Oikeus omistaa, velvollisuus hoitaa.

Valtiomme omistaa vain neljänneksen Suomen metsistä, ja nyt olisi jostain saatava lisää omistusta, kun muuten maailma palaa kuoliaaksi. Se, että sinä, minä ja naapurimme omistaa metsää, on valtava riski tuleville sukupolvillemme, koska ilmastonmuutos. Aivan. Sinun ja minun, puhumattakaan naapurimme metsänhoito on niin tuhoisaa, että on kaikkien etu, että metsistämme päättää joku muu kuin me itse. Toki voi käydä niinkin, että verotussyistä saamme ne ”pitää”, mutta miten niitä hoidetaan tai käytetään sanellaan joko EU:sta tai eduskunnastamme. Saamme siis mahdollisesti vain kasvattaa hiilinielua ja näin pelastamme maailman metsien monimuotoisuuden ja koko maailman.

Toimintaohjeet pitäisi siis jakaa EU:sta ja eduskunnastamme. Siis niiltä, jotka ovat joko hakanneet omat metsänsä jo matalaksi tai sitten myyneet omat luonnonvaransa ulkolaisille sijoittajille. Suomen valtio on oikein vastuullinen luonnon puolesta toimija, kysykää vaikka Pekka Perältä tai Dragon Miningiltä.

Onko sitten EU oikea taho sanelemaan, kuinka metsää tulee meillä hoitaa. Siis nämä samat vesselit, jotka pelkäävät jäävänsä idän ja lännen talouskasvujen jalkoihin ja yrittävät kaikin keinoin saada lisää omaisuutta haalittua. EU on nimittäin se tyyppi, joka myy, vaikka oman äitinsä, jos hinta on sopiva. Näin myös EU:n isot maat saavat jatkaa omien luonnonvarojensa sumeilematonta käyttöä, koska meidän hiilinielumme on jatkossa myös heidän hiilinielunsa. Heidän rahansa eivät valitettavasti ole meidän rahojamme.

Metsätalous tuottaa joka vuosi Suomessa neljän miljardin verotulot! Siis neljä miljardia verotuloja, sen päälle vielä ihmisten ja yritysten ansiotulot. Raha kasvaa kirjaimellisesti puussa, ja nyt siitä ovat tietysti kiinnostuneet kaikki EU:ta myöten. Ongelma on metsien yksityiset omistajat. Päättäjämme puhuvat vihreästä siirtymästä ja uudesta vihreästä teknologiasta. Mitä vihreämpää meillä on jäljellä kuin metsä ja vesi? Vihreä ja puhtaampi teknologia vaatii jatkossa enemmän puun, veden ja tuulen käyttämistä.

Näihin haluavat päättäjät päästä käsiksi. Meille tämä myydään jonain maailman pelastuksena. Samaan aikaan kaikki ongelmat ratkeavat talouskasvulla. Yhtälö on mahdoton.

Tämän tietävät kaikki, jopa vihreät, mutta kun se ideologia. Omilta hyväksytään kaikki, miettikää, jos kokoomus olisi myymässä tai ottamassa haltuun metsiä? Aivan. Poliitikot tarvitsevat rahaa ylläpitääkseen toimivaa hyvinvointivaltiota ja nyt kauppaa halutaan tehdä metsillä. Se vain vuorataan vihreisiin karkkipapereihin, vaikka sisällä on samaa paskaa eli luonnonvarjojen myymistä ulkomaille. Ei se siitä muutu, vaikka luovutettaisiin EU:lle, ikävä kyllä.

Joko alkaa hahmottumaan? Kauppa se on, kun kannattaa. Ja kun työpaikkoja ei saada luotua, niin pakko myydä valtion omaisuutta. Kuinka saada ensin omaisuus itselle on se ratkaistava kysymys? Valtio haluaa yksityiset metsät haltuunsa, jotta se voisi vastuullisesti jalostaa puun rahaksi käyttämällä EU:n valtavaa mandaattia apunaan. Rahat kun loppuvat, niin jotain on keksittävä. Millä perusteella valtio tai EU hoitaa metsää vastuullisemmin kuin me suomalaiset metsänomistajat?

EU ja valtio opettamassa yksityisille metsänomistajille, kuinka metsää tulee hoitaa? Siis yliopistolla kauramaitoa juovat ja metrolla kahden pysäkin väliä kulkevat yhteiskuntatieteilijät, jotka eivät ole metsää koskaan hoitaneet, eivätkä päivääkään asiaa opiskelleet. Heiltä pitäisi nyt metsien omistajien ottaa neuvoja vastaan. Poliitikkohan sen tietää, kuinka metsää ja luontoa hoidetaan. Sama kun rikas kertoo köyhälle, että kaikilla on mahdollisuus tehdä miljoonia ja pitää vain painaa pidempää päivää. Näiden ohjeiden arvo on täysi nolla, varsinkin kun se tulee ihmisiltä, joita ajaa loppupeleissä sama tavoite eli raha tai valta tai siis molemmat.

Byrokratia varmasti kasvaa, jos EU tai valtio alkavat vaatimaan, että jokainen metsänomistaja täyttää toimintakertomuksia risuista ja männyn kävyistä. Vaikka metsää omistaisi naurettavan pienen määrän.

Eirasta on kiva kertoa, että sinun pitää hoitaa metsäsi näin, että saadaan maailma pelastettua. Kuinka moni edes tietää, että Suomessa, jos metsää kaataa, on tilalle istutettava uutta puuta? Helsingin keskustassa leveitä, asfaltoituja pyöräteitä sähköpyöräillessä on mukava miettiä, kuinka pelastaa metsien monimuotoisuuden, eläinlajit sukupuutolta ja koko maailman tuholta. Samalla voi bongailla viheralueita, joille voi vielä rakentaa kerrostaloja. Ja saattaahan silmiin osua tontti, jos toinenkin, jossa vielä liikaa vihreätä.

Se mitä me voimme EU:lle ja vihreälle siirtymälle tarjota on kestävän metsänhoidon konsultointia. Mehän olemme ne, joilla on tieto ja taito metsänhoidosta ja niiden säilyttämisestä. Olemme kasvattaneet ja hyödyntäneet metsiämme tavalla, jota ei juuri muualla näy. Parantamisen varaa on aina, mutta voisimmeko kerrankin luottaa itseemme ja tehdä vaadittavat toimet ihan itse, omista lähtökohdista. Ei ulkomainen apu ole mikään ratkaisu.

Suomi saa koko ajan kiitosta hyvin hoidetusta luonnosta. Mutta koska emme osaa metsiämme säilyttää oikein, niin tarvitaan ohjeet EU:lta? Jo on aikoihin eletty.

Yksityinen ei osaa hoitaa metsäänsä, he tuhoavat omat metsänsä ja siinä samalla koko maailman. Tuohon uskovat vain ne, jotka uskovat kaiken, mitä heidän poliittiset johtajansa heille norsunluutorneistaan kertovat. Nämä samat usein muuten vihaavat yksityistä omistamista ja kaiken tulee kuulua valtiolle, koska valtio pitää huolen omistaan. Tämän voi muuten myös varmistaa Pekka Perältä.

Louhia täällä saa ulkomaalaiset yhtiöt ja paskan luonnosta korjataan me suomalaiset. Vesistöt paskotaan siinä samalla ja nekin yrittää puhdistaa, kukas muu kuin me suomalaiset.

Seuraavaksi menevät puhtaat vetemme.  Mutta minkäs teet, kun EU, ilmastonmuutos ja yhteinen iso vastuu.

Olisi minulla rakentava ehdotus, jottei jää pelkäksi taivasteluksi. Kun valtiomme omistaa ja hallinnoi neljännestä kaikista metsistämme, niin aloitetaan sieltä. Hoidetaan ne tavalla, joka turvaa luonnon monimuotoisuuden, eläinlajit ja siten koko maailman. Suomalainen metsän omistaja on keskimäärin ihan fiksu ja oppii kyllä esimerkistä huolehtimaan isiltämme ja äideiltämme perintönä saatua metsää niin, että se on siirrettävissä omalle jälkipolvelle hyvänä ja terveenä osana maamme luontoa. Ihan itse, ei siihen tarvita EU:n ohjaksia.

Puutonoksa

One Reply to “Oikeus omistaa, velvollisuus hoitaa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *