Sunnuntailisien poistolla luonnon puolesta

Ihan aluksi on pakko ensin ihmetellä, että kuinka Vihreiden puoluekokous onnistuttiin pitämään hyvästä julkisen liikenteen verkostosta tunnetussa Joensuussa. Joensuussa?! Ei tule ensimmäisenä hiilineutralius ja päästöttömyys mieleen kaupungista nimeltä Joensuu. Edellisellä viikolla kuitenkin Helsingin valtuuston kokouksessa äänestettiin, että saako kuninkaallisille vieraille tarjota lihaa sisältäviä aterioita?

Tottakai oma puoluekokous pidetään sitten yhden diesel-tankillisen päässä Joensuussa.

Päästötön puoluekokous olisi ollut viestinä hyvä ja mallia olisi voinut näyttää muillekin puolueille sekä yrityksille, että kuinka järjestetään päästötön puoluekokous tai kokous ylipäätään, mutta vielä ei ollut sen aika.

Suurimmaksi puheenaiheeksi kansan keskuuteen Joensuusta eivät nousseet ilmastotoimet tai luontokadon ehkäisy, vaan puoluevaltuuston kokoukseen tuoma ehdotus sunnuntailisien poistosta.

Sunnuntailisistä on puhuttu jo kauan ikään kuin pakkona sille, että kuukausittain voi duunari saavuttaa sopivan palkan. Lisät ja sunnuntaiset työvuorot ovat ikään kuin pakollisia ja maan tapoja, jos meinaa yllä pitää taloudellista kykyään maksaa lainat, vuokrat, ruoat ja mahdolliset omat sekä lasten harrastukset.

Olisi tietysti hienoa, jos jokainen saisi olla sunnuntait nauttimassa omasta ajastaan, mutta toisaalta, jos esimerkiksi synnytys käynnistyy sunnuntaina, niin ihan kiva, että kätilö on tuonakin päivänä töissä.

”Kyllä minä tekisin sunnuntaisin töitä ilman mitään lisiä”, sanoi maanantaista perjantaihin töitä tekevä duunari. Sama duunari olisi valmis tekemään myös vuorotöitä ilman lisiä. Helpoksi sanomisen tekee oma työaika, joka on arkisin kello 8.00–16.00.

Puuttomanoksan suosikki argumentti tai nokkela sivallus koko sunnuntailisäkeskustelussa on kuitenkin tämä: ”Ei kenenkään ole pakko tehdä töitä sunnuntaisin!”.

Onko pakko tehdä töitä maanantaina?! Aivan ei ole ei! Pakkohan ei ole tehdä töitä ollenkaan, ja sehän se ongelma meinaa vähän olla. Töitä kun tuntuu olevan, mutta ei ole osaavia tekijöitä tai edes niitä, jotka tulisivat töihin vaikkei sitä osaamista niin olisikaan.

Tämä ”ei kenenkään ole pakko tehdä töitä sunnuntaisin” lause kuuluu usein poliittisesti oikealla olevien suusta. Nämä samat suut kuitenkin muistuttavat seuraavalla hengen vedolla, että työ on parasta sosiaaliturvaa ja ihmisiä pitää motivoida töihin.

Motivoidaan ihmisiä töihin poistamalla lisät? Siinä on hoitajilla motivaatio korkealla, kun nyt jo kaikki juhlapyhät ja sunnuntait ahertaville maksettaisiinkin sunnuntaina maanantain palkka.

On muuten varsin erikoinen tapa motivoida. ”Motivoin sua tulemaan sunnuntaina töihin, mutta maanantain palkalla”, sanoi entinen yrittäjä.

Ai, miten niin entinen? No kokeilepa, että onko ruuhkaa työnhaussa, kun nuo palkkaehdot paikalliseen työsopimukseen laitat.

Itse pidän sunnuntait vapaina, jos vain mahdollista. Ymmärrän myös, että osa haluaisi ja haluaa tehdä töitä sunnuntaisin, saahan siitä usein hyvän korvauksen. Kysymys kuuluukin, että tekisitkö töitä sunnuntaisin maanantain palkalla?

Vihreiden, oikeistoa lämmittävä avaus, sunnuntailisien poistosta ei tule kuitenkaan suurena yllätyksenä, jos on sattunut seuraamaan gallupeja. Voikin olla hyvä idea kaivaa ne vanhat siniset puutarhahanskat esille, jos meinaa olla mukana muodostamassa seuraavaa hallitusta.

Kosiskelu on alkanut ja nyt on hyvä näyttää, kuinka vasemmistolaisen leiman alle joutunut puolue kykenee myös kovaan kapitalistiseen talouspolitiikkaan. Punaiset puutarhahanskat laitetaan naftaliiniin odottamaan tulevia aikoja. Ja nyt ollaankin valmiita ajamaan dieselautolla Joensuuhun kokoustamaan. Siitä ei jää tuleva hillotolppa kiinni!

Vakavoidutaan hetkeksi, koska totuus on, että tämän vasemmistohallituksen aikana vihreät ovat saaneet luonnonpuolesta useitakin hyviä asioita edistettyä. Suomessa on tehty nyt päätöksiä luonnonpuolesta enemmän kuin kait koskaan ennen. Ne uutiset ja tiedot vain jäävät kaiken muun sekoilun alle, kuten vaikkapa näiden sunnuntailisäkeskustelujen.

Tämä sunnuntailisien poistoajatus ei edes päätynyt viralliseen puolueohjelmaan. Jos tarkoitus oli vain päästä otsikoihin, niin siinä totisesti onnistuttiin. Lisäsikö se äänestäjiä tai edes omien kannattajien luottamusta on sitten ihan toinen kysymys. Pettääkö puolueen viestintä vai missä vika? Gallupien mukaan jo niitä 20 %:iin kohoavia äänestysprosentteja haaveillut puolue on alle 10 %:in porukassa.

Puutonoksa itse pitää sunnuntailisistä. Ne ovat hyvä muistutus siitä, että moni meistä voi levätä tuon päivän. Nauttia perheen tai ystävien seurasta, lukea kirjoja, katsoa suoratoistopalvelusta hyvä elokuva tai vaikka vain nukkua. Se on hyvä päivä hiljentää ruuhkainen liikenne ja olla yksi päivä viikossa ihan vain rauhassa. Ne, jotka menevät tuona päivänä töihin turvaamaan muiden vapaapäiviä ansaitsevat siitä tuntuvamman korvauksen. Jos tasa-arvon takia jokaiselta päivältä pitäisi jatkossa saada tuplapalkka, niin sunnuntailta tulee maksaa triplasti.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.