Olen jälleen pahoillani

Sanna Marin on koronakriisin aikana löytänyt tien, jolla se on onnistunut nostamaan SDP:n ja etenkin oman kannatuksensa hyviin lukemiin? Suoraselkäinen, virheet myöntävä poliitikko ja rauhallinen johtaja on uusi raikas tuulahdus yhteiskunnassamme. Puutonoksa haistaa silti pienen palaneen käryn.

Pääministerimme on tosiaan ottanut ns. homman haltuun ja käynyt oikein Yleisradiossa kertomassa kriisissä kiireessä tehdyistä virheistä.

Lentokenttäsekoilut olivat ensimmäinen kerta, kun nuori kaunis, Voguessakin poseerannut pääministerimme tuli kameroiden eteen ja kertoi tapahtuneesta virheestä. Vähintäänkin kymmeniä tuhansia matkaajia valui Seutulan lentokentälle koronaviruksen musertamilta alueilta vailla minkäänlaista ohjeistusta tai opastusta, kuinka tulisi toimia kotiin saavuttua. Pääministeri pahoitteli tätä tapausta ja sanoi, että oppia on otettu. Suomalaiset siis hyväksyivät anteeksipyynnöt ja pahoittelut kuten kuuliaisen ihmisen kuuluu. Vastuunotto siis riitti. Miksi näin tapahtui ja kenen pöydälle ohjeistus jäi? No, sori siitä.

Nuori pääministerilegenda ei kuitenkaan arvannut, että koronakriisi pahenisi niin, että hänen tulisi hallituskumppaniensa kanssa avata Suomen huoltovarmuusvarastot. Kukaan ei aavistanut, että Huoltovarmuuskeskus oli säilönyt vanhentunutta ehkä osin jopa käyttökelvotonta tavaraa. Tässä vaiheessa esiin nousi työministeri Tuula Haatainen, jonka vastuu on varmistaa HVK:n toiminta. Ministeri Haatainen ei siis tiennyt, että kukaan ei ole päivittänyt HVK:n varusteita, sitten toisen jatkosodan. Tällä aikaa, kun Haatainen selitteli itseään pihalle sysäten syytä HVK:lle ja etenkin kunnille, niin Marin nousi lopulta esiin ja kertoi virheitä tapahtuneen jälleen. Marin otti siis tilanteen haltuun ja suoraselkäisenä poliitikkona sanoi virheen tapahtuneen ja kommunikaation kuntien ja hallituksen välillä takerrelleen. Kriisihän oli ennenkokematon ja kiire kova. Marin sanoi kuntien ja hallituksen panostavan jatkossa enemmän vuoropuheluun, jotta virheitä ei toisteta. Suomalaiset hyväksyivät tämän ja pöytä oli jälleen puhdistettu.

Eipä tiennyt nuori menestyvä äiti Sanna Marin, että seuraavana edessä on ongelma, johon mukaan on liitetty Tiina, Tape ja ripaus Onnia. Suusuojaimia riittää, ja Suomi on EU:n puheenjohtajamaana hyvin mukana EU:n yhteishakkeissa. Nyt mukaan tulee Riihimäen lahja vasemmistolaiselle politiikalle: Aino-Kaisa Pekonen. Sosiaali-ja terveysministeri Pekonen ei ollutkaan ajan tasalla tietokatkoista johtuen ja Suomi ei todellakaan ollut mukana EU:n yhteishankkeissa, vaan Suomi jäi ainoana – siis ainoana – maana ulos noista hankkeista. Pekonen kertoi hakemisen olevan monimutkainen prosessi eli liian vaikea tälle porukalle. Kun HVK:n varastot ja EU:n yhteishankinta alkoi näyttää tummanpunaista, niin tuli kiire – suorastaan paniikkikiire – tilata maskeja Tiinalta ja Onnilta. Ei Pekonen suinkaan suoraan itse niitä tilannut, vaan käytti HVK:n porukkaa, joka saikin sitten näyttävästi lähteä, kun allergiaa aiheuttavat suusuojat eivät sopineet edes lasten leikkeihin. Pekonen siis sähläsi menemään ja puhui epätotuuksia kansalle. Marin sen sijaan nöyrtyi jälleen ja nousi kameroiden eteen kertomaan, kuinka virhe on tapahtunut ja pahoitteli asiaa. Asia kuulemma tutkitaan ja virheistä on otettu opiksi. Suoraselkäinen pääministerimme kantaa vastuuta ja myöntää jälleen virheet. Suomalaiset rakastavat Marinia!

Maailman tunnetuin nuori pääministerimme ei tiennyt mitä olikaan tulossa seuraavaksi. Suomalaiset veronmaksajat eli Business Finland avasi lompakkonsa yrityksille, jotka kipuilevat poikkeustilassa. Monien yritysten toiminta näkyi käyvän mahdottomaksi ja konkursseja oli tulossa enemmän kuin koskaan. Hallitus tuli apuun. Nyt vain kävi niin, että ihan kaikkea ei ehditty miettiä (tai sitten ehdittiin, mistä sitä tietää). Business Finlandin rahanjaossa voittajina rahat saivat konsulttifirmat ja taitavat hakemusten tekijät. Nollan euron liikevaihdolla yritys sai 85.000 euroa rahaa kassaan. Pienille yksinyrittäjille tarjottiin 2000 euroa ja ravintolat odottavat yhä luvattua tukipakettia. Rahanjako meni näin veronmaksajan näkökulmasta kyllä ihan vihkoon, vaikka se sitten olisikin lakien ja ohjeiden mukaan tehty.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä laittoi tämän asian tutkintaan. Vanhemman kaartin poliitikon tapaan ei siis myöntänyt omaa virhettään, vaan lupasi tutkia asiaa ja tehdä leveäperäisestä rahanjaosta selvityksen.

Sillä aikaa, kun Lintilä tutkii omia touhujaan, niin Sanna Marin astelee jälleen kameroiden eteen ja kertoo virheen tapahtuneen. Kriisin aikana tapahtuu virheitä ja olemme tilanteessa missä emme ole ennen olleet ja otamme tästäkin opiksi. Suoraselkäinen johtaja ihastuttaa kansaa, kun hän myöntää virheensä ja on hyvin pahoillaan siitä, kuinka veronmaksajien rahaa jaetaan vastoin kaikkien hallituksessa istuvien puoluekirjoja. Rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Hallituksen arvovalinta näkyy kriisihetkellä, kun satatuhatta euroa löytyy postin 37.000 euroa kuukaudessa tienaavalle toimitusjohtajan yritykselle, mutta kahtatuhatta euroa ei löydy parturikampaajalle. Marin pyysi anteeksi, niin ei kai siinä, homma jatkuu.

Marin ja SDP on huomannut, että rehellisyys ja suoraselkäisyys nostaa kannatusta. Marin kuittaa kaiken pahoittelulla televisiossa ja suomalaiset hyväksyvät sen. Puutonoksa on sitä mieltä, että aina ei vain anteeksipyynnöt riitä. On olemassa tilanteita ja ammatteja, jossa ei virheitä sallita. Lennonjohtaja ottaa alas koneita jo täydelle kiitoradalle ”tietokatkoksen vuoksi” ja ihmisiä kuolee, riittääkö vain pahoittelu? Ydinvoimalan päällikkö laittaa omat luvut reaktoreihin ”sen hetkisen tiedon” mukaan ja kohta sataa hiukkasia, riittääkö pahoittelut? Nokialla putkimies kytkee juomavesi putkeen paskahanan ”ihan vain saamiensa ohjeiden mukaisesti” ja kaikki Tampereen Kauniaisten asukkaat sairastuu, riittääkö pahoittelu?

Politiikassa kriisin aikana kannatusta nostavat vilpitön ilme ja pahoittelu.

Hallituksen pelinappuloina on koko Suomen kansa. Puutonoksa odottaa pahoittelun ja anteeksipyynnön oheen myös tekoja. Siivotaan taitamattomat tekijät ylhäältä ja alhaalta muihin tehtäviin, jos homma ei toimi. Kriisiaikoina ei kerta kaikkiaan voi opetella loputtomasti. Eikä virheiden korjaamiseen ainakaan saisi kulua tolkuttomasti aikaa.

Puutonoksa pyytääkin kaikkia miettimään, että mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu?

Virheitä virheiden perään, joita vain pahoitellaan. Jääkiekkovalmentajani ja entinen NHL pelaaja sanoi joskus minulle että: ”Tyhmä tekee virheitä, mutta todellinen idiootti toistaa niitä”.

Marinin hallitus toistaa virheitään ja Sanna Marin tekee sillä menestyvää politiikkaa.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *