Opi tuntemaan lapsesi 2.0

Hampaat pesemättä ja pylly pyyhkimättä! Ja seinilläkin on korvat!

Nuorten kanssa tietokonepelien pelaaminen kertoo paljon. Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin tietokonepelaaminen voi kertoa miljoona sanaa. Nuorihan ei itse siis niitä asioita avoimesti kerro. Me kaikki tiedämme, että nuorelta saa kysymykseensä yhtä hyvän vastauksen, kuin asiakaspalvelun puhelinvaihteesta.

Siellä sinulle annetaan kolme herkullista vaihtoehtoa:

  1. Yritä jatkaa keskustelua, ja löytää vastaus ongelmaasi painamalla näppäintä yksi.
  2. Olet jonossa, ja vastaus kysymykseesi selviää ehkä jo tunnin kuluttua.
  3. Suksi kuuseen.

Tietokonepelejä pelaavalla nuorella on korvillaan pelikuulokkeet ja kuulokkeissa on mikrofoni.

Nyt vanhemmat tarkkana: näissä nuorten pelikuulokkeissa on mikrofoni. Se kuulee ja välittää jokaisen äänen mikä taustalta kuuluu, siis ihan jokaisen.

Muistan, kun ihan ensimmäisiä kertoja olin pelaamassa Forttia eli Fortniteä nuorten kanssa ja erityisesti sen hetken, jolloin ymmärsin, että nämä mikrofonit saattavat aiheuttaa hyvinkin salaisten asioiden paljastumista.

Tässä esimerkki yhdestä keskustelusta, jossa perheen äiti ei hoksaa, että keskustelun kuulen myös minä ja siinä ohessa muutkin pelaajat. (Ja tunnen muuten tämä äidin).

  • Sulla on vielä eilisetkin hammastahnat hammasharjassa ja olit jättänyt paskaset kalsarit keskelle lattiaa. Ja vieläkö sä täällä pelaat, nyt jumalauta se kone jo kiinni ja nukkumaan.
  • Mutta kun mulla on tää peli kesken! Pelaan tän vielä!!
  • Ei! Et todellakaan pelaa enää mitään, vaan nyt se kone kiinni tai sit loppuu kokonaan se pelaaminen. Ja tuot ne kakkakalsarit pyykkiin!

Nuori lopetti pelaamisen kesken pelin ja ilmoitti meille muille pettyneenä, että mun pitää lopettaa, moikka.

Toki olisin itsekin ollut pettynyt, jos olisin unohtanut pestä aamulla hampaat ja pyllykin unohtunut pyyhkiä.

Omat tunnelmat tuon äidin huudon jälkeen olivat ristiriitaiset. Olen lähellä tämän huutaneen äidin ikää ja silti teki itsekin mieli lopettaa pelaaminen. Ohjeistus oli sen verran väkevää, että en tiennyt kyseisen äidin edes kykenevän tuollaiseen huutamiseen. Hetken oma oloni oli kuin olisin itsekin ollut taas 10-vuotias. Tosin minulla oli muistaakseni aina hampaat pestynä, alushousut puhtaana ja seisoin ryhdikkäästi sängyn vieressä odottaen lupaa saada mennä nukkumaan.

Tämän kakkapyllyn poistuttua pelistä jatkoimme kahden muun nuoren kanssa pelin loppuun. Olen luonteeltani vastausten etsijä ja halusin tietää, että mitä muut nuoret ajattelivat tuosta äskeisestä tapahtumasta, jonka saimme jokainen omista kuulokkeistamme todistaa?

Niinpä heitin kysyvän kommentin:

– Sehän oli erikoinen episodi?

Ja keskustelu jatkui:

– Jotain sen mutsi vaan ragee.

– Ragee? Mitäs se sellainen oikein on?

– Nii, raivoaa, vetää skitsoa

– Niin juuri.

Koska tunnen tämän ragettavan mutsin, niin olihan pakko kysellä lisää asiasta.

– Ragettaako sen mutsi useinkin?

– Aina. Ihan hirvee natsi!

Poliittisen suuntautumisen lisäksi tästä äidistä selvisi paljon muutakin, koska nuoret selvästi tykkäävät antaa palautetta. Mutta en jaa tässä siitä sen enempää, ettei kenenkään identiteetti paljastu.

Olin kyllä hieman yllättynyt tuosta entistä Saksaa ihannoivasta aatteesta, koska olen aina pitänyt häntä hieman toisen aatteen edustajana. Hän pitää töissä työvälineitämme yhteisinä, syö muiden eväitä jääkaapista, kuin kaikki olisi yhteistä. Tiedätte mitä tarkoitan.

Tämän Opi tuntemaan lapsesi osa 2:n opetus on siis, että jos nuorellanne on nämä pelikuulokkeet päässä ja näissä kuulokkeissa on mikrofoni, niin suosittelen varovaiseen äänenkäyttöön. Ehkäpä peräti elekieleen tai kirjallisiin viesteihin. Lapsesi voi olla välittämässä puheitasi taholle, jolle et niitä todellakaan halua välittyvän.

Etenkin nyt, kun etätyöt ovat tässä muutaman vuoden aikana lisääntyneet, niin pelatessa voi tulla kuulleeksi perheen sisäisen dynamiikan lisäksi myös juttuja eri yhtiöiden ja työpaikkojen toimista. Teamsissa käytävät keskustelut kuuluvat välillä varsin hyvin läpi myös nuorten omiin kuulokkeisiin.

Olen päässyt kuulemaan monet yritysten Teams palaverit ”vahingossa” ja on muuten kyllä ihan pakko todeta, että ei kuulosta kovin hyvälle Suomen markkinanäkymät. Täytyy toivoa, että julkinen taloutemme ja vientiteollisuus ei ole ainakaan täysin näiden vanhempien käsissä. Koska jos on, niin voidaan lainata nuoria ja todeta, että RIP Suomen talous näkymät.

”PRO-gamer” Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *