VVV = Valta Vapauttaa Vastuusta?

EU-uhkailee ja VNK vaikenee, mutta vain hetkeksi. Tämä hiukan muutettu lainaus – on tuttu vanhasta televisio ohjelmasta ”Suuri seikkailu”, jossa Posio vaikeni, mutta vain hetkeksi.

Oli muuten kaikkien aikojen parhaimpia Tosi-Tv kilpailuja ja lähtisin tuollaiseen mukaan koska vain. Lähtisin tässä tilanteessa mihin vaan mukaan, mutta ei ole pyydetty, mutta ei siitä sen enempää. Mutta siis, jos joku lukee ja haluaa minut televisioon, niin soitelkaa.

Valtioneuvoston kanslia sai joltakin puhelun, jossa joku uhkaili, että Suomen käy kalpaten, jos me emme hyväksy EU-tukipakettia. Kukaan ei kuitenkaan vahvista, että kuka näin on sanonut ja onko kukaan edes soittanut. Aluksi avoimet asiakirjat on nyt salattu, vaikka ne oikeusoppineiden mukaan tulisi luovuttaa ainakin eduskunnalle.

Eihän tässä pysy kukaan enää mukana. Mitä täällä tapahtuu?  Ihmisten kiinnostus (lue luottamus) politiikkaan vähenee koko ajan. Hallituksen piti palauttaa luottamus päättäjiin, mutta toisin on käynyt. Bussia ajetaan päin luottamuksen seinää aina vain kovempaa vauhtia. Viestejä vuodetaan ja hallituspuolueet kampittavat toisiaan. Meno näyttää todella typerältä. Huhutaankin, että Kokoomuksen lanseeraama ”äänestämme tyhjää”, tulee olemaan pääosissa ainakin kuntavaaleissa.

Surullista on se, ettei politiikkaan ja poliitikkoihin voi enää luottaa. Äänestäjät halusivat viime vaaleissa pois Sipilän vallan alta. Meidän piti saada ilmastotyötä, ihmisoikeuksia, rahaa koulutukseen ja tieteeseen. Valtaan nousten nuorten naisten piti näyttää, että Get Over It.

Onko mennyt hyvin?

Salailua, viestien vuotamista, asekauppaa sotamaihin, turpeeseen tukea, uusi sellutehdas, koskien valjastamista, tieteestä ja taiteesta leikataan mahdollisesti jo syksyllä, nuoret ovat lopettaneet harrastamisen ja osa lapsista on kadonnut kokonaan yhteiskunnastamme, nuorten poikien väkivaltaisuus kasvanut nopeasti ja tutkittu tieto on se viimeinen, mihin päätöksissä nojataan.

Nuorten naisten piti muuttaa politiikassa kaikki, mutta toisin kävi. Nuori nainen vallassa on samanlainen kuin kuka tahansa, jopa se kuuluisa setämies. Valta sokaisee ja oma sekä oman puolueen etu menee meidän äänestäjien edelle.

Onhan tämä hyvä opetus siitä, että valta ja raha ei katso ikää, sukupuolta tai ulkonäköä. Valta ja raha tekee kaikille sen, minkä se on aina tehnyt. Jotta vallan kahvaan päästään, ollaan valmiita lupaamaan kaikki myös muutos vanhoihin ”maan tapoihin”. Kun sitä valtaa sitten saadaan, niin tärkeintä on ottaa käyttöön kaikki keinot, jolla valtaa saadaan enemmän ja nimenomaan vain omiin käsiin.

Siinä ei mitään keinoa jätetä käyttämättä. Haukutaan muita, pönkitetään itseä polkemalla muita alas. Viime kädessä voidaan vuotaa nimettömiä uhkauksia. Suoranainen epätotuuksien lateleminen, ikävien asioiden ohittaminen ja aiempien lupausten unohtaminen ovat ihan peruskauraa.

Tämän kaiken ei pitäisi kuulua demokratiaan tai hyvään päätöksentekoon. Nämä työkalut kuuluvat pelolla ja uhkailulla johtavan henkilön työkaluihin, joista historiassakin kerrotaan. Miksi se on tullut meille takaisin, vai onko se koskaan ollutkaan poissa?

Typerintä tässä kaikessa on se, että kulloistakin hallitusta puolustavat sanovat, että tämä kaikki äänestäjien pettäminen on kuitenkin ns. pieni paha. Siis pienipaha siinä mielessä, että toisen näköinen hallitus olisi vieläkin pahempi. Mihin tämä tieto tai arvio perustuu? Olettamukseen vai tutkittuun tietoon?

Miten on eri asia, jos ilmastoa paskoo maailman kunnianhimoisin ilmastohallitus tai maailman kunnianhimottomin ilmasto-oppositio? Lopputulema on täsmälleen sama, toinen vain tarjoillaan toisenlaisessa paperissa. Osa meistä näkee kaiken tämän sumuverhon läpi ja jättää äänestämättä koska mikään ei näköjään muutu. Verot nousevat, ilmasto kärsii, tieteestä ja taiteesta leikataan, yhä useampi valuu yhteiskunnan ulkopuolelle ja julkisten palveluiden tehostaminen tarkoittaa huonompaa hoitoa ja pidempiä jonotusaikoja.

Ketä pitäisi äänestää, jotta politiikan, päättämisen ja yhteiskunnan keskiössä olisi hyvinvointi ja ennen kaikkea kaiken vahingollisen ennalta ehkäisy. Liikutetaan nuoria ja luodaan heille mahdollisuus pitkään ja hyvään elämään. Nuoriin panostaminen on panostus vanhuksiin, koska kaikki me vanhenemme. Tämän päivän nuori on huomisen vanhus. Hoidetaan ennalta eikä sitten kun on myöhäistä, näin säästyy myös rahaa. Näille ajatuksille ei taida puoluetta olla? Ei ainakaan sellaista, joka pysyisi lupaustensa takana myös vallassa ollessaan.

Olenkin miettinyt, että kun poliitikot vetoavat keskusteluohjelmissa aina siihen, kuinka asiantuntijat ovat sanoneet ja kertoneet, niin olisi kiva saada poliitikot pois ja kuunnella asiantuntijoita. Ehkä sillä keinolla saataisiin tietoa suoraan osaajilta eikä kuunnella jatkuvaa ideologioiden vääristämää rikkinäistä puhelinta.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *