Taas mennään!

Näin kuului Valtioneuvoston markkinointikampanja, jonka tarkoitus oli ohjata ihmiset takaisin joukkoliikenteen pariin. Harvoin törmää yhtä upean epäonnistuneeseen kampanjaan. Länsimetron avajaiset tai miten Suomi päätti voittaa koronan -kirjan julkkarit, ovat tietysti hyvässä muistissa.

Takamatkalta lähdetään kohti kolmansia rokotuksia, kun mediasta sai lukea kuinka EU patistaa meidän ministereitämme aloittamaan kolmatta rokotuskierrosta. Takamatkalta lähdettiin myös koronapassin käyttöönotossa, maskisuosituksissa, rajatestauksessa ja valmiuslaissa. Suomi on imenyt opit Lasse Virenin kultajuoksuista ja tykkää leikitellä viruksen kanssa. Ja miksi ei leikittelisi, onhan koronaa hoidettu meillä maailman parhaiten? Jos HUS:in Lasse Lehtosta on uskominen, niin hallitus ei ole tulevalle vuodelle suunnannut rahaa koronan testaamiseen ja jäljittämiseen. Ilmeisesti pakkorokotukset kolkuttavat ovella? Vai mikä on strategia pitää lapasesta lähtenyt hoitovelka kurissa?

Talous elpyy ja velanoton tarvekin pienenee. Kaikki on sammutettu oikein, ja siitäs saitte kapitalistit. Tietysti moni rahan ajattelija kääntää asian, niin että velkaa otettiin kerralla niin paljon, ettei nyt tarvitsekaan ottaa niin paljoa. Kerralla velkaa otettiin niin paljon, että kassa on turvoksissa. Puutonoksa silti hämmästelee, että jos taloutemme nyt elpyy ja rahaa on, niin miksi meillä puhutaan veronkiristyksistä ja miksi hallitus oli alkuperäisten suunnitelmien mukaan leikkaamassa tieteen, taiteen, poliisin ja rajavartioiden budjeteista? Kun tätä taloutta nyt kehutaan ja jokainen hallituksen talouslinjaa puolustava kehuu toimia, niin missä tämä onnistuminen näkyy? Onko standardit niin alhaalla, että onnistuminen on sitä, kun velkaa otetaan kerralla liikaa ja ei lasketa sen tarvetta edes oikein?

Ehkä tämä on sitä typerää ajattelua eli populismia ja talouskurin toivetta. Itse en toivo talouskuria enkä populisimia vaan työllisyystoimia. Siis sellaisia työllisyystoimia missä luodaan ihmisille mahdollisuus tehdä työtä palkalla jolla pärjää. Velkaa ei tarvitse pelätä ja raha takaisin maksuun saadaan sitten veroilla.

Kyllä tämä näkyy kuluttajan kukkarossa bensa-asemilla, sähkölaskussa, ruokakaupassa, asumiskustannuksissa, mutta ei sitä pelätä kannata. Valtio kyllä pitää huolen omistaan. Ainakin omista saatavistaan. Lehdet kertoivat, että suomalaiset nauttivat koko Euroopan toiseksi kalleinta polttoainetta. Edellämme on enää Alankomaat, mutta olemme me ennenkin nousseet takamatkalta voittoon!

Välillä tuntuu, että normaalia elämää ennen koronaa oli, kun kaikilla oli vielä kuvan mukaiset kännykät.

Kuka uskaltaa enää kantaa edes vettä kaivosta, kun joku kuitenkin heittää bussin alle.

Väärin kannettu vesi ei kelpaa. Jos ei suoraan poliitikot saa tahtojaan läpi, on uusin tapa kertoa siitä lehdissä. Pääministeri kertoi menetetystä luottamuksestaan iltapäivälehtien lööpeissä koskien HVK:n Lounemaata. Nyt nimettömät hallituslähteet nousevat rohkeasti esiin anonyymien nimimerkkien tavoin ja kertovat lehdistöön, kuinka Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän (KRAR) sihteeri Hanna Nohynek yhdessä THL:n kanssa jarruttavat kolmatta rokotuskierrosta. Asiantuntijat toimivat siis väärin, ja kun politiikassa asiantuntijoiden linja on väärässä koskien hallituspuolueiden linjaa, on syytä aina vaihtaa väärässä olevia asiantuntijoita.

Ongelma ei taida kuitenkaan olla kolmas rokotekierros, vaan tuo perässä laahaava ensimmäinen ja toinen kierros. Suomessa laahaa kattavuus tuplarokotetuissakin ja tuota takamatkaa suhteessa virukseen tuntuu olevan mahdotonta kiriä. Näin on helpompi ohjata keskustelu kolmansiin rokotuksiin, vaikka tehohoidon kapasiteetit täyttävät (uutisten mukaan) ne, jotka eivät ole ottaneet ensimmäistäkään rokotetta. Asiantuntijat yrittävätkin kertoa päättäjille, että kaikkia suomalaisia koskevaa kolmatta kierrosta tärkeämpää olisi saada rokotuspisteille ne, jotka eivät ole sitä ensimmäistäkään koronarokotetta ottaneet. Asiantuntijat eivät usko, että ne, jotka eivät ole ottaneet ensimmäistä ja toista rokotusta siirtyisivät suoraan kolmanteen rokotukseen.

Poliittisesti epämiellyttävä aihe, mihin päättäjien tulisi nyt löytää ja antaa työkaluja on, että kuinka saadaan yleistä rokotekattavuutta ylöspäin. Suomessa ei ole pakko kuin maksaa veroja ja kuolla – sanonta mikä pitänee paikkansa. Kaikki muu on ihmisoikeuksiin kajoamista ja yksityisyydensuojaan puuttumista. Pakkorokotusten saaminen keinovalikoimaan on siis poissuljettu. Auttaisiko se kuuluisan vappusatasen innoittamana koronasatanen? SAK muuten ilmoitti jo, että koronapassi työpaikoille on sama kuin pakkorokotus, mitä se tietyllä tavalla onkin. Joten koronapassillakin edessä kivinen tie ja kun takamatkalta taas lähdettiin, niin valmista tuskin tulee.

Joululomat tulevat ja vierastyöläiset lähtevät kotiin ansaituille lomilleen. Mukana tulee varmasti paikallisten tulijaisten lisäksi lisää viruksia. Vai meneekö vain, sillä Suomi hehkuu tautikartalla tumman punaisena. On kyllä tulenarka-aihe tämä rokottaminen, kun jokainen siitä kirjoittava saa ihmisiä peräänsä. Silti päättäjien on aiheeseen tartuttava, koska reilut tuhat tartuntaa päivässä, tehohoito täynnä ja hoitajat eivät ihan oikeasti kohta enää jaksa. Sen lisäksi hoitovelka ja lomakausi.

Joku strategia tähän on saatava, vaikka se olisi sitten se, että ei tehdä mitään. Strategia se on sekin.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *