Rokote ripaskaa!

Rokotekeskustelu on edessäni koko ajan, vaikka en edes tiedä, milloin sen rokotteen voisin saada. Kohta on kuulemma rekkaa jonossa, ja kaikille riittää tuota ilmaista suojaa virusta vastaan. On kymmeniä tehtaita ja hieman erilaisia yhdistelmiä, mutta kaikki toimivat riittävän hyvin.

Mikään rokotteista ei toimi yhtä hyvin kuin jatkuva käsien peseminen, käsidesi, kasvomaski ja turvavälit, mutta antavat kuitenkin osittaisen suojan tautia vastaan. Osa rokotteista antaa 90 % ja osa 70 % suojaa. Minkä minä niistä saan ja milloin?

Saanko itse valita rokotteista minkä haluan, koska haluan tietysti sen, mikä on rokotteiden Ferrari. Tyydyn elämässäni jo moneen keskinkertaiseen asiaan, koska rahaa ei parempaan ole, niin nyt kun rokote on ilmainen, niin pitäähän sen olla parasta laatua.

Olen aina ollut sellainen, että jos joku tarjoaa ilmaista, niin kyllä se käytetään hyväksi mahdollisimman tehokkaasti. Säästää voin sitten, jos rokote pitääkin itse maksaa. Jos kävisi niin, että tuo pitää ostaa itse, niin kyllä hinta/laatusuhde määrittää oman valintani. Päädyn siis venäläiseen Sputnikkiin tai brittiläiseen Oxfordiin, koska sisäinen perisuomalaisuuteni herää ja teen päätöksen sillä perusteella, että kyllä minulle kelpaa tuo rokotteiden perusmallikin ja nuo paremmat Modenat ovat niitä rikkaiden hömpötyksiä.

Vielä kun tietäisi milloin sinne rokotukseen pääsee? Olen yrittänyt setviä ja kalastella tietoja, missä ja miten minulle ilmoitetaan, kuinka tuon rokotuksen voin kankkuuni saada. Kankkuun siis haluan tuon rokotteen, kun luin netistä, että rokotteen mukana tulee joku 5G-siru, niin onpahan sitten lähempänä taskussa olevaa kännykkä. Bill Gates lyö sisäisen Windows-ohjelmistoni käyntiin ja se kyllä harmittaa minua, olenhan trendinharjalla kulkevana Apple-mies.

Vastustuskykyä olen luonnosta hakenut, mutta silti on kurkku kipeänä ollut!

Peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi, että rokottamista on harjoiteltu nyt terveydenhoidon piirissä. Tämä kyllä on huojentava tieto, mutta eipä kukaan kertonut, että lapsena poliorokotuksen minuun laittoi talonmies. Toisaalta talonmies ei olisi ensimmäistä kertaa piikittämässä, kysykää vaikka Vainion Martilta! Rokotusharjoittelut ovat siis täydessä käynnissä ja mielessäni pyörii videokuva, missä kiinalaiset mutteritehtaalla tekevät työtä vimmattua vauhtia. Tuotako se rokotustahti tulee sitten olemaan?

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että mummoni on saamassa rokotteen ennen minua. Ei tiedä hänkään, että milloin tuon rokotteen voi itselleen saada. Hän on ollut ikänsä takia kohta vuoden kotonaan eristyksissä ja miettiikin, että tuleekohan tieto rokotusajankohdasta ja paikasta hänelle puhelimeen vai kirjeitse? Enemmän mummoni on huolissaan kuitenkin naapureistaan, joilla ei ole edes puhelinta. Miten ihmeessä tieto rokotuksesta heille saadaan, joilla ei ole mahdollisuutta tai osaamista päästä käsiksi omaveroihin ja kaverinkantoihin? Olenkin rauhoitellut kauppakeskusten pelikoneille pääsystä haaveilevaa mummoani, että rokotteet tulevat kyllä aikanaan pizzalaatikoissa.

Rokotteesta voi saada sivuoireita kertoo lehdistö. Tätä on toistaiseksi perusteltu sillä, että kaikista rokotteista voi saada oireita. Tuo ei nyt varsinaisesti kasvata luottamustani rokotteeseen, mutta laittaa kuitenkin miettimään, että onko halvassa rokotteessa pahemmat sivuoireet kuin kalliissa rokotteessa?

Toisaalta tuota on turha miettiä, koska kaikki rokotteet ovat meille ilmaisia. Kuka nämä rokotteet sitten maksavat ja ketä voin rokotteesta kiittää? Marin ei kiitostani tällä kertaa saa, kun kotimaiselle rokotteelle ei voinut rahaa antaa. EU:ta tässä pitää varmaan kiitellä, ja nyt muistankin, että Hakkaraisen Teuvohan se siellä Brysselissä häärii. Lieneekö Teuvo hommannut meille rokotteita? Yhtä kaikki voin päätellä, että me tuskin olemme saamassa niitä Modenan tehtailemia parempia rokotteita. Hinta/laatusuhde edellä siis mennään ja odotellaan vielä, että myyntiluvat saadaan myös halvoille rokotteille. Halvalla harvoin hyvää saa, mutta eiköhän se meille suomalaisille riitä, että pärjäillään. Voihan niitä halvempia ostaa sitten useampia, jos näyttää, että tehot hyytyvät. Tietysti sitten voi miettiä, että olisiko kannattanut ostaa heti sitä parempaa rokotetta, mutta eihän ne rokotteet mitään maksa, niin ei sellaista kannata pohtia!

Onko minulla muuten edes oikeutta vaatia itselleni parasta mahdollista rokotetta? Rokotehan on kuulemma meille kaikille ilmainen. Eihän minulla ole siis oikeutta vaatia mitään, koska jos joku jakaa hyvää hyvyyttään ilmaista tavaraa, niin ei siitä ole oikeutta oikein valittaa! Ihan sama kuin, jos joku tarjoaa pakkasesta korvapuustia kahvin kanssa ja menet vaatimaan tiikerikakkua. Kyllä syöt sen mikrossa lämmitetyn pullan tai olet sitten kokonaan ilman. En siis uskalla valittaa tai vaatia mitään, mikä liittyy rokotuksiin, koska ne ovat ilmaisia.

Rokotepassiin merkintä ja liikkumislupalappu vain niille, jotka ovat rokotteen ottaneet. Luin netistä, että monet maat suunnittelevat, että jopa julkisiin kulkuvälineisiin pääsisi vain rokotetut. Bussilipun lisäksi on kannettava rokotuspassia ja tuota passia kyselee kuka? Kuski vai päivystääkö busseissa kunnanlääkärit vuoroteleen kyselemässä todistusta?

Toisaalta, jos tuossa tarvitaankin sitä 5G- sirua. Se pitää jotenkin skannata bussiin mennessään. Pitääköhän se rokote sittenkin ottaa käteen? Jos se lukijalaite ei toimikaan ja siinä sitten persettä hierot lukijalaitteeseen täydessä ruuhkabussissa.

Valoa kohti mies huokaa, saa siitä kiittää luojaa, saakohan rokotteesta laumasuojaa?

Paljon on siis vielä tehtävää, että saadaan kaikkiin kysymyksiin vastauksia. Viestintä on onneksi Ellunkanojen, Tekirin ja muiden viestintätoimistojen leipälaji. Selkeää, ymmärrettävää ja ennen kaikkea avointa viestintää on siis jatkettava.

Toivottavasti kuitenkin pääministerimme on johtava viestijä tässä keskustelussa. Hän on kuulemma selkeäsanainen, luotettava ja sähköposteistaankin hän luovuttaa vain ne onnistuneimmat. Haaviston ja vihreiden sekoilusta jo nähtiin, että viestiä ei pidä niiden, jotka sitä eivät pysty avoimesti tekemään.

Televisiossa ja muussa mediassa esillä olevat asiantuntijat ovat huolissaan laumasuojasta, ja siitä, että osa suomalaisista ei halua koko rokotetta. Tuo pelko on aivan turha, koska kun epäluuloisimmatkin suomalaiset kuulevat rokotteen olevan täysin ilmainen, niin kyllä vain jonossa ollaan ja pelko on ennemminkin siitä, että syntyy tappelua järjestyksestä. Vaiheessa, jossa rokotetta ei ole saanut kuin murto-osa, ei tunnu kovinkaan merkitykselliseltä miettiä sitä, että ottaako suomalaiset rokotusta vai ei? Pistetään ämpäri kylkiin ja jo vain kelpaa.

Se on niin, että meikäläisen ei auta kuin jatkaa käsien pesemistä ja maskin käyttöä, koska toistaiseksi kotiin tilaamistani pizzalaatikoista on tullut vain sitä itseään eli pizzaa. Kaikkiin kysymyksiin löytyy kyllä joskus vastaus, kuten kaikkeen tähänkin.

Olkaamme siis mielin avoimin!

Laumasuojan tuleva jäsen,

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.