Olipa kerran kela-korvaus

Sanna Marinin hallitus vie loppuun sen minkä aikaisemmat hallitukset aloittivat. Pääministeri Marinista tehdään nyt vain tämän härkätaistelu esityksen El Matador, joka lyö kituvaan järjestelmään sen viimeisen miekan tappaen sen lopullisesti. Puhun tietysti Kela-korvauksesta, jonka hallitus on nyt poistamassa kokonaan.

Kela-korvausta on vuosien aikana leikattu pääministeri kerrallaan ja pesäeroa yksityisen sektorin ja julkisen sektorin välille on tehty systemaattisesti. Samaan aikaan keskusteluihin on noussut Suomen luisuminen Amerikan terveydenhuoltomalliin, missä hyvätuloiset nauttivat yksityisten palveluntarjoajien avusta. Vakuutukset ostanut asiakas saa apua kipuihinsa ennen kuin ehtii käytävän espressokoneesta erikoiskahvia itselleen saamaan. Kun taas ilman vakuutuksia oleva asiakas jonottaa kipujensa kanssa julkisella terveyskeskuksella, juoden kahvia omasta termosmukistaan. Katsoin, että Myllypurossa, joka on itselleni lähin terveyskeskus, ajan saa keskimäärin 40 päivän päästä. Se on pitkä aika odotella, jos terveys reistaa.

Amerikan-malliin menoa joudutetaan, kun laajennetaan pesäeroa yksityisen ja julkisen sektorin välille entisestään. Hyvätuloiset tulevat jatkossakin nauttimaan vakuutusten tuomasta turvasta ja nopeasta palvelusta, kun muut jonottavat entistäkin ruuhkaisemmissa terveyskeskuksissa. Terveyskeskukset ja perusterveydenhuolto toimii, jos on rahaa ja työntekijöitä. Mutta onko niitä ja jos ei niin miten niitä saadaan? Uusi SOTE-malli on täysin kesken, ja edes nyt ei pystytä täyttämään hoitajamitoituksia puhumattakaan tulevasta hoitotakuun aikataulusta. Eikö tässä koronan jälkeisessä ajassa olisi tärkeintä ottaa kaikki palveluntarjoajat mukaan talkoisiin, jotta kaikille ihmisille saadaan apua mahdollisimman nopeasti ja laadukkaasti. Tilanteessa, jossa palvelut ovat ruuhkautuneet, hallitus leikkaa 64 miljoonaa Kela-korvauksista. Tämä ruuhkauttaa palveluja entisestään. Helppohan se on vasemmistolaisenkin hallituksen leikata, kun eliitti nauttii yksityisen palveluista? Kylmäävää touhua.

Parantaako Kela-korvauksen poistaminen palvelua julkisessa terveydenhuollossa? Hallituksen suunnittelema 64 miljoonan euron leikkaus ajaa osan ihmisistä varmasti julkiselle puolelle hoitoon. Mutta miten tämä auttaa purkamaan koronan entisestään paisuttamaa hoitovelkaa. Onko tässä päätöksessä ihminen keskiössä. Päättäjät puhuvat ”jonoista”, ei ne ole mitään ”jonoja”, vaan ihmisiä vailla apua. Kylmäävää, kun hallitus puhuu kuten pahamaineiset kapitalistit jonojen purusta, kun niissä jonoissa on ihmisiä, jotka todella tarvitsevat apua.

Mitähän ”säästyvällä” 64 miljoonalla aiotaan tehdä? No, se käytetään julkisten palveluiden tehostamiseen eli emme saa koskaan totuutta tietää.

”Mutta kun eihän sillä muutaman kympin kela-korvauksella ole ollut pienituloiselle mitään merkitystä”.

Ei varmasti olekaan, mutta nyt terveyskeskuksien jonot tulevat kasvamaan, joten tuo ”mitään merkitystä”, on kyllä kovin suhteellista. Tietysti se, että odottaako gynekologia tai silmälääkäriä 40 päivää vai 60 päivää, niin ei suurempaa merkitystä varmaan olekaan? Ei ainakaan, jos ei asia itseä kosketa, mutta kun irronnut sarveiskalvo, kaihi tai jatkuva alapään kutina vaivaa, niin voi yksikin lisäpäivä tuntua ikuisuudelta. Muistakaa kertoa, silloinkin, että hyvä kun otettiin loputkin kela-korvauksista pois, kun ”ei mitään merkitystä”.

”Hyvä, että loppuu, kun rikkaita on vain tuettu!”

No nyt loppuu se tuki ja sekös parantaa hoitoon pääsemistä? Samaan aikaan kukaan hallituspuolue ei ole tekemässä mitään lisäpanostuksia julkiseen terveydenhuoltoon. Osa ihmisistä on vain iloisia, kun kela-korvaus poistuu. Elämme maailmassa, jossa joillekin ihmisille ilon elämään tuo, jos yksikin apua yksityisestä terveydenhuollosta saava ihminen saadaan julkiselle puolelle jonoon. Ei haittaa se, että se tulee syömään julkista rahaa entisestään ja heikentämään myös sitä oman palvelun saamista? Ei parane sitten valittaa, kun hoitoon pääseminen terveyskeskuksessa kestää, koska toistaiseksi kukaan ei ole kertonut, että mistä tarvittavia lääkäreitä ja hoitajia julkiselle puolelle ollaan lisää saamassa. Ehkä sitä kipua ja kolotusta helpottaa kipulääkkeen lisäksi se, että ei hoitoa saa joku toinenkaan!

Mutta kun Sipilä ja Kokoomus… Tämä tullaan kuulemaan taas monesti hallituksen aisankannattajien suusta. Syy tälle kaikelle on edellinen hallitus. Vaikka nykyinen hallitus on lopettamassa koko järjestelmän ja ajamassa bussin nyt lopullisesti päin seinää. Onko se nyt sitten hyvä, kun muutkin?

Ei haittaa, vaikka palvelut heikkenevät ja hoitoajat pitenevät, kun muutkin leikkasivat silloin ja ajoivat vain yksityisten palveluntarjoajien etua. Jos edellinen hallitus pelasi yksityisen sektorin pussiin leikkaamalla, niin mitä nykyinen tekee? Pelastaa hoitoa tarvitsevat ihmiset? Vi&%u, jengi on sekaisin politiikassa.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.