Hyökyaalto, puolustusvoimat ja suomalaisten talkoohenki!

Kun Ylen A-Studiossa nämä mainittiin, niin nousi kotisohvillaan glögejä nauttivat suomalaiset taputtamaan käsiään. Johtaja on viimein löytynyt! Tätä me olemme kaivanneet: väkevää ja tomeraa puhetta siitä, kuinka tulee toimia tilanteessa, jossa meitä uhkaa virus.

Suomalaiset ovat jo kaksi vuotta huutaneet koronanyrkkiä ja johtajuutta apuun tässä epävarmassa tilanteessa. On vaadittu rajatestausta, ja jopa naapurin rokottamaton, timpurina viidellä eri työmaalla työskentelevä puolalainen Piotrek on kysellyt, että miksi virusta ei voida pysäyttää rajoilla?

Nyt huutoon on vastattu. Krista Kiuru on nähnyt valon ja pääministerin sulamisen. On aika täyttää valtatyhjiö. Suomessa se täytetään uhmakkaalla puheella, jossa kerrotaan painavasti juuri se, mitä me sohvilla makaavat ihmettelijät haluamme kuulla! Tiukkoja toimia, talvisodan henkeä, notta perkele!! Tänne on yhdenkään viruksen turha tulla, sinut omikron rajalle torpataan, niin saa%%7asti!

Pelottelu toimii aina, mutta viruksiin se ei taida tehota. On harmi, että todellisilla asiantuntijoilla: epidemiologeilla ja virologeilla ei ole samanlaista resurssia käyttää Tekirin tai muiden viestintätoimistojen palveluja. Rauhallisesti ja asioihin perehtyvillä on tapana jäädä kovaa huutavien poliitikkojen ja ministerien jalkoihin. Samalla tavalla kuin joulupöydässä on aina se yksi kovaääninen sukulainen, joka huutaa kaikkien muiden kuulumisten päälle.

Puutonoksa piti itsekin Kiurun esiintymistä väkevänä nousuna. Etenkin se kohta, missä yksityinen sektori eli työterveyshuolto otettaisiin mukaan sosialistisen hallituksemme rokotusohjelmaan mukaan. Kaksi vuotta ja neljä aaltoa myöhemmin yksityisen sektorin apu kelpaakin? Nyt täytyy olla tosi kyseessä.

Kuuntelin toimittaja Päivärinnan ohjelman, jossa vieraili THL:n ylilääkäri ja rokotevastaava Hanna Nohynek. Asiantuntijan rauhallinen tapa kertoa tilanteesta ja siitä, että ei tässä mikään kiire kyllä ole, oli kuin eri maailmasta. Toinen huutaa puolustusvoimia apuun, kun taas toinen kertoo, kuinka miljoonat suomalaiset ovat jo nyt hyvässä suojassa vakavaa tautimuotoa vastaan. Asiantuntija Nohynekia kuuntelemalla selvisi, miksi THL tuntuu aina vain vitkastelevan. He haluavat aina kerätä kaiken mahdollisen saatavissa olevan tiedon ennen kuin päätetään, mikä olisi paras tapa toimia. Kuunnelkaapa tuo lähetys. Tätä(kin) viestintää me tarvitsemme.

Poliitikoilla on aina kiire kalastella ääniä, ovathan vaalit ovella. Osalla poliitikoista on kiire saada edes jotakin sopivaa tietoa, että pääsee asiasta twiittamaan.

Yli 555 000 suomalaista on jo kolmannen rokotteen saanut ja meidän tämän hetkisellä rokotustahdillamme jaetaan 130 000 rokoteannosta viikossa. Kiuru sanoi, että rokotteita riittää kaikille ja rokotuskoneet nyt vauhdilla käyntiin. Ihmiset käyvät jouluna ottamassa rokotteita, kun vain selitykset pois ja joukolla rokottamaan.

Mutta riittävätkö rokotteet? Hanna Nohynekin mukaan Suomessa on tällä hetkellä (16.12.2021) neljä miljoonaa rokotettua ja varastossa on 2.6 miljoonaa rokoteannosta eli ei riitä ihan kaikille. Vai?

Otin komean kuvan, kun Tuomaan markkinoilla kävin!

Kiurun väkevä esiintyminen herätti väkisinkin. Tarkemmin tarkasteltuna se piti sisällään sen saman kuin poliitikon puheet niin usein: ajatukset ovat upeita, mutta käytännön toteutuksen suhteen ollaan kovin kevein eväin liikkeellä. Rokottajia ei riitä, innostuvatko eläkkeellä olevat rokotustaitoiset hoitajat palaamaan hommiin? Asetus kieltää lähihoitajia piikittämästä ilman lisäkoulutusta. Hakeutuvatko lähihoitajat koulutukseen vai ehtiikö eduskunta asetusmuutoksen kimppuun ennen joulukiireitään? Entäpä puolustusvoimat sitten?

Nyt, kun lentokentille siirretään testaajia ja hoitajia, niin mistä muusta se on pois? Poliitikoilla kaikkea riittää aina kaikille, mutta kun jonnekin annetaan, niin jostain se otetaan pois. Kun hoitajia siirretään jonnekin, niin jostain ne ovat silloin pois, mutta mistä?

HUS ilmoitti jo, että lasten sydänleikkauksia joudutaan siirtämään ja perumaan, kun ammattilaisia ei riitä. Kaikki paukut laitetaan koronan hoitamiseen. Arvovalintoja nämä asiat tietysti ovat, mutta olisimmeko me suomalaiset taputtaneet niin innolla Kiurulle, jos olisimme pysähtyneet miettimään ketkä kaikki jäävät ilman hoitoa, kun kaikki ovat rokotushommissa?

Joskus mietin, että onko Puutonoksa yksin näiden ajatustensa kanssa? Poliitikot osaavat kyllä puhua, mutta olemmeko tosiaan näin vietävissä?  Me kuuntelemme asiantuntijoita, vakuuttavat päättäjät. Nyt Kiuru täytti bilekohujen synnyttämän valtatyhjiön. Johtajuuden ottaessaan hän kietoutui rokoteasiantuntijuuden viittaan. Unohdimme hetkessä, että hän on kuitenkin vain yhden puolueen edustaja ja ministeri. Riittääkö meille johtaja, joka osaa vakuuttavasti vaatia? Entäpä jos vaatimusta ei kerta kaikkiaan pystytä täyttämään? Jos resursseja ei kerta kaikkiaan ole? Ja vielä kerran: jos jonnekin annetaan lisää resursseja, mistä se otetaan? Kuka jää ilman?

Omikron on varmasti uhka. Mutta toistaiseksi enemmistö asiantuntijoista vakuuttaa, että Suomessa suuressa vaarassa ovat edelleen ne samat kuin aikaisemminkin eli ikäihmiset, riskiryhmäläiset ja rokottamattomat. Ikäihmisten ja riskiryhmäläisten kolmannet koronarokotukset ovat käynnissä. Nyt tulee oma mielikysymykseni: kuinka Kiuru ja kumppanit saa rokotettua ne, jotka eivät ole ottaneet rokotteita numeroita yksi ja kaksi?

Pelottaa se koronaan sairastuminen minuakin. Mutta pelottaa sekin, että läheiseni tai itse sairastun muuhun tautiin tai joudumme tapaturmaan ja kolkutellessani sairaalan ovilla ne ovat lukossa. Seinällä on lappu.

Osastot suljettu. Työntekijät rokotusasemalla. Hätätilanteessa jätä nimi oheiseen listaan ja otamme yhteyttä, kun koronarokotukset hoidettu.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *