Päätettiin, peruttiin, voitettiin!

Ei hyvältä näytä, jos kohta alkaa kevään tapainen puolivälinbudjettiriihi uudelleen. Muistatteko tuon painajaisen, jossa viisikko oli hädässä? Yölliset puhelut pelastivat kalkkiviivoilla viisikon kaatumisen. Ja kuten seikkailukirjossakin, sai viisikon seikkailu onnellisen lopun, kun päätettiin viisikon pelastamiseksi tehdä yhteistyötä. Sama uhka leijuu yllä, jos julkisuuteen vuotaneet tiedot sovituista leikkaustoimista ja niistä asioista, joista ei ole edes sovittu (ilmastotoimista) pitävät vähääkään paikkansa.

Tieteestä ja tutkimuksesta leikkaaminen on yritetty vierittää tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen niskoille. Hän ei kuulunut viisikkoon silloin, kun leikkauksista tuolle tontille sovittiin. Äänestäjien muisti on lyhyt, mutta miten lyhyt se on poliitikoilla, kun he eivät itse muista, kuka oli neuvotteluissa mukana vain neljä kuukautta sitten? Ainakin unohtuu se, että olihan siellä meidänkin puolueemme ministeri mukana. Ilmeisesti ei vain ollut juuri silloin paikalla.

Tieteestä ja tutkimuksesta leikkaaminen osuu myös muuhun koulutukseen, ja tästä asiantuntijat ovat antaneet hallituksen suuntaan nuhteita. Vasemmistoliitto kärsii muiden puolueiden tavoin muistimenetyksestä kuin Uuno Turhapuro aikoinaan. Vasemmistoliiton Jussi Saramon vankkumaton tavoite onkin kaataa tuo leikkaus tieteestä ja tutkimuksesta. Siis Jussi jumalauta, sä istuit itse siellä sopimassa siitä?! Muistat Jussi varmasti, kuinka teistä otettiin kuvia lehtiin, joissa kävelette yhdessä kameraa kohti ja kaikilla oli sama ilme, joka kertoo, kuinka kaikki vaikeudet on selätetty. Miksi siis hyväksyit sen silloin, mutta et nyt?

Olen hyvin positiivisella mielellä liikkeellä, koska laitan tämän kaiken sekoilun poliitikoiden huonon muistin piikkiin. Pessimisti ja toivoton laittaisi tämän poliitikkojen ymmärtämättömyyden piikkiin. Voihan se olla niin, että kun puolivälin budjettiriihessä tehtiin suurta teatteria mediaan ja kaikki aika iltakoulussa meni vuorosanojen opetteluun, niin ei hoksattu, mitä päätöksiä tulikaan tehtyä. Kysymys onkin, kuinka typerinä (=huonomuistisina) meitä ihmisiä oikeasti pidetään. En itse mikään viisas ole ja Mensan jäsenyys jäänee saamatta, mutta muisti sen verran pelaa, että kun joku jotain on luvannut, niin sen muistan. Jopa muistan senkin, mitä on itse tullut luvatuksi, vaikka aika ajoin toivookin, ettei sitä kukaan muu muistaisi.

Kehykset ylitettiin miljardeilla, mutta ne laitettiin silti niin ahtaiksi, ettei sinne kuitenkaan mahduta. Itkettäisi, jos ei naurattaisi. Muistatteko, kuinka valtionvarainministeri jätettiin historiallisesti pois kokonaan kevään budjettiriihen keskusteluista. Tästä nousi jonkinlainen kohu, kun kaikki eivät ymmärtäneet, että viisikossa on tiivistettynä tietämys niin, ettei valtion kassan vartijasta olisi kuin haittaa. Kehyksiä kolisteltiin ja velkarahaa otettiin, niin että Etelärannassa olevia huimasi. Nyt olemme tilanteessa, että hallituksen itse asettamat kehykset eivät riitä, vaan niitäkin on rikottava. Ei jumalauta, miten se on edes mahdollista. Siis sama, kun saisit itse rajattomasti rahaa pankista ja et saisi sitä riittämään.  Miljardeja velkaa otettiin, mutta kärkipanostuksesta tieteeseen on leikattava 40 miljoonaa? Hei, jotakin en nyt vain ymmärrä.

Budjettiriihi saattaa sisältää kuvassa näkyviä laskuja. Katsotaan sitten, että kuka selviää vähimmillä vaurioilla. Omat kannustavat varmasti ja puhaltavat ruhjeet ehjiksi.

Sisäministeri on viettänyt aikaa poliisien kanssa, kun ensin oli Uudenmaan sulkua, sitten rajavalvontaa ja nyt järjettömästi paisuneet kotihälytystapaukset. Ihmisten kasvava pahoinvointi, mielenterveysongelmat ja lisääntynyt rikollisuus kuormittaa viranomaisia kuten poliisia, rajavartioita ja tullivirkailijoita entistä enemmän. Sisäministeri on koko ajan luvannut lisää resursseja, jotta meidän olomme täällä turvattaisiin.

Nyt kuitenkin puolivälin budjettiriihen lähestyessä sisäministeriön muistiot kertovat ”teknisestä kohdennuksesta”. Rahaa siis otetaan pois poliisitoimesta 3.8 miljoonaa euroa ja rajavartiolaitokselta 1.6 miljoonaa euroa, mutta se ei välttämättä vähennä määrärahoja.

Tuon ”teknisen kohdennuksen” sitten syöttää ministeri meille.

Poliisipäällikkö kertoikin, että mikäli nämä jo suunnitellut leikkaukset toteutuvat, niin poliisilla on etenkin syrjäseuduilla vähemmän mahdollisuuksia pitää huolta ihmisistä. Kirjoitin tämän tähän sen takia, kun joku kuitenkin huomauttaa, että rahaa on myös lisätty ja faktat ei Puutonoksaa kiinnosta. Puutonoksa on erittäin kiinnostunut faktoista. Puutonoksa uskoo myös poliisia, kun hän kertoo kuinka mahdollisesti tuleva leikkaus vaikuttaa.

Tekninen kohdennus on siis synonyymi sanalla pajunköysi. Tätä pajunköyttä oli pakko käyttää, kun syytä ei pystytty muille viisikon jäsenten kontolle siirrettyä. Edes Ville Niinistö ei voinut Brysselistä auttaa, vaan keskittyi senkin ajan ryöpyttämään tiedevastaista Kurvista, joka aikoo toteuttaa viisikon sopiman leikkauksen. Leikkaus on leikkaus ja se heikentää varmasti kykyä toimia tehokkaasti. Riippumatta siitä miten hienoon paperiin sen käärii.

Pääministeri palasi lomilta ja uuden imagon luominen on alkanut ja matka kohti 2024 eduskuntavaaleja on alkanut kuin Stubbilla aikoinaan. Viihdeohjelmat ja kestävyysurheilu ovat loistava tapa tuoda itsestä esiin se inhimillisempi puoli.

Muistan elävästi kuinka Putous televisio-ohjelmassa Iina Kuustosen loistavaa hahmoa Jäbä Leissöniä imitoimassa kävi juuri Stubb. Se antoi viestin suurelle yleisölle, että pääministerimme osaa heittäytyä ja nauraa itselleen. Tie veikin siitä sitten Brysseliin ja loppu on historiaa!

Tätä samaa tekee pääministerimme Sanna Marin varsin onnistuneesti, mutta huomattavasti elegantimmalla tyylillä. Maria Veitola ja Kurosen grilli luovat hieman erilaisen mielikuvan kuin Putous. En kritisoi ollenkaan vierailuja näissä ohjelmissa, päinvastoin. Kritisoin sitä, minne jäivät ilmastotoimien suhteen kunniahimoisimman hallituksemme ilmastotoimet

Luin uutisen, missä viisikko oli ollut yhdessä saunomassa. Ja, jos kuvan perusteella voi mitään tulkita, niin ainakin löylyt olivat varsin mainiot. Itse yritin kalastella kuvasta, josko sieltä tihkuisi tietoa tulevista toimista. Yksityiskohtia en pystynyt löytämään, mutta hauskaa näytti olevan. Olisipa meillä muillakin yhtä hauskaa, kun budjettiriihen tulokset julkistetaan ja arki iskee.

Poliitikkojen ”mediaulostulot” ovat olleet näyttäviä. Niissä ei kaveria säälitä ja totuudelle ei arvoa anneta. Tämä koskee niin hallitusta kuin oppositiotakin, väristä ja ideologiasta riippumatta.

Taiteilija pyrkii aina parempaan, miksi ei poliitikkokin? Viisikko voisi järjestää näyttävän mielenosoituksen eduskuntatalon eteen, jossa se osoittaa mieltään hallitusta ja sen päätöksiä vastaan. Loppuvaiheessa hallitus voisi vaatia vielä hallituksen eroa.

Tuota näytelmää ei kirjoittaisi edes Shakespeare!

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.