Nyt se on julistettu: Puutonkapina!

Olen lähes hurmioituneena seurannut kuinka rohkeat ja edelläkäyvät ihmiset ovat näyttäneet suuntaa meille kaikille muille. Nykyiseen politiikkaan ja yhteiskuntajärjestykseen turhautuneet henkilöt ottavat ensi askeleita kohti valtaistuinta. Meno on kuin elokuvissa, ja itse en malta pysyä aloillani. Päässäni pyörii ajatus, että onko yhteiskuntamme jätit kohta syösty valtaistuimilta ja valta jaetaan uudelleen. Ja jaetaanko se näille rohkeille ajoradalla istuville vai heille, jotka nopeasti lupaavatkin tehdä mitä vaaditaan, jää nähtäväksi. Oi, vuosi 2020 mitä voitkaan vielä meille vielä tarjoilla?!

Suomessa saa mieltänsä ilmaista kuka tahansa ja missä tahansa, kunhan noudattaa lakia. Tämän lain kumoaa kansalaistottelemattomuuden sääntö. Tottelematon saa olla, jos päämäärä on tarpeeksi kultainen. Elokapinalle kansalaistottelemattomuus on sallittu, koska tavoite on tehdä yhteiskunnastamme täysin hiilineutraali nyt tai ainakin vuoteen 2025 mennessä.

Kova tavoite vaatii kovan tahtotilan.

Elokapinalla on siis oikeus osoittaa mieltä ja rikkoa lakia, kun aate on sopiva. He ovat valmiita kantamaan vastuun teoistaan, vaikka se sitten johtaisi vankilaan, pois lukien tietysti sinappihermomyrkkykyynelpippurikaasun, jota kissalanpojat suihkivat naamalle kahden tunnin varoittelun jälkeen. Poliisiautoon kantaminen, sakko ja vankila ovat sopivia seurauksia, mutta johonkin se raja on vedettävä.  Ja sen rajan ylittää chili-paprikakaasu.

Nuorille kuuluu oikeus olla radikaali. Katujenvaltaus porukalla on kyllä varmasti mahtavaa hommaa. Viikonlopun aikana suoritettujen katujenvaltausten jälkeen on mukavampaa nauttia yhteiskuntamme hedelmistä.  Kaasut silmistä on kiva käydä pesemässä pois vuokrakämpällä (tai perityllä keskustahuoneistolla). Maanantaina on sitten parempi mieli metroilla yliopistolle lukemaan tiedettä ja suunnittelemaan vallankumouksen seuraavaa vaihetta.

Niin se aina on ollut. Ei me nuorina mietitä, että kuka meidän asumisemme tai opiskelumme maksaa. Nuorilla on oltava oikeus vaatia parempaa tulevaisuutta. Mielellään tietysti vielä niin, että siihen kuuluu saada tehdä mukavia asioita ja nauttia runsaasta kulttuuritarjonnasta ja olemisen vapaudesta.

Suomen luonto on kaiken kapinan arvoinen, mutta keskustelu taitaa olla kaikessa muussa kuin siinä, minkä takia tiet katkaistiin…

Mikä ja kuka määrittää tuon kultaisen päämäärän, mikä oikeuttaa jopa rikkomaan lakia? Missä on kansalaistottelemattomuuden rajat? Vai onko niitä? Ja jos on, niin kuka ne rajat määrittelee?

Itse olen huolissani kaikista heistä, jotka on jätetty yhteiskunnan ulkopuolelle vailla apua. Olen jatkuvasti huolissani heistä, jotka rollaattoreilla raahautuvat leipäjonoon, koska joutuvat jatkuvasti nousevien kustannusten takia valitsemaan, että käydäkö kaupassa vai apteekissa? Tunnen jopa syyllisyyttä, kun kuljen aina vain pidentyvien ruokajonojen ohi aamuisin töihin.

Samaan aikaan, kun ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat kapinoivat koko maailman eloonjäämisen puolesta istumalla keskellä tietä, niin Puutonoksa miettii, että kuinka ihmiset Itä-Helsingissä selviävät huomiseen ja saavatko he rahansa riittämään.

Verorahoilla opiskelevat ja vallankumousta suunnittelevat sankarit asuvat lämpöisesti kaupungin tarjoamissa asunnoissa. Heillä on varaa syödä kalliimpaa vegaanista ruokaa, kun lähiöissä asuvat rahojaan laskevat työttömät ja eläkeläiset toivovat saavansa viimeisen grillibroilerin kaupasta, siinähän on se oranssi tarra.

Elokapinan viime viikonlopun ponnistus sai minut, no miettimään pienillä aivoillani, että onko minun huoleni liian pieni, jotta saisin anteeksi kansalaistottelemattomuuden?

Puutonkapina on nyt yhden ihmisen liike. Yhteiskuntarauha ja toimiva demokratia, itähelsinkiläisten arki ansaitsee oman kapinan. Yritän nyt saada porukan liikkeelle. Tavoitteena on, että Puutonkapina kasvaa massaliikkeeksi. Tavoitteena on, että rollaattorikansa, työttömät, maahanmuuttajat ja muut elämässä ei niin hyvin pärjänneet valuvat kadulle ja tukkivat Kehä ykköstä Myllypurosta Itäkeskukseen ja siitä sitten on vielä jatkettava liikenteen haittaamista pitkin Itäväylää aina Kulosaaren sillalle asti, sillä porukkaa riittää ja liikkeeni potentiaali näyttää nykypäätösten valossa vain kasvavan.

Pyydän jo etukäteen anteeksi vanhan Herttoniemen ja Kulosaaren asukkailta mahdollisesti heille aiheutuvaa haittaa. Ja poliisille etukäteisvinkkinä: keskittykää vain muihin tehtäviinne. Me etenemme hitaasti ja rauhanomaisesti kohti eduskuntataloa.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *