Ei ole ilmaisia aamupaloja.

Kun rakenteissa on ongelma, joka koskee päättäjiä, niin asian annetaan haihtua ilmaan. Mutta, jos se koskee meitä muita, niin asiaan tehdään välitön korjaus.

Kyllä, puhun nyt tuosta ihmisen tärkeimmästä ateriasta eli aamupalasta, joka ei ainakaan maistu minulle ennen kello yhdeksää. Pääministerin aamupalasta nousi kohu. Kohu ehkäpä siksi, että aamupalaan meidän on helppo samaistua.

Kun vielä kerrottiin, että heidän aamupalansa maksaa 10 € päivässä sai minutkin putoamaan tuolilta. Ei se ole kovin kallis kuulemma, mutta onhan se hemmetin kallista. Ekbergillä vai Fazerillako niitä nautitaan, koska kaurapuuro ja appelsiinimehu ei totisesti 10 € maksa. Ei maksa, vaikka paistaisit kanamunat kyytipojaksi. Silmiini ovat osuneet lehtijutut ihmisistä, jotka käyttävät päivässä vain muutaman euron ruokiinsa, ja niihin sisältyy tuo aamupala.

Pääministeri sai kolhua, kun toimittaja oli tonkinut tiedon, että pääministerille ja hänen perheelleen tarjoillaan aamupala joka aamu eräänlaisena luontaisetuna, kun kerran joutuu asumaan pääministerin virka-asunnolla. Tästä ei ilmeisesti makseta veroja, vaan nykyinenkin pääministeri on siihen oikeutettu, koska muutkin pääministerit ovat samasta aamupalaedusta nauttineet. Ja taas tullaan tähän, missä se nyt vain on ”maan tapa”, että pääministeri syö veronmaksajien piikkiin aamupalansakin.

Tämä koko aamupalakohu näyttäytyy pahalta näin äänestäjän silmin, kun samaan aikaan verotusta kiristellään, leipäjonot kasvavat ja kriisi on runnellut ihmisten varallisuutta, niin pääministeri kiskoo aamupaloja ilmeisesti verottomana etuna.

Kuinka paljon teidän aamupalanne maksavat? Oma aamupalani ei paljoa kukkaroa kuluta, eikä pidäkään, koska maksan sen ihan itse.

Itselläni on vielä muistissa kuinka viime vuonna ei saanut käyttää ateriaseteliä tai lounasetua, jos halusi tilata etätyöpisteelle ruokaa. Verottaja perkaa kyllä tarkasti työntekijöiden eli tavallisten kansalaisten saamia pieniäkin etuja ja tarttuu niihin hanakasti, jos vain mahdollista. Verohallinnon asiantuntijat ovatkin jo ehtineet meille kertoa, että kyllä tuollainen aamupalaetu on verotettavaa tuloa, ainakin, jos emme kuulu eliittiin, jolla käytössä tuo maan tapa: kyllä ennenkin näin on tehty.

Syy tähän ei ole pääministeri Sanna Marinin? Hän on tuskin edes tiennyt, että hänen perheensä nauttii meidän muiden rahoilla kustannettua aamupalaa vuoden jokaisena päivänä. Tai voi olla, että tiesi, koska joku meni salaamaan kuitit. Pääministeri Sanna Marin korostaa lehtitietojen mukaan, ettei ole ollut päätösprosesseissa mukana. Hän tyytyy toteamaan, että aiemmatkin pääministerit ovat tästä edusta nauttineet ja asia on viranhaltijat tietävät asiasta enemmän. Olisipa hauska tietää, kuka tai ketkä viranhaltijat ovat kuitit salanneet ja ennen kaikkea miksi? Tietosuoja tai pääministerin turvallisuus ja yksityisyys muistuttaa liikaa kehnoa amerikkalaista toimintapläjäystä. Eikös virkamiesten ja -naisten tulisi tuntea verolainsäädäntöä, mikä on heidän syynsä piilotella ja vastata ympäripyöreitä?

Rikkaat ja omissa maailmoissaan elävät harvoin ymmärtävät, miten paljon rahaa 10 € on ja etenkin, kun sen laittaa vain aamupalaan. Vielä jää syömättä lounas, illallinen ja välipalat. Marin voisikin konsultoida köyhyystutkija Ohisaloa tästä asiasta. Olenkin odottanut, että miksi kukaan vasemmistostakaan ei halua muuttaa käytäntöä. Siellähän olisi veroja maksettavana, ei paljoa, mutta pienistä puroista… kuten vanha sananlasku sanoo.

Nyt olisi hyvä hetki muuttaa käytäntöä. Uskoisi pääministeri Marinin olevan enemmän kuin kiinnostunut hoitamaan ainakin veroasiat kohdalleen myös tässä asiassa. Hyvätuloiset kun kantavat hänen mielestään liian vähän vastuuta valtion ja kuntien rahoituksesta. Pääministeri voisi nyt ilmoittaa, että tätä etua ei enää käytetä ja tämä maan tapaa tulee muuttaa välittömästi. Jatkossa pääministeri hakee muronsa omalla lompakolla ja tämä törsääminen loppuu ainakin tältä osin. Näin ei kuitenkaan ole vielä käynyt, vaan pääministeri toteaa, että kyllä muutkin pääministerit. Niinpä tämä aamupalaetu jatkaa elämäänsä. Muutoksia ei olla tekemässä.

Mutta auta armias, jos tällainen etu olisi noussut esiin työpaikoilla. Verotusta olisi muutettu välittömästi ja maksaisimme takautuvasti aamupalaetuja takaisin valtiolle. Kun ruokakaupan työntekijät söivät pilalle meneviä tuotteita, niin enemmän kuin kauppiaat, asiasta tuohtui verottaja.

Puutonoksa

P.s. Tuo selitys ja oikeutuksen antava lause ”toisetkin ovat” ei muuten taida toimia muualla kuin politiikkojen ja viranomaisten maailmassa?

2 Replies to “Ei ole ilmaisia aamupaloja.”

    1. Kiitos! Onhan tuo taas merkillistä touhua. Nyt olisi mahdollista muuttaa tapoja ja puuttua rakenteisiin. Ei vaan taida olla kukaan lyömässä kiekkoa sisään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *