Joku tässä yhtälössä ei vaan toimi?

Toimivien työllisyystoimien käyttöönotto ja työllisyyden nostaminen 75 %:iin on Sanna Marinin johtaman hallituksen kuuma peruna, jota kukaan ei tunnu haluavan pitää käsissään.  Mutta nyt hallitus viestitti meille, että ratkaisu on löytynyt. Osaajia työelämään löytyy muualta!

Puutonoksa hakee apua vanhoista laskukaavoista

Suomalainen tunnetaan maailmalla – viinan juomisen lisäksi – myös hyvästä koulutuksesta ja osaamisesta. Suomessa hallitukset ovat vuosien varrella vuoron perään ylpeilleet osaamisestamme ja uutterasta työmoraalista. Nyt suomalaisten osaaminen ei enää riitä. Hallitus tulee luomaan työpaikkoja, joihin me suomalaiset emme olekaan päteviä? Mitä nämä tällaiset työpaikat ovat, joihin meillä ei ole koulutusta tai taitoa? Mitä työtä hallitus on luomassa, jos jo nyt tiedetään, että työntekijät on haettava muualta? Miksi meillä ei voida jo nyt alkaa kouluttamaan ihmisiä näihin tuleviin työpaikkoihin, jos meillä on moni työtä vailla? Mistä ihmeessä tässä on kyse, ihmettelee Puutonoksa.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi haastattelussa antaneensa käskyn, jossa kaikki lait koskien maahanmuuttoa ja maahanmuuttajien nopeampaa työllistymistä on perattava läpi. Samassa haastattelussa Haatainen kertoo saaneensa paljon viestejä yrityksiltä ympäri Suomea, ja yritysten viesti on selkeä: osaajia ei Suomessa ole. Mitä nämä työt ovat ja missä yrityksissä on huutava pula osaajista, on kysymys mihin vastausta ei tietenkään saatu.

Luulisi, että jos osaajista olisi yrityksissä pulaa, niin ministeri huutaisi ihmisille, että hakekaa nyt ihmeessä työtä näistä yrityksistä. Samalla olisi loogista, että opetusministerimme Li Andersson kertoisi minne koulutukseen kannattaisi hakeutua. Miksi näitä asioita ei kerrota meille suoraan? Ihminen muuttaa usein mielellään pysyvän työn perässä, mutta nyt ei kerrota yhtään mille koordinaateille työt on sijoitettu. Sen sijaan syyllistetään suomalaista nirsoilusta ja laiskuudesta. Samalla annetaan viestiä, ettei meidän osaamisemme riitä. Kansan, joka tunnetaan sinnikkyydestään ja siitä, kuinka me vasta aloitamme yrittämisen, kun muut ovat lopettaneet. Tätä voimavaraa eivät meidän päättäjämme näköjään halua käyttää hyväkseen.

En itse keksi kuin yhden syyn sille, miksi suomalainen ei töihin mene ja se on raha. Suomalainen tiedostaa oman pätevyytensä ja osaamisensa. Suomalainen on myös ylpeä osaamisestaan ja hankituista taidoistaan, kuten pitääkin! Suomi on myös yksi maailman kalleimmista maista asua ja elää. Me maksamme veroja reilusti ja lisäksi hintatasomme on Euroopan korkeimpia. Kovin halvalla ei voi työtä lähteä tekemään, sillä olisihan sillä elettävä edes jotenkin paremmin kuin pelkillä tuilla.

Suomessa järjestelmä mahdollistaa kuukausittaisen toimeentulotuen, jolla sananmukaisesti tulee toimeen, ilmeisesti yhtä hyvin kuin palkalla tai paremmin kuulemma. Se, että yritykset hakevat edullisia työntekijöitä, jotka painava hihnalla pitkää päivää, ei se ole ”osaajien” etsimistä, vaan halpatyövoiman etsimistä. Maksetaan pientä palkkaa ja teetetään reilut määrät työtunteja, on keino omistajille nauttia lihavampia lounaita kerholla. Tätä suomalainen ei hyväksy ja ei pidäkään. Hyvästä työstä on saatava hyvä palkka, sanoi pappa vainaakin, joka ajoi maakunnassa bussia ammatikseen.

Valuvatko osaajat taas ulkomaille?

Samaan aikaan, kun meillä hallitus suunnittelee työpaikkoja osaajille, joita Suomesta ei löydy, niin kansainväliset yritykset hakevat omat huippuosaajamme muualle. Miten tämä on edes mahdollista? Suomalainen, verorahoillamme koulutettu tekijä viedään ulkomaille. Hänelle tarjotaan isompaa palkkaa ja mahdollisuutta edetä. Suomessa heille ei kuitenkaan ole käyttöä, vaan vastapainona me haemme osaajia ulkomailta. Mitä ammatteja ja työpaikkoja nämä ovat? Miksi kukaan ei kerro, mitä nämä ovat? En ymmärrä meneillään olevaa tilannette lainkaan, sillä opetusministerimme Li Andersson vain puhuu korkeakoulujen puolesta ja haluaa lisätä opetusta entisestään, mutta selvästi hänelle ei ole myöskään selvillä, missä tuota työtä on tarjolla, vai onko?

En halua uskoa, että Suomeen aletaan tuomaan halpatyövoimaa, se ei ole kenenkään etu. Toivottavasti joku kertoo myös ulkomailta tuleville osaajille palkkatasomme, jotta hekin saavat hyvästä työstä hyvän palkan. Palkan, jolla tulee toimeen ilman lisäavustuksia ja verohelpotuksia.

Suomessa on kokeiltu työperäistä maahanmuuttoa jo aikaisemminkin eli ensimmäistä kertaa asia ei ole esillä. Kymmenen vuotta sitten silloinen hallituksemme kokeili löytää osaajia ulkomailta, mutta huonoin tuloksin. Työllistyminen ei onnistunut ja suurin osa kaatui kielitaidon puutteeseen. Nyt virheistä on uutisoinnin mukaan opittu ja samoja virheitä ei olla toistamassa. Näin maallikon voi olla vaikea ymmärtää, kuinka tuo edellisen kokeilun kompastuskivi eli kielitaidonpuute on korjattu, mutta hyvä jos on. Toivottavasti tämä korjaus ei tarkoita sitä, että yhä useammin suomalaisen on pystyttävä hoitamaan asiansa englannin kieltä. Mikäli näin on, toivon, että on varattu rutkasti koulutusrahaa. Tällä hetkellä suomalaisten englannin taidot ovat kouluarvosanoin vain välttävät. Puhumattakaan vanhemmasta ikäluokasta, jolla sitä ei ole lainkaan.

Puutonoksa onkin huolissaan myös ikääntyvän kansamme puolesta. Mikäli yhä useampi terveyskeskuskäynti tai mikä tahansa palvelu joudutaan hoitamaan heille vieraalla kielellä, lisää tämä järjettömästi hankaluuksia, joiden korjaamiseen kuluu paitsi aikaa myös rahaa. Tällä tavalla jätetään ikääntyvät vanhempamme palveluiden ulkopuolelle, ja voitte olla varmoja, että tuttu hokema ”ennen oli kaikki paremmin” käy toteen. Nykyhetkestäkin kertoo mummoni (82 vuotta) kysymys, että onko rasistista pyytää terveyskeskuksessa suomenkielistä apua. Tuo kysymys kertoo paljon monesta asiasta.

Onko tämä hallituksen todellinen tavoite? Ehkä tämä on tavoite, jolla jätetään yhä useampi apua tarvitseva yksin kotiin ja säästöä syntyy. Samalla saadaan tilastot kuntoon. Apu tarjotaan, mutta jo nykyisin vaikeassa hakuviidakossa navigoiminen vieraalla kielellä tuottaa ehkä entistä paremmin hallituksen toivoman lopputuloksen.

Puutonoksa jää miettimään…

Puutonoksa jää miettimään mitä tässä oikeasti on tapahtumassa? Voiko olla niin ihan oikeasti, että me ei osata oikeita töitä, eikä niitä kannata edes meille opettaa.

2 Replies to “Joku tässä yhtälössä ei vaan toimi?”

  1. Olisiko kysymyksessä ajan ostaminen. Mitä pidempää hallitus esittää sillä olevan keinoja tilanteen ratkaisemiseksi, sitä helpommaksi tulee kertoa äänestäjille että mitä ikinä olemmekin luvanneet se ei tule toteutumaan. Näin yritetään sumuttaa lupauksien ja tekojen yhteyttä. On jopa todennäköistä, että suuri osa äänestäjistä lankeaa tähän silmänkääntötemppuun. Toivottavasti joku jaksaa muistuttaa menneistä lupauksista. Ehkä maailma muuttuu vielä.

    1. Tämä ajan pelaaminen voi olla hyvin mahdollista. Trendinä näyttää olevan, että siirretään kaikki tulevaisuuteen mitä vain voidaan.
      Hyvää pohdintaa ja kiitos vastauksesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.