kaikille, mutta jokainen kerta on liikaa.

Tehohoitoa polioviruksen hoitoon (iron lungs). Poliovirus iski kovaa flunssan tapaisin oirein.

Kukaan ei tiennyt pahimpien polioepidemioiden aikana polion aiheuttavan myöhäisoireita. Nyt niitä on tutkittu ja tutkitaan edelleen, koska poliovirus tai polion sairastaneet eivät ole kadonneet maailmasta mihinkään, vaikka niin usein luullaan.

Olen todella huolissani siitä, kuinka lääkärit ja päättäjät puhuvat kuinka tämä korona eli Covid-19 on lapsille turvallisempi tauti kuin vanhuksille. Kukaan ei tiedä mitä jälkeä ja vaurioita koronavirus aiheuttaa lapsillemme, vaikka he eivät nyt sitä vakavasti sairastaisikaan.

Polioviruksessa ja koronaviruksessa on muuten paljon yhtäläisyyksiä. Molemmat luonnollisesti viruksen aiheuttamia yleisvaarallisia tauteja, mutta sen lisäksi molempiin rokote on ainut pysyvä ratkaisu. Jos sanon, että moni polioon sairastunut on saanut aluksi kovia kuume oireita, jonka takia ovat joutuneet tehohoitoon ja avuksi on tarvittu hengityskoneita, niin kuulostaako tutulta? Osa polioon sairastuneista sairasti taudin oireettomana tai normaalina flunssana, kuulostaako tutulta? Polio aiheutti pelkoa koko maailmassa ja aiheutti aikoinaan vakavia ongelmia talouteen, matkustamiseen ja maailman politiikkaan, kuulostaako tutulta? Polio on erittäin tarttuva, mutta yli 90% tartuntatapauksia se etenee ilman näkyviä oireita, kuulostaako tutulta? Osa poliotartunnan saanut vain eristettiin ja jätettiin vailla minkäänlaista hoitoa, kuulostaako tutulta?

Kukaan ei tiennyt, että sairastettu polio aiheuttaa vakavia oireita vuosikymmeniä myöhemmin.

Testaa, jäljitä, eristä ja hoida, kuulostaako tutulta? Ai niin ja pese käsiä!

Puutonoksa haluaa ilmoittaa, että läheltä polion myöhäisoireita nähneenä, voisiko joku päättäjä miettiä myös näitä asioita. Tarkoitus ei ole maalata piruja tai aiheuttaa mielipahaa, mutta haluan silti muistuttaa, että poliota ei ole vieläkään nujerrettu, vaikka rokote on ollut olemassa jo yli 65 vuotta.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *