Huono muisti, poliitikkojemme pelastus?

Ryhmäkuri on puolueiden korkeimpien edustajien mukaan tärkeää, koska ”rivien on oltava yhtenäiset”. Tämän ymmärrän, sillä lehmänkauppojen toteutuminen vaatii sen, että kukaan ei lipeä pois rivistöistä. Moni kuitenkin pääsee mukaan poliittisten päättäjien joukkoon hyvinkin erilaisilla lupauksilla. Niinpä annetut lupaukset eivät suinkaan aina taida olla puolueen linjan mukaisia.

Härskejä vastakkainasetteluja, tehokkaita mielikuvia ja provosoivaa käyttäytymistä! Näillä saa oman äänensä kuuluviin. Mutta kuinka käy, kun ryhmäkuri astuu kuvaan mukaan? Ryhmäkuri on se voima, joka viimekädessä sanelee, kuinka edustajan tulee toimia.

Oletteko muuten huomanneet, kuinka meille on syntynyt ”maan tapa”, jossa hallituspuolueet kritisoivat hallituspuolueita. Miten se on edes mahdollista, että ihmiset, jotka istuvat hallituksessa, kritisoivat omaa toimintaansa kuin kolmantena persoonana. Näin äänestäjälle se näyttäytyy lähinnä typeryydeltä, mutta ehkäpä se on joku edustajien oma puhdistusretriitti. Huuhdotaan oma sielu puhtaaksi kaikista katteettomiksi käyneistä lupauksista, joita tuli intomielisesti luvattua äänestäjiä kalastellessa.

Poliittiset päättäjät tuntuvat yhä enemmän Kummeleista tutuilta sketsihahmoilta pääministeri ja patologinen valehtelija. Esimerkkejä löytyy vaikka kuinka paljon, mutta tässä muutama nopea syviä kansanrivejä kuohuttavasta autoilusta ja sotesta.

Hallituksen tavoite on sähköistää tieliikennettä ja tehdä siitä vähäpäästöisempää. Hallitus haluaa kuitenkin pitää huolen, että pienituloiset pystyvät liikkumaan autoilla ja heidän liikkumisensa kustannukset eivät nouse liian korkeiksi. Pois sosiaalinen epätasa-arvo.

Samaan aikaan kiristetään polttoaineverotusta, joka osuu kovinten pienituloisiin. Tämän päätöksen synnit pyyhitään laittamalla viesti omille äänestäjille vaikkapa kuten kansanedustaja joka ehätti jo kertomaan, että ” Polttoainevero on tehokas ja kustannustehokas keino vähentää liikenteen päästöjä, eikä kohdistu erityisesti pienituloisiin”. Tämän viestin sitten moni uskoo, vaikka kuinka kertoisit, että 10 % pienituloisen lompakosta on paljon enemmän kuin hyvätuloisen lompakosta.

Autoilujen veroedut osuvat kalliisiin ja vähäpäästöisiin autoihin. Tämä on suoraa tulonsiirtoa rikkaiden lompakkoihin, koska heillä on rahaa ostaa näitä kalliimpia sähkö-hybridiautoja. Hybridi- ja sähköautojen alemmat käyttömaksut vuositasolla lipuvat myös vain hyvätuloisille.

Suomalaisen omistaman auton keskihinta on hieman yli 2000 euroa. Tuosta on vielä aika paljon matkaa siihen, että yhä useammalla kotitaloudella olisi pihassaan se vähäpäästöinen sähkö- tai edes hybridimalli.

Viesti äänestäjille on, että tulonsiirto ja hankintatuki mahdollistaa vihreän siirtymisen myös pienituloisille. No, tuhannen euron hankintatuki 30 000 euron sähköautoon on lähinnä kiva bonus keskituloiselle, joka päivittää kakkosautonsa, mutta kertokaa minulle yksikin pienituloinen, joka hankkii 30 000 euron hybridi- tai sähköauton.

Toisaalta, jos Suomessa ollaan tilanteessa missä pienituloinen ostaa itselleen 30 000 euron, niin miten pirusti sitä rahaa onkaan keskituloisilla!

Kirjoitin tämän tekstin Punkaharjun kauniissa maisemissa. Siellä Topeliuskin aikoinaan kirjoitti.
Matka on vielä pitkä edes samalle asemalle saati junaan, mutta pääseehän sitä resiinallakin, kun jaksaa polkea.

SOTE palvelut paranevat, kun palvelua tehostetaan. No, tämä ei kyllä pidä paikkansa, koska väestömme ikääntyy ja yhä useampi tarvitsee terveyspalveluja. Samaan aikaan meillä terveyskeskukset vähenevät ja määrärahaa yritetään vähentää. Tämä vie hoitajia muihin ammatteihin, koska työpäivät ovat liian raskaita tehtäviksi. Kotihoidosta puhumattakaan, mutta ehkäpä puheet työperäisen maahanmuuton lisäämisestä on hallituksen ratkaisu hoitajapulaan? Ettei vain tehostaminen tarkoittaisi samaa kuin mitä Posti ja monet muut yritykset tekevät. Hinta nousee ja palvelu huononee entisestään. Mutta kannattavuus paranee?

Yhdelle osaajalle lisätään työtaakkaa, pari potkitaan pois ja kas kummaa, rahaa säästyy! Kuinka tämä yhtälö toimii, kun väestömme ikääntyy ja hoitoa tarvitsee yhä useampi? Mutta viestitään vain hyvinvointialueista ja terapiatakuusta. Leveämmät hartiat tarvitaan sitä ei kukaan kiellä. Ettei vain leveä harteisuus tarkoittaisi, että lääkäri hoitaa kurkkukipujen lisäksi terapiatunnit, siivouksen ja märkivienhaavojen hoidot. Kotiin menneessään käy vielä muutaman kotihoitoa tarvitsevan luona.

Työpaikkoja ja työllisiä luodaan. Samaa aikaa kiristetään veroja, nostetaan työeläke- ja sosiaaliturvamaksuja. Yrittämisestä tehdään aina vain vaikeampaa ja vähemmän houkuttelevaa. Tämä korona aika vähentää nuorten kiinnostusta yrittämiseen entisestään, kun moni on nähnyt, kuinka täällä yrittäjiä kohdellaan. Maailman kehnoimpia tukipaketteja ja ainut mitä yrittäjät ovat saaneet, niin tsemppiviestejä. Viimeksi, kun kysyin kaupassa, niin niillä tsemppivieteillä ei saanut edes ruokaa lunastettua ulos kaupasta.

Taaskaan päätökset eivät näytä lunastavan annettuja lupauksia, mutta pälkähästä päästään: tiekartta, tavoitteet, puhdas- ja vihreäsiirtymä, siihen mukaan vielä taulukkomallia THL-tartuntalaskelma huhtikuulle ja avot!

Huvittavinta tässä kaikessa on vielä se, että en ole itse ihan varma, uskovatko edustajat itse asioiden olevan näin vai tekevätkö he vain härskiä sumuttamista?

Arkitodellisuudessa nuoret menettävät otettaan yhteiskuntaan ja väkivalta lisääntyy jatkuvasti. Yhä useampi tarvitsee terapiaa ja jatkuvaa hoitoa. Pienituloisten ahdinko kasvaa jatkuvien veron kiristysten ja hinnan nousujen myötä. Yrittäjien on yhä hankalampi palkata ihmisiä töihin, koska työntekijästä menevät maksut kasvavat. Nuoret liikkuvat ja harrastava liikuntaa yhä vähemmän. Ihmisten jaksaminen on hiipumassa. Tämä lista jatkuu, vaikka kuinka ja saatte itse lisätä tuohon mitä haluatte.

Nämä asiat eivät korjaannu sillä, että poliitikot vetävät asioita vastakkain tai sillä, että asioita ja tehtyjä päätöksiä puhdistellaan netissä epämääräisillä selityksillä.

Nykymenossa olemme kaikki häviäjä, puolueesta riippumatta. Tämä ei koske tietenkään puolueiden eliittiä, joka on turvannut oman selustansa.

Toivottavasti saamme uusia vaikuttajia mukaan päätöksentekoon. Olisi mahtava päästä eroon tästä nykymenosta, jossa muistisairaat poliitikot ovat töissä hallituksessa, mutta twitter-aikansa oppositiossa.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *