Puhe on puhetta, mutta liike on lääke

Yksi surullisimmista uutisista näin urheilua rakastavan bloggaajan silmin on Marinin hallituksen ilmoitus, lähes 20 miljoonan euron leikkaus liikunnasta. Tai eihän hallitus sitä ilmoittanut, vaan asian esiin kaivoivat toimittajat. Jos olisin provokaattori, niin voisin kirjoittaa, että meillä on liikuntavastainen puolue.

Vuoden 2022 liikuntabudjetista leikataan 12.3 %. Se on suora leikkaus pois yleisestä hyvinvoinnista. Vuonna 2019 laaditussa hallitusohjelmassa hallitus sitoutuu nostamaan liikunnallista aktiivisuutta kaikissa ikäluokissa. Hallitusohjelmassa pyritään parantamaan urheiluseurojen toimintaa ja tukemaan sitä kaikista tärkeintä liikuntamuotoa yleisen hyvinvoinnin kannalta eli ulkoilua ja arkiliikuntaa. Nyt kuitenkin hallitus tekee täysin päinvastoin ja rahoitusta liikunnasta leikataan. Luvataan äänestäjille hyvinvointia ja liikuntaa, mutta sitten kuitenkin leikataan siitä rahoitusta. Onko tämä populismia? Kuuluisaa muunneltua totuutta? Vai suorastaan valehtelua?

Korona-aika on sulkenut ihmiset koteihin, ja harrastustoiminta on ollut monella meistä tauolla. Useat urheiluseurat ovat ilmoittaneet, kuinka nuoret ovat kadonneet seuratoiminnasta ja huoli lapsista on suuri. Myös moni nuori aikuinen ja ikääntyvä on käyttänyt vapaa-aikansa hyvin syöden ja pehmeällä makoillen. Tilannetta on vahvistanut vahva etätyövaatimus. Tämä ilmiö näkyy monella kasvaneena keskivartalona ja väsymisenä. Moni on jo ”laitostunut” omaan kotiinsa.

Liikunta on loistava tapa tuoda ihmisiä yhteen. Maahanmuutosta ja siitä, kuinka saisimme nuoret integroitua yhteiskuntaan, puhutaan paljon. Miksi liikunnan hyödyistä ja mahdollisuuksista ei tässä yhteydessä puhuta.

Usein ihmisillä saattaa toimia yhteisenä kielenä vaikkapa jalkapallo tai mölkky. Urheilu ja liikunta yhdistää ihmisiä ympäri maailman, mutta Suomessa on varaa leikata siitä ehkä parhaiten toimivasta keinosta saada ihmiset toimimaan yhdessä.

Poliisin tiedotteiden mukaan nuorissa havaitaan jengiytymistä, mutta jengien harrastuksena eivät ole jalkapallo tai lenkkeily, vaan rötöstely ja ihmisten pahoinpitely. Hallitus puhuu ennaltaehkäisevästä toiminnasta, mutta tämä on vain puhetta eli sitä populismia tai valehtelua. Millä ikinä haluattekaan sitä kutsua? Liikunnasta leikkaaminen ei ole ennalta ehkäisevää toimintaa, ainakaan kun samaan aikaan kaikkien ikäluokkien liikkuminen on jäänyt pelottavan vähälle ja ylipaino on tutkijoiden mukaan kasvava ongelma. Ja tämä ongelma tulee näkymään kasvavina jonoina sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kohta ei riitä ne kuuluisat hyvinvointialueiden leveämmät hartiatkaan.

Riittääkö somevaikuttajanakin toimivan pääministerimme esimerkki saamaan kaikki nuoret juoksemaan, niin paljon että vuosittaisesta liikunnasta voidaan ottaa lähes 20 miljoonaa euroa pois? Ehkä Valtionvarainministeriö tai edustaja Mäkynen on laskenut, että jokainen pääministerin juoksupäivitys sosiaaliseen mediaan lisää pururatojen käyttöastetta riittävästi paikkaamaan tuo leikattu raha. Toivottavasti näin on- Itse en ainakaan laita hanttiin, jos ruuhkautuneille pururadoille tehdään nopeiden ja hitaiden juoksijoiden radat kuten uimareille uimahalleissa.

Pääministeri ja muut kansanedustajat tulevat jatkossakin vahvistamaan henkilöbrändiään jakamalla kiitosta menestyville suomalaisurheilijoille ja seuroille. Kirsikat kelpaavat aina, vaikka muut ohjataan pikaruokaravintoloiden pöytiin. Huippu-urheilijoita ja menestyviä urheilijoita kasvaa, kun mahdollisimman moni liikkuu monipuolisesti nuoresta pitäen.

Tämä ihan vain yleisenä tietona, jonka jokainen Puutonoksa blogin lukija varmasti tiesikin. Mutta, jos tämän lukee päättäjä, niin tieto saattaa tulla uutena: ”isosta määrästä liikuntaa harrastavia ihmisiä syntyy enemmän niitä kaipaamianne huippu-urheilijoita, joille voitte sitten menestyksekkään suorituksen jälkeen twiitata mansikkakakun tuoksuiset onnittelunne”. Isosta määrästä liikunnasta nauttivia tulee myös useampia työelämässä hyvin pärjääviä ja pitkään työssä jaksavia veronmaksajia. Veronmaksajia kun ei ikinä voi olla liikaa.

Arvovalintojahan nämä liikunnasta ja hyvinvoinnista leikkaamiset tietysti ovat, ja jokainen hallitus tekee omat päätöksensä. Ihmettelen vain tätä jatkuvaa populismihuutelua, kun samaan aikaan hallitus tekee päätöksiä vastoin omaa hallitusohjelmaansa.

Saan tästäkin blogista palautetta, että kritisoin Marinin johtamaa hallitusta – ja se on varmasti ansaittua sekin. Olen vain bloggari, jota ei kiinnosta pääministerin hiukset, koalition sukupuolet tai kunnianhimoiset hallitusohjelmat. Minua kiinnostavat konkreettiset teot ja päätökset. Teoilla ja puheilla on vissi ero. Tässä tapauksessa liikunnasta leikataan rahoitusta, ja juuri silloin kun kaikki – päättäjiä myöten – myöntävät, että meidät ihmiset on saatava liikkumaan. Liike on lääke.

Puutonoksa

Muuten: Otamme velkaa 7 miljardia, elämme vahvaa nousukautta. Nyt on tietysti ihan pakko leikata 20 miljoonaa liikunnasta ja 30 miljoonaa sosiaali- ja vammaisjärjestöjen avustuksista. Näin meillä Suomessa pidetään huolta ihmisten hyvinvoinnista. Leikkauksia perustellaan Veikkausvarojen vähenemisellä, mutta se vaatii oman bloginsa.

4 Replies to “Puhe on puhetta, mutta liike on lääke”

    1. Kiitos! Toivottavasti ihmiset muistaa, että miten suuri positiivinen vaikutus liikunnalla on ihan kaikkeen. Fyysiseen jaksamiseen, mutta ennen kaikkea liikunnan parista saa ystäviä ja kavereita.

  1. Poliitikkojen puheiden ja tekojen välinen ristiriita on tosiaan alituinen riesa. Itse ainakin arvostaisin 100x enemmän sellaista poliitikkoa, joka kertoisi suoraan, että nyt leikataan. Kulttuurileikkausten kohdalla oli sentään selkärankaista, että Kurvinen kertoi suoraan, miten paljon tullaan leikkaamaan hallituksen päätösten takia.

    1. Itse arvostaisin juurikin tuota samaa, että oltaisiin avoimia ja kerrottaisiin suoraan se mitä ollaan tekemässä ja miksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *