Tunnetuimmat golf persoonat!

Luojan kiitos, vihdoin ja viimein on alkanut talvikausi!

Pääsen pois golfkentiltä, ja on pakko myöntää, että elämänlaatumme kotona parantui välittömästi. Ei enää kiukkuisia iltamököttelyjä ja mykkäkouluja, kun ”kaverit” ovat vieneet aamupeleillä viimeisetkin kahvirahat. Valitettavasti täällä Etelä-Suomessa golfkausi on pidentynyt jo aivan liikaa. Maaliskuusta marraskuuhun on hakattu päätä seinään, ja peli muuttuu vuosi vuodelta aina vain vaikeammaksi. Nuorena sitä löi kaikki pallot lipulle ja jos ei lipulle, niin eivät ne kaukanakaan kohteesta olleet. Onkohan paluuta enää noihin aikoihin? Olen profiloinut erilaisia golffareita ja ajattelin nyt kysyä, että tunnistatteko te ketään näistä?

Salaa harjoittelija?

Olet kavereilta salaa käynyt kaikki talvet hakkaamassa palloja golfhallissa. Olet myös käyttänyt pimeiden talvien työpäivien aikana satoja tunteja kuunnellen YouTube- opettajien neuvoja siitä, kuinka saat käännettyä lavan kannasta ammutun slaissin, lavan kärjestä lähteväksi drawkierteeksi.Hallissa lyödessäsi olo on ollut voittamaton ja olet sielusi silmin nähnyt pallon lentävän kuin itsestään.

Valitettavasti tuo saavutettu flow ei kanna tänäkään vuonna kesään asti. Itseasiassa tuo hallista saatu itseluottamus usein karisee heti, kun hallin seinät poistuvat ympäriltä ja näet ensimmäisen pallon kaartavan aivan helvatan kovaa oikealle. Tuota tunnetta on vaikea kuvailla, mutta se on vähän sama kuin, kun olet siivonnut koko kodin ja parempi puoliskosi syyttää sinua siivottomuudesta. Vit€#s kerroin on todella kova.

Mutta koska golfkentällä et todellakaan halua paljastaa harjoitelleesi, niin joudut kertomaan vaihtoehtoisen totuuden pelikavereillesi. Kehität nopeasti tarinan, että kävit hakemassa syksyllä varastoosi laittamasi mailat samaisesta varastosta pölyttyneenä juuri ennen kierrosta. Todellisuudessa mailasi ovat kulkeneet mukanasi läpi talven ja olet tuhlannut tuhansia euroja ja satoja tunteja harjoitteluun. Selittelet onnetonta avaustasi kavereillesi vielä sillä, ettet ehtinyt rangelle lämmittelemään, vaikka caddiemaster näki autosi klubitalon parkkipaikalla jo pariatuntia ennen lähtöaikaasi.

Talvella on sitten hyvä aika harjoitella puttia! 12 palloa riittää, sehän on yksi pallo jokaiselle kalenterikuukaudelle!

YouTube Golffari?

Pimeiden talvikausien aikana olosi on väsynyt eikä töissäkään oikein jaksa operoida. Iltaisin keskityt vieressä makaavan puolisosi sijasta YouTubesta löytyviin golfvideoihin ja sosiaalisen median päivityksiin, joissa paljastetaan nopea korjaus liian jyrkkään mailanasentoon.

Yrität nukkuvan puolisosi vieressä rauhallisin ottein kokeilla sängyssä erilaisia rannekulmia ja mallailet mielessäsi, kuinka tulet palloon oikeaoppisesti kuin Ben Hogan konsanaan.

Olet seurannut eri median kanavissa tunnettuja golfopettajia ja tunnetkin kaikki Internetissä operoivat golfopettajat nimeltä. Kun kaverisi kysyvät oletko kuullut näistä opettajista, niin esität tyhmää, etkä myönnä mitään. Todellisuudessa tiedät näistä virtuaaliopettajista ja heidän elämästään enemmän kuin kenenkään pitäisi.

Puolisosi kyselee sinulta jatkuvasti, että taasko siellä katsot niitä golfvideoita ja eikö kannattaisi hakea apua ihan oikealta golfopettajalta? Nämä kyselyt turhauttavat mieltäsi ja toteat tuhannennen kerran puolisollesi saman vastauksen, että miksi maksaa jollekin, kun netti on nykyään täynnä ilmaisia ohjeita. Vahvistat sanomaasi puolisollesi näyttämällä, kuinka palloon saa halutessaan drawkierrettä: on vain tiputettava kädet alas ja heitettävä lapaa sisältä ulos. Fadekierrettä et ala sen kummemmin selittämään, koska sehän tulee sinulle luonnostaan ja kutsutkin tuota koko kentän halkaisevaa slaissiasi ”turvalyönniksi”, joka pitää kierrostuloksesi alle sadassa, kerta toisensa jälkeen.

YouTube on loistava alusta ottaa itselleen treenivinkkejä! 12 palloa tuosta tikkua pitkin kuppiin ja on ihme jos ei peli parane.

Synnynnäinen lahjakkuus?

Olet itseoppinut peluri ja golfsvingisi on luonnollinen. Tämä itseoppineisuus ja synnynnäiset taidot eivät jää kenellekään salaisuudeksi, ja oletkin ylpeä siitä, että koskaan et ole opettajalla käynyt! Tiedät siis itse paremmin ja tunnistat kehosi toiminnan kuin Bubba Watson. Olet saanut lapsena Hippo-hiihdoista lusikoita kaapit täyteen ja fudistakin olet potkinut aina divareihin asti. Liikunnallisuutesi antaa kovan etulyöntiaseman kaikkiin muihin kavereihin ja jaksat (pelikavereittesi iloksi) korostaa täysin ylivoimaista silmä – käsi- koordinaatiotasi.

Jaksat toistaa, kuinka olet kerran (ihan vain kavereiden painostuksesta) kokeillut olla mukana ryhmäopetuksessa, jota veti (tietysti) PGA ammattilainen. Mutta noiden kymmenen kerran jälkeen, kun pääsit keväällä irti telineistä, ei pallo lentänytkään kuten piti. Ja päätitkin heti kesken ensimmäisen kierroksen palata vanhaan luonnolliseen svingiisi, koska olihan sillä saatu hyviäkin reikätuloksia.

Onhan se muuten ihan älytöntä, että lupaavat parempaa tulosta ja helpompaa pelaamista kymmenellä harjoittelukerralla. Yhtään et tietenkään tuona talvena omalla ajalla harjoitellut, koska päätit panostaa ammattilaisen opetukseen. Lopputuloksena huomasit, että kaikille ei opetus sovi ja on helpompi analysoida omaa svingiä itse omasta älypuhelimesta, jossa tietysti kaikki mahdolliset golfiin liittyvät appsit. Ja miksipä ottaisit tunteja tyypiltä, joka ei ymmärrä luontaista swingiäsi ja sen tehoa? Hyviä opettajia ei läheltä löydy, Tigerkin kun tuntuu jatkavan uraansa ikuisesti.

Luonnolliselle pelurille tämäkään pallon paikka ei ole mikään ongelma. Pari isoa iskua, droppi, chippi, pari puttia ja kootuilla selityksillä Par-tulos korttiin!

Opettajien unelma?

Saatat kuulua myös niihin golffareihin, joka intoa puhkuen meni hakemaan heinäkuussa oppia oikealta PGA golfvalmentajalta. Sieltä saitkin loistavia vinkkejä, jotka tuntuivat siinä hetkessä hyvinkin toimivilta. Et kuitenkaan halunnut ottaa niitä käyttöön heti. Vaikka pelisi kentällä muistuttikin enemmän poukkoilua kuin määrätietoista etenemistä. Tuloksena kortissa kolminumeroinen luku. Päätit painaa opit mieleesi ja palata niiden pariin sitten marraskuussa, kun astelet halliin tekemään tarvittavia muutoksia.

Näin ollen sinun ei tarvitse talvella maksaa opettajalle mitään, ja sinulla on vinkit parempaan golfiin valmiina. Rahaa palaa vain golfhallien paikkamaksuihin. Tämä ei tee sinusta ainoastaan parempaa golffaria, vaan myös fiksumman ihmisen! Kuka sitä nyt kesken kauden swingiään alkaa sekoittamaan? Ja onhan se taatusti mukavampaa tepastella golfpron kanssa rangelle kesäkelillä klubikaverien kateellisten katseiden ristitulessa.

Kun nyt kuitenkin päädyt ottamaan tunteja ammattilaiselta, niin lähtökohtasi on aina kyseenalaistaa opit ja haastaa kaikki sanominen, koska niin paremmat pelaajat tekevät. Opettajan tehtävä olisi saada pelisi paranemaan, vaikka vaikeaahan se on täydellistä parantaa. Et koskaan harjoittele omalla ajalla ja pelaamaankin ehdit vain kerran viikossa, mutta jos peli ei kulje niin opettajan vikahan se on.

Golfin termistö sinulla on hallussa ja ymmärrät koneiden antamat luvut täysin. Harmi vain, ettei sinulla ole tuota luonnollisen pelaajan lahjakkuutta tehdä asioita oikein. Kone ja valmentaja kun kertovat sinulle vahvasta slaissistasi, niin korjaat sitä lisäämällä mailaan lisää vauhtia, koska voima korjaa virheet! Opettaja vain seuratkoon, kun minä isken menemään!

(Opettajasi mielenterveyden pelastaa laskutus.)

Golf-tunneille tullaan aina viime tipassa suoraan toimistolta, asusteena tietysti farkut ja lenkkarit. Kaikilla asiakkailla sama kysymys: ”Miten voi kahden sekunnin suoritus mennä näin pieleen?”

Välinemies?

Uudet mailat ja välineet ovat edellytys parempaan pelaamiseen. Golfliikkeissä talvella lyödyt pallot lentävät kymmeniä metrejä pidemmälle – myyjän vakuutellessa vieressä, että kone ei valehtele. Et ole missään nimessä merkkiuskollinen, vaan bägisi sisältö koostuu aina uusimmista malleista. Teknologia kehittyy ja tiedät, ettei sinulla ole altavastaajana varaa antaa muille pelikavereille yhtään siimaa välineissä. Kaikki on laskettu ja mitoitettu. 3D- kuvaa on saatu vatkaavasta lantiostasi ja kaikkeen on löydetty sopivat välineet tutulta kauppiaalta. Perustelet mailahankintojasi itsellesi myös sillä, että voisi se huonompaankin mennä ja olithan ne jollain tavoin ansainnutkin.

Olet kova pelaamaan ja harjoittelemaan, joten kyllä ne golfmailatkin kuluvat. Lähipelissä spinniä ei ikinä voi olla liikaa, ja olet kuullut, että Tigerkin vaihtaa lähipelimailansa kerran viikossa. Ihan siihen sinulla siihen ei ole mahdollisuutta tai resursseja, mutta kyllä lähipelimailasi vaihtuvat sen kaksi kertaa vuodessa.

Spinniä lähipeliin ei haeta mailan tulokulmista tai osumakohdasta, vaan uusista urista. Sinulle lapaan osuminen on itsestään selviö, joten ainut mikä erottaa sinut ammattilaisten lähipelitasosta on lähipelimailojen urasyvyys. Tätä tietoa tukee mailavalmistajien videot, jossa robotti testaa rinnakkain uusia ja vanhoja mailoja. Videolla käy selvästi ilmi uusien mailojen merkitys ja tämä viimeistään vahvistaa ostopäätöksesi.

Välineitä ovat markkinat täynnä ja jokainen itseään kunnioittava golfari antaa niille mahdollisuuden. Toimimattomat välineet ja golfmailat voi myydä sitten pois Facebook kirppiksellä!

Klubituuppari?

Palataanpa alkuun. Olet pitkän pelikauden jälkeen väsynyt eivätkä greenit voisi vähempää kiinnostaa. Golf on kaikin puolin paskapeli ja tuonkin ajan voisi käyttää vaikka mahjongia pelaten. Viikon huilaamisen jälkeen alat kuitenkin seurata, kuinka arvokilpailuissa golffarit pärjäävät. Seuraat tiukasti pelaajien ohi meneviä putteja toteamalla, että olisin kyllä tuon itse tuosta laittanut. Helpottaa kummasti ja parantaa mahdollisesti viimeisimpien kierrosten aiheuttamaa itsetunnon laskua, kun näet kuinka muutkin puttaavat ohi. Erona ohi menevässä putissa on vain, että ammattilaisille se on birdieputti ja sinulle bogeyputti. Mutta ohi mikä ohi.

Televisiosta kisoja katsellessasi arvostelet ja analysoit ammattilasten lyöntejä klubimestaruuskisoihin osallistujan varmuudella. Kerrot puolisollesi ammattilaisten svingien aikana tapahtuvia virheitä ja toistat rikkinäisen levysoittimen tavoin, että ”ei se kyllä ole tuolla vedolla lähdössä”.

Samalla olet jo tiedostamatta aloittanut seuraavaan kauteen valmistutumisen. Ei enää kauaakaan ja löydät itsesi suuntaamassa hallille palloja lyömään. Ajatuksen tasolla olet ominut maailman kovimman palaajan erikoisuudet. Käännätkin rannettasi asentoon, jossa se tulee menemään poikki, jos onnistuisit palloon osumaan. Luojalle kiitos, fysiikkasi ja urheilullisuutesi eivät siihen mahdollisuutta anna, ja svingisi muistuttaa jatkossakin enemmän halon hakkuuta.

Klubituupparin svingi on uniikki ja monesti hyvin tunnistettava, vaikka kaikki ovatkin erilaisia. Klubituupparin fiilis omasta lyönnistä harvoin kohtaa sitä miltä se todellisuudessa näyttää.

Luulenpa, että tunnistat näistä golfkenttien tyypeistä jonkun. Ja jos et tunnista, niin onnittelut, kuulut niihin, joiden kesäpäivien ajasta ei suurin osa kulu golfkentillä. Tai pahimmassa tapauksessa olet golffarin golffaamaton puoliso, jolle toivon pelkkää jaksamista.

Kohti kesää 2021!

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *