Eihän se kallis ole, jonka rahalla saa

Hallitus teki sen mitä se lupasi. Nyt jaetaan rahaa, ja moni kansaedustaja kertoikin omilla kanavillaan tuon olleen heidän onnellisin päivänsä. Eikä ihme, kukapa ei haluaisi leikkiä massipäällikköä jakamalla muiden rahoja? Muistan itsekin, kun ostin ala-asteella koko luokalle karkkia syntymäpäiväni kunniaksi. Olin kaikkien kaveri ja pidetty henkilö pidemmän aikaa, vaikka karkkien kustannukset hoitivat minun vanhempani. En muista kiitinkö heitä edes koskaan tuosta(kaan) avusta. Poliitikoilla asia ei ole juuri sen kummoisempi, he leveilevät nyt jaetuilla rahoilla ja keräävät ihmisten gloriaa, vaikka todellisuudessa jakavat muiden työllä kerättyjä rahoja. Kiitosta ei kuulu, mutta ei kai sitä voi kauhalla vaatia, kun tuntuu olevan lusikalla annettu.

Hallitus ilmoitti tekevänsä työtä tulevaisuutta varten, ja puheissa he rakentavat työn täyteistä yhteiskuntaa lapsille. Tämä pitää paikkansa, sillä uusi megahybridi 19 miljardin laina tulee joskus maksaa takaisin. Siinä saa lapset lyödä herätyskelloa ajoissa soimaan, koska nyt olemme eläneet velaksi jo pidemmän aikaa. Velka taittuu voitoksi vasta, kun ihmiset pääsevät työhön ja yritykset palkkaavat tekijöitä. Nyt kun trendi on ollut vähentää tekijöitä ja lisätä joidenkin työtaakkaa, palkkaa nostamatta. Tämä on trendi, jolla ei makseta mitään velkaa, vaan vekkulia joudutaan ottamaan jatkossakin, ellei sitten! Nosteta veroja entistäkin kireämmälle ja leikata jo saavutetuista eduista. Saavutetuista eduista luopuminen on aina hankalaa, koska jos olet tottunut syömään leipäsi ilman pettua, on vaikea ymmärtää kuinka kakalla käyminen voi yhtäkkiä muuttua niinkin kivuliaaksi.

Nyt niin pleikkaria pelaaville, energiajuomia lipittäville kuin opiskelujen kanssa painiville nuorille kaatuu selkään niin valtava summa velkaa, että hirvittää. Syyttömiä velkaantumiseen ovat. Mutta onneksi koulutukseen satsattiin lisää rahaa. Toivotaan, että osaavia innovaattoreita syntyy eivätkä kaikki huippuosaajat lähde ulkomaille, kuten on usein käynyt. Suomi kouluttaa huippuosaajia, mutta ulkomaat poimivat parhaat päältä. Tietysti korkea verotus ja kallis eläminen on se, minkä hyvin koulutettu suomalainen ymmärtää. Fiksut siis lähtevät jatkossakin muualle, jos verot ovat tapissa ja muissa maissa samalla rahalla saa enemmän. Millä saamme sidottua osaajat tänne. He, jotka loisivat työpaikkoja ja yrityksiä? Verottaen? Kiristäen? Pöllimällä passit?

Ratahankkeet ja tiestön korjaaminen on saanut lisäbudjetista yli miljardin verran rahaa. Vihdoin, sillä autoilijoilta kerätään vuosittain yli kahdeksan miljardia rahaa, niin on se kumma, jos ei siitä miljardia jouda. Nyt on tiet jo sen verran huonossa kunnossa, että jokainen kotoaan poistunut on sen huomannut. Ratahankkeet ja tiestön korjaukset lisäävät nopeasti työpaikkoja ja tuottavat työtä ympäri Suomea. Osa ihmisistä pääsee edes vähän työhön kiinni, ja sen takia sanonkin, että hyvä hallitus! Kuten huomaatte Puutonoksa antaa myös myönteistä palautetta, kun sen aika on.

Mikä tässä 5.5 miljardin ja 18 miljardin megahybridissä on sitten ongelma? Rahaahan siinä vain jaetaan ja hoidetaan Suomi kuntoon. Ongelma on se, että sitä rahaa ei ole oikeasti olemassa, vielä ainakaan. Velaksi tehdään ja sen velan maksamiseksi hallitus ei esittänyt mitään toimia tai strategiaa. Ei edes työryhmän suunnittelemaa tiekarttaa, mistä voisi seurata tulevia vaiheita. Te, joilla on jo viimeinen väri tukassa, niin älkää huolehtiko, koska teitä tämä ei koske. Teillä elinaikaa on niin vähän, että jos itse olisin teidän asemassanne, niin en edes lukisi koko uutisia. Itseasiassa en seuraisi edes pitkän ajan sääennusteita. Lapset ja nuoret sen sijaan, teille suosittelen: katsokaa televisiosta edes niitä pitkän ajan sääennustuksia. Koska silloin tiedätte, ainakin millainen sää on ulkona, kun teette töitä, jotta saadaan nyt hallituksen ottamat lisävekkulit maksettua.

Puutonoksa on kyllä iloinen, kun luki miten valtionvarainministerimme Katri Kulmuni on käyttänyt lähes 50 000 euroa esiintymiskoulutukseensa. Edellisissä vaaleissa Keskustapuoluetta rahallisesti tukenut konsulttiyritys on myynyt palvelujaan Kulmunille 700 euroa tunnilta!

”Koulutuksesta on ollut apua”.

Kulmuni jäi kiinni housut nilkoissa ja joutui perumaan seuraavat haastattelut. Myöhemmin – puoluetoimiston luotua strategian – Kulmuni ilmoitti maksavansa laskun kokonaan itse. Ja oli itsekin yllättynyt siitä, miten paljon tuo ilmaisutaidon opetteleminen maksaa. Se, että maksaa itse 50 000 euroa – tai siis puolue maksaa – niin kertoo jo hädästä, minkä tämä kohu aiheutti.

Puutonoksa heittää teorian – perustuu muuten ihan omiin tuntemuksiin. Kulmuni on todella raakile, ja muut ministerit ovat tehneet häneen valtavan eron esiintymällä varman oloisesti kansalle. Keskusta on huomannut tämän ja laittanut Kulmunin esiintymiskoulutukseen, jotta pesäeroa muihin saataisiin kurottua kiinni. Kukaan ei kuitenkaan halunnut maksaa laskua, ja sen takia se ohjattiin ministeriön maksettavaksi.

Kulmuni on tuskin ollut tietoinen siitä, mitä on edes tapahtunut. Hän on vain orjallisesti käynyt opettelemassa vakuuttavampaa esiintymistä, koska almanakassa niin on lukenut. Kuinka vähän Kulmuni todella tietääkään ja kuinka paljon häntä ohjataankaan? Onko valtionvarainministerimme täysin ohjattavissa?

No, nämä ovat omia spekulaatioitani ja niiden perusteella ei kannata suuria johtopäätöksiä tehdä. Mutta sen voin sanoa, että jos käyttää 50 000 euroa esiintymiskammon poistamiseen, niin se ei näköjään riitä vielä mihinkään.

Puutonoksa odottaa innolla syksyä ja sitä, miten tästä selvitään. Toivotaan vaan, ettei koronan toista aaltoa tule, koska rahat on käytetty ja vekkuliakaan ei taida enää saada. Luottoluokitus heikkenee, mutta ei silti lannistuta. Valtion työhuoneissa on tilaa vielä muutamalla printterille, joilla saadaan seteliä pihalle. Viimeinen maksaa sitten laskun!

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.