Kun takana muutama huonosti nukuttu yö, työpöydällä lomalle jääneidenkin työt ja kahvinkeitin rikki, niin tunnelmaa eivät juurikaan kohota ikkunaan ropiseva kaatosade tai radiotoimittajan intoilu ihanasta viikonlopusta.

Niinpä ajattelin kerrata, kuinka meillä oikeastaan meneekään. Ja nyt on ihan turha vetää hernettä nenään muistuttamalla, että monella menee vieläkin huonommin. Tällä hetkellä sen sanominen tuntuu samalta kuin jäihin uponneesta pilkkijästä rannalta huudettu lohdutus, että Jokiselta meni eväätkin samaan avantoon.

Inflaatio on palannut, ja syksyllä tilanne tulee lehtitietojen mukaan olemaan kauhea. Hinnat nousevat koko ajan yhä korkeimmiksi eikä toivottuja halpuutuksia ole näkyvissä. Asuminen kallistuu, syöminen kallistuu, liikkuminen kallistuu, mutta palkat eivät nouse.

Lehdessä oli jo nyt juttu, jossa kerrottiin, kuinka osa perheistä ja pienituloisimmista suomalaisista joutuu jättämään vuokrat maksamatta pystyäkseen ostamaan ruokaa. Tuttua on jo aiemminkin ollut, että ihmiset ovat joutuneet valitsemaan lääkkeiden ja ruisleivän välillä. Toistaiseksi verotusta ei olla keventämässä eikä palkkojakaan olla hinaamassa ylös.

Sota pelottaa ja tie pelastavaan Natoon kävikin yllättäen vaikeaksi. Natoon piti päästä heti eikä esteitä ollut luvassa, jollei muutamaa änkyräpoliitikkoa lasketa. Hakemus sisään ja syksyllä olemme jo Naton täysivaltaisia jäseniä. Vielä on tietysti syksyyn vielä aikaa (vaikkei sitä ulos katsoessa uskoisi), mutta Turkki on ainakin asiantuntijoiden mukaan asettunut hyvinkin poikkiteloin. Työ on siis täysin kesken ja mitään Naton antamaa viidennen artiklan turvaa ei ole ainakaan vielä olemassa. Toivottavasti annetut lupaukset tuesta joka tapauksessa pitää ja ennen kaikkea puolustusvoimiemme oma puolustuskyky on meille kerrotulla tasolla. Ei voi mitään, mutta mieleen hiipii Hankintakeskuksen suusuojainjupakka. Toivottavasti tuota meidän omaa puolustustamme ei kukaan keksi edes testata.

Polttoaineiden hinta uhkaa nousta pahimmillaan kolmeen euroon litralta. Valtionvarainministeri kertoi jo ”Putinin hinnoista”, vaikka edelleenkin iso osa tuosta litrahinnasta on veroa. Ymmärrän, että veron laskeminen tyhjentäisi velkaista valtionkassaa entisestään, mutta onko polttoaineiden hintojen vaikutukset esimerkiksi ruuan hintaan varmasti ymmärretty?  Asioista kun päättävät ihmiset, joilla rahat riittävät, vaikka hinnat ruokakaupassa nousisivat ennustetun 11 %?

”Putinin hinnat” antaa kuvan kuin kaikki tämä kurjistuminen olisi nyt vain Putinin hyökkäyssodan vika. Varmasti se sitä kiihdyttää, mutta ei soisi valtionvarainministerin unohtavan, että myös valtava elvyttäminen ja rahan printtaaminen keskuspankeissa teki oman työnsä, jonka vaikutukset näkyvät nyt. ”Putinin hinnoista” puhutaan sitten, kun niiden vaikutukset alkavat eli ”syssymmällä”, kun käännämme patterit päälle.

Sähköautoihin lyötiin käyttöveroa reippaasti lisää! Kaasuautot eivät olekaan jatkossa niitä vihreitä menopelejä, kuten meidän fossiilittomiin tiekarttoihimme on hallituksen toimesta piirretty. Motivaatio polttomoottoriauton vaihtamiseen täysin sähköiseen autoon laskee. Korotusta perusteltiin sillä, että valtio ei saa kerättyä tarpeeksi varoja autoilijoilta, kun sähköautoilijat eivät tuo kassaan yhtä paljon kuin dieseliä ja bensaa asemilla tankkaavat. Näitä korotuksia on siis luvassa jatkossa lisää. Vihreään siirtymiseen liikenteessä luvatut tuet ja houkuttimet taitavat olla mennyttä maailmaa, kun tavallisella suomalaisella autoilijalla olisi viimein mahdollisuus vaihtaa vanha kulkupelinsä ilmastoystävällisempään. Ja ehkäpä olisi muuten hyvä säilyttää se vanhakin ihan vain siltä varalta, että sähköä ei riitä kaikille tai latausinfra ei ole vielä kotiseudulle laajennut.

Polttoaineen verotusta ei voi alentaa, mutta miten olisi tuloveron kevennys? Joukkoliikenteen hintojen alennus? Onhan meillä veroa mistä voi joustaa, vai onko?

Sopimusriidat palkoista ja muista työehdoista jatkuvat ja uudet alat alkavat oman vääntönsä heti kesän jälkeen. Hallitus on kiertänyt palkkauksia koskevia asioita kuin kissa kuumaa puuroa, mutta kyllä ne kolahtavat eteen syksyllä. Palkkaharmonisointi pitää toteuttaa ja hoitajillekin pitäisi saada paremmat palkat. Tähän päälle kaikkien kuntatyöntekijöiden palkkoihin korotusta ja toimettomaksi tuskin jää yksityinenkään palkansaaja. Kaikille kuuluu korotus ja niistä vääntäminen on edessä.

Erikoissairaanhoitoa piti keventää, mutta suunta näyttäisi olevan päinvastainen. Hoitojonot vain pitenevät eivätkä asiantuntijoiden arviot koronastakaan helpota sairaanhoidon työtaakkaa. Kiireelliset hoidot siirtyvät, mutta iäkäs ihminen, joka odottaa kiireetöntä kaihileikkausta voi vain muistella mennyttä aikaa, kun vielä näki kunnolla.

Sopua hoitoalalla ei ole saatu ja kauan on jo väännetty. Hoitajia ei ole lisää tulossa eikä jatkuvasti kuormittuva hoitotyö kiinnosta kohta sitä vähääkään. Hoitoalasta piti kaikkien hoitajamitoitusten, hoitoaikalakien ja koulutuspaikkojen parantamisen verukkeilla tehdä taas kiinnostava. Ei toiminut.

Sen minkä taakseen jättää, niin edestään löytää, sanoo vanha suomalainen sananlasku. Pieni mahdollisuus on tietysti välttää tuo hankkiutumalla muihin johtotehtäviin vaikkapa maailmalle tai tiukan paikan tullen valtion virastoiden uumeniin. Me muut seuraamme kauhunsekaisin tuntein, kuinka työkaverin jo puoli vuotta sitten kiireelliseksi, kuukauden sisällä suunniteltu sydänleikkaus siirtyi taas puhelinsoitolla epämääräisesti syksyyn. Eikä oloa ainakaan helpota, jos miettii päivähoidon tilannetta.

Suomalaisista yhä useampi kärsii mielenterveyden ongelmista ja vähintäänkin ahdistuksesta. Hallitus heitti romukoppaan terapiatakuun. Hoidetaan siis jatkossakin vain, kun akuutti hätä on äitynyt pahaksi. Kattellaan ja seurataan, kunnes tarvitaan järeämpiä otteita. Ennaltahan ei kannata asioihin tarttua. Nehän voi korjata lakaisemalla maton alle. Tai jotakin sellaista. Voisiko joku vääntää rautalangasta, miksi kannattaa hoitaa ja auttaa vasta vakavasti sairastunutta? Niin jäisi tässä ainakin yksi huoli vähemmälle.

Ja kun kahvinkeitin ei vieläkään toimi ja vesisade ei näytä laantumisen merkkiä, niin katse jumittui kahvihuoneen ilmoitustaululle, johon listattu lunastamattomia lupauksia.

  • Translaki
  • Varma euroviisuvoitto
  • Kaivoslaki
  • Harakan polttoainekompensaatiot
  • Huuhkajat jalkapallon MM-kisoissa
  • Pienituloisten tukeminen (indeksikorotusten ennalta maksaminen ei ole sitä)
  • Sähkönhinnan nousujen kompensaatiot
  • Astioiden tiskaus ja kahvinkeitto
  • Turkistarhaus
  • Jääkaappi siistiksi ja muiden eväät rauhaan

Mutta kaikkien meidän onneksemme meillä on näköjään myös aikaansa seuraava tyyppi, joka oli liimannut seinälle kuvan, joka muistuttaa, että meillä on maailman coolein pääministeri, joka juo viiniä aitiossa.

Lakkaisi edes satamasta.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *