Mission Impossible: Tehtävä Kreikassa.

Kreikan tilanne on järkyttävä, mutta niin on sisäministerimme Maria Ohisalon puheetkin, joissa hän ministerinä siirtää vastuun yksittäisille Kreikkaan apuun meneville suomalaisille rajavartiolaitoksen työntekijöille.

Ohisalo sanoo, että suomalaiset rajavartiolaitoksen työntekijät eivät voi lähteä Kreikkaan rikkomaan lakia. Kuinka Kreikkaan lähetettävien rajavartioiden tulisi rajalla toimia? Kreikka ei ota vastaan turvapaikkahakemuksia ja Ohisalo korostaa, että tämä rikkoo kansainvälisiä velvoitteita. EU näyttää ottaneen yhteisen linjan, jossa se tukee Kreikan tekemää päätöstä sulkea rajansa. Ohisalo siis hyväksyy EU:n linjan, mutta ei hyväksy Kreikan linjaa, minkä taas EU hyväksyy. Sisäministeri yrittää pelata kahta peliä samaan aikaan. Toinen on EU:n päätösten kiltti noudattaminen ja toinen on Suomen sisäinen politiikka, jolla pidetään omat kannattajat tyytyväisenä. Suurimmalle osalle se näyttäytyy sisäministerin kyvyttömyytenä ottaa vastuuta ja johtaa edestä.

Ohisalo yksin omalla suullaan ei halua myöntää, että myös Suomi tukee Kreikan päätöstä olla vastaanottamatta turvapaikanhakijoita kaoottisen tilanteen takia. Suomen konkreettinen panos auttaa näkyy olevan muutaman rajavartijan lähettäminen ja joitakin avustuspaketteja pakolaisleireille kuten vettä, telttapatjoja ja vaatteita.

Mission Impossible ja kirjoitettu muistelmiin näihin aikoihin.

Ohisalo ei osaa vastata kysymykseen, kuinka rajavartioiden tulisi toimia Kreikan rajalla, vaan ministeri kertoo, että päätökset tavasta toimia rajalla on katsottava paikan päällä.

Puutonoksa ihmettelee kuinka sisäministerimme ei tiedä kuinka toimia, kun on kohta viikon juossut erilaisissa EU kokouksissa, missä Kreikan tilanteesta on keskusteltu. Ministerimme Ohisalo ei siis tiedä kuinka toimia ja mitä tapahtuu, mutta siirtää vastuunsa muutamille rajavartioille. Hän lähettää ihmisiä kansainvälisiin kriisitehtäviin ilman ohjeita siitä, kuinka heidän tulee tässä tilanteessa toimia. Kuulostaa vähän samalta kuin Puutonoksa lähetetään kauppaan ilman ostoslistaa. Enhän juuri koskaan onnistu ostoskassin sisällön valinnoissa. Ohje on kyllä ollut tuo sama ylimalkainen, että katso mitä siellä on.

Olen aivan varma, että tekevät rajavartijamme niin tai näin, on Ohisalo ensimmäisenä pesemässä käsiään ja syyllistämässä heitä.

Puutonoksa toivottaa onnea rajavartioille, koska teille on annettu tehtävä, joka kattaa sisäministerimmekin pestin. Minä lupaan pysyä teidän päätöstenne ja tekojenne takana, koska teillä on nyt tehtävä nimeltä ”mission impossible”. Onnea ja pysykää terveinä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.