Vihreä elvytys – päätöksissä se ei näy

Sisäministerimme kertoi Twitterissä: ”Käsissämme on pandemian, talouden ja ilmaston kolmiokriisi”. Kyllä varmasti myös näin, mutta meillä on käsissämme paljon vakavampaakin. Meillä on käsissämme kotiin kuolevat vanhukset, nuorten mielenterveysongelmat, riittämättömät hoitajamitoitukset, ihmisten pelko mennä sairaanhoitoon ajoissa ja lastensuojelun ruuhkautuneet palvelut.

Sisäministerimme Maria Ohisalo ja moni muu puhuu kovasti ekologisesta ja kestävästä elvyttämisestä. Joo, kyllä olen samaa mieltä, että kestävää ja ekologisempaa kehitystä tulee lisätä. Parempia ja puhtaita ratkaisuja on löydyttävä, mutta miten ne auttavat nyt paskaisissa vaipoissa makaavia vanhuksia tai kotona itsemurhaa suunnittelevia nuoria?

Nämä samat henkilöt hyväksyivät turpeen polton, metsien kaatamiset, soiden valjastamiset, Terrafamen toiminnan, Finnairin tukirahat, tyrmäsivät ydinvoiman ja tukevat Fortumin kivihiilivoimaloita. Samaan aikaan he puhuvat, kuinka käsissämme on ilmastokriisi, joka uhkaa tappaa kaikki ihmiset. Mikä se populismin määritelmä olikaan?

Mielenkiintoinen avausajankohta sisäministeriltä, kun Finnair saa miljoonatukea ja ruotsalaisten pääsy Suomeen epäilyttää. No, valtionyhtiöillä tapana toimia juuri päinvastoin kuin poliitikkojen kertomat tavoitteet.

Vihreät linjasivat myös, että nyt on aika laittaa raideliikenne kuntoon ja ehdottaakin sujuvaa ratayhteyttä Tornion kautta Ruotsiin. ”Junalla illalla Oulusta ja yhdellä vaihdolla seuraavana aamuna Tukholmassa”. En toki tiedä, kuinka moni Oulusta lähtee Tukholmaan junalla, mutta vaunut tuskin ainakaan ihan täynnä ovat. Tietysti Oulun torilla oleva pronssinen poliisipatsas ja Raksilassa pelaavat Näädät saattavat lisätä yllättävänkin paljon vetovoimaa ja ruotsalaiset täyttävät rautatiet.

Olisi kyllä mahtava nähdä liike-elämän vaikuttajat, ministerit ja valtiovierailut suoritettavan junalla. Helsingistä kahdella vaihdolla Ouluun ja sieltä yhdellä vaihdolla aamuksi Tukholmaan. Kuulostaa niin helpolta, että tämä olkoon kaikille ministereille ilmaista. Itse toki otan ennemmin lennon Seutulasta ja olen Tukholmassa 45 minuutissa, mutta en minä tuota Oulu – Tukholma- linjaa kannatakaan. Meillä kun Suomessa, ei pääse kunnolla edes Jyväskylästä Kouvolaan.

Toisaalta, jos raideliikenne oikeasti saataisiin liikuttamaan suomalaisia nopeasti ja kohtuuhinnalla, niin senhän – näin puutonoksan logiikalla – pitäisi näkyä vähenevänä autoiluna ja lentoliikenteenä…

Se puolestaan tukisi valittua ilmastopolitiikan linjaa… Mutta sellaisen vinkin kyllä jaan ilmaiseksi myös päättäjille, että aloitettaisiinko ihan ensiksi tästä Suomen sisäisestä raideliikenteestä. Huolehditaan junayhteydestä Tukholmaan sitten vähän myöhemmin.

Ajatus on kuitenkin Vihreälläliitolla hyvä: ollaan yhtä luonnon kanssa, mutta siihen se jääkin. Vastuu ekologisuudesta ja kestävistä valinnoista jää ihmisille. Niin kauan, kun päättäjät itse ovat valmiita hyväksymään päätöksiä, joilla vaan jatketaan luonnon tuhoamista, on melko turha suunnitella raideliikennettä yhtään mihinkään. Mitä, jos tuokin energia suunnataan siihen, miten saadaan kaikille vanhuksille inhimilliset olot ja nuoret saisivat pelottelun ja ahdistuksen sijaan toivoa ja tekemistä. Onko se hyvinvointivaltio, missä vanhukset makaavat vaipoissaan, mutta, hei meillä pääsee junalla Oulusta Tukholmaan. Luulin, että korona aiheuttaa ihmisläheisempää politiikkaa, mutta luulo ei ole tiedon väärti.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.