Hoidetaan homma ilon kautta!

Toinen aalto, mutta mitä opittiin ensimmäisestä?

Ei yhtään mitään. Ihmiset eivät edelleenkään kykene ottamaan vastuuta, ja härskinä kaverina vedän saman varjon alle ministerit ja kaduntallaajat. Ihmisten kyvyt kuunnella ohjeita ovat edelleen huonot, vaikka ne ohjeet ovatkin hieman erilaisia kuin mitä ne olivat keväällä, kun ensimmäinen aalto puhalsi yli. Viittaan tällä ohjeisiin, kuten että maskeja ei saa käyttää. Nythän niiden käyttö on vahvasti suositeltavaa ja jopa pakollista.

Keväällä peloteltiin ihmisiä viruksella. Se toimi loistavasti, aina kesään asti. Sitten lehdet myllyttivät, kuinka ministerit esittivät asioita hieman valheellisesti käyttäen kieltä ja lauseita, joita kansa tulkitsi hallituksen haluamalla tavalla. Suositukset ja pakot menivät sekaisin. Näitä ei tietenkään koskaan pyydelty anteeksi eikä virheitä myönnetty, koska se nyt ei oikein poliitikoille sovi.

Ihmiset eivät suostu nyt noudattamaan uusia ohjeita, vaikka tilanne on ministerien mukaan kaoottinen. Ei toimi enää päättäjien pelottelu viruksesta, kun ihmiset jo kerran menivät lankaan. Nyt keinoon otetaan kovemmat uhkailut, kuten poikkeustilat, perutut joulut ja Uudenmaan sulut.

Mutta, jos joku muistaa Poika ja Susi- sadun ymmärtää…

Puhos on saanut lehtijuttujen mukanaan kuuluisuutta, mutta ei hyvässä mielessä. Itse olen ostanut sieltä joskus paljon urheilutavaraa!

Lehdissä on ollut viime viikkoina juttuja siitä, kuinka suurimmat tartuntaketjut tulevat paikoista, joissa ihmiset kokoontuvat: kauppakeskukset, yö-kahvilat ja peruskoulut sekä harrastuspaikat, jossa räkä lentää – perheissä sitten viimeistään tartutetaan muut perheenjäsenet. Kiitosta hyvistä koronatoimista ovat saaneet teatterit ja muut tapahtumat, joissa ihmisten määrää on rajoitettu ja maskeja on käytetty varsin mallikkaasti. No, nyt kuitenkin ensimmäisenä suljetaan teatterit, kirjastot ja sisäliikuntapaikat. Kauppakeskukset ja suuret Itä-Helsingin koronalingot saavat siis pysyä jatkossakin auki.

Johtuuko tuo sitten vain siitä, että jotain pitää saada tehtyä, ettei näytetä ihan toimettomilta. Tiedä häntä, mutta kyllähän tuo erikoiselta kuulostaa, että asiantuntijoiden lausuntojen pohjaten toimitaan niin, että suurimmat koronapesäkkeet saavat jäädä auki ja kaikki muut tilat suljetaan.

Helsinkiin ja muualle Suomeen valuu siis edelleen lennoilta koronatartunnan saaneita ja kohukaunottaret jakavat näyttäviä kuvia Dubaista. Lomalle tai siis töihin pääsee edelleen, mutta teatteriin ei asiaa, vaikka sieltä ei tartuntoja maski- ja rajoitustoimien jälkeen ole jäljitetty? Kuulostaa ihan hemmetin loogiselta. Itse yritin kerran ampua haulikolla kärpäsiä, ja tässä fiilis tuntuu olevan sama.

Iso muutos keväästä tähän päivään on, että nyt rajoituksia voidaan tehdä alueellisemmin. Uusimaa on ongelma suuri, ja nyt moni rajoitus koskee nimenomaan vain Uudenmaan asukkaita. Tämä on mojova tilanne, jossa valtion johtava koronapäättäjä Krista Kiuru voi syyttää huonosta tilanteesta aina alueiden pormestareita ja muita johtajia.

Nyt olemme saaneet lukea lehdistä, kuinka Helsingin pormestari Jan Vapaavuori käy sanasotaa Krista Kiurun kanssa. Median mukaan ainakin: Krista Kiuru laittoi maanantai illalla viestin Jan Vapaavuorelle, että aamulla on 11.00 Skype palaveri. Vapaavuorelle tuo ei käynyt, kun oli samaa aikaa tiedotustilaisuudessa HUS:in kanssa ja aikataulut eivät sopineet yhteen. Nyt tästä Kiuru tekee suuren numeron, kuinka hänen kalvosulkeiset sadan muun kunnanjohtajan ja asiantuntijan kanssa ei Vapaavuorelle sopinut. Tämä tietysti vastuullisten medioiden uutinen numero yksi, koska onhan se kamalaa, jos ei aikatauluja saada osumaan yhteen. Meillä koronatilanne saataisiin parempaan suuntaan, jos kokousajat sopisivat vastaan hangoittelevallekin?

Hissiselfie ja tällä ei ole mitään tekemistä tekstin kanssa, mutta katkaisee lukemista mukavasti.

Olen päässyt elämäni aikana nauttimaan monenlaisista työkuvioista. Edellisenä iltana laitetut kriisipalaveri-ilmoitukset, joissa pyydetään kaikki paikalle, ovat aina kertoneet vain kahdesta asiasta. Kyseessä on todellinen kriisi tai sitten helvetin huono johtaminen, jossa joku sooloilee paniikkinappula pohjassa. En tiedä kumpi on tässä tapauksessa kyseessä, mutta jos yhtään olen tulkinnut oikein, niin tuon maraton-Skype-palaverin saa kyllä joku tiivistettyä ja se koottu tieto riittänee Vapaavuorelle. Koska, jos kriisi olisi todellinen, niin eikö Kiuru olisi voinut soittaa asiansa heti tuolloin illalla Vapaavuorelle? Mikäli nyt Vapaavuoren ja Kiurun välit ovat niin tulehtuneet kuin media antaa ymmärtää, niin Helsingillä on myös ainakin kaksi apulaispormestaria. Nazima Razmyar tai Anni Sinnemäki varmasti voivat tuurata Vapaavuorta Kiurun Teams- palaverissa. Jos ei voi, niin haluaisin tietää missä he olivat, jos eivät ole kriisissä käytettävissä? Oliko toinen suojelemassa Havis Amandaa ja toinen kaavoittamassa omaa tonttia Malmin lentokentältä? Jos puoluerajojen yli puheet eivät kanna, niin apulaispormestarien puoluekirjojen luulisi Kiurulle olevan mieluisammat.

Provokaatio tuntuu toimivan ja edelleen kaikkien päättäjien tärkein tehtävä on saada pidettyä kiinni äänestäjistään. Kyseessä kun ei ole mitään muuta kuin aikataulutusta ja puhetta yli puoluerajojen. Nyt kuitenkin jatketaan linjalla: uhkailu, nokittelu ja painostaminen. Tämä tyyli tuntuu olevan myös Vapaavuorelle ominaista, kun hommat jatkuvat nokitteluna ja vielä median kautta. Luulin että lehdissä nokittelu riittäisi, mutta tietysti aina vastuullinen Yle kyseli ministeri Kiurulta 25.11.2020 pidetyssä A-Studiossaan vielä näistä perkeleen aikataulujen päällekkäisyyksistä.

Tätä kaikkea seuratessa täytyy todeta, että kyllä sokea saa olla, ellei näe mitä täällä tapahtuu. Sooloilua ja politikointia kriisitilanteessa, jossa häviäjiä ovat ihan tavalliset ihmiset. Surullista on, että me ihmiset käännymme toisiamme vastaan.

Me olemme viime kädessä vastuussa siitä, kuinka paljon annamme valtaa taudeille. Me emme tarvitse kädestä pitämistä tai ohjeistusta. Jokaisen tulee kantaa vastuuta. Ja sitä voi kantaa, vaikka kukaan ei sitä sinulle joka aamu toitotakkaan.

Puutonoksa korostaa medialukutaitoja ja kärsivällisyyttä. Älkää antako median luomien mielikuvien mennä tunteisiin, vaan käyttäkää omaa järkeänne. Päättäjämme tekevät mihin kykenevät. Ja se nyt on tasoa kirjastot kiinni ja kauppakeskukset auki. Vastuu on siis meillä.

Peskää käsiä, pitäkää turvavälejä ja käyttäkää maskeja.

Sen lisäksi lukekaa mun blogeja ja seuratkaa somessa, koska kaikesta selvitään vain ja ainoastaan ilon kautta.

Puutonoksa

2 Replies to “Hoidetaan homma ilon kautta!”

  1. Jälleen ihan helvetin hyvää, jos en sanois Loistavaa ajankohtaista pohdintaa!! Mä oon nii fani 😎

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *