Lekalla päin näköä

Meille luvattu kolmen viikon loppukiri alkaa olla ohi muutaman päivän päästä. Tämä ei tietenkään koske Helsinkiä, Vantaata, Espoota tai Turkua. Sielläpä asuvat saavat – ja ihan omasta syystään, mikäli muualla asuvia tai poliitikkoja uskominen – jatkaa kovennetulla.  Kun ihmisten perusoikeuksiin kosketaan, ollaan kovalla linjalla. Täytyy sanoa, että en olisi koskaan uskonut joutuvani tilanteeseen, jossa minun ulkona liikkumiseni syytä valvoo virkavalta.

Asiantuntijoiden mukaan, korona viruksen torppaamisen suurin ongelma on kauppakeskuksissa hengailu ja kotibileet. Pääministeri vaati kontaktien minimoimiseksi ”isoa lekaa”, ja hänhän on tottunut saamaan mitä haluaa.

Tämän pääministerin ja hänen kumppaneittensa lekan alle jäävät auttamatta kaikki pienyrittäjät. En tiedä miten lekan alle jää jo nyt kaikkia suosituksia kiertävät ihmiset tai kauppakeskuksissa hengailevat, saati sitten kotibileisiin osallistuvat, mutta sen tiedän, että ne yrittäjät, jotka elävät kädestä suuhun, joutuvat ahdinkoon jo pelkistä puheista. Varauskalenterit tyhjenevät ja viimeisetkin asiakkaat katoavat, kun pääministeri kertoi, ettei ole laillista asioida kaupoissa, vaikka ne olisivat auki. Pienet erikoisliikkeet, kampaamot ja hierojat pitävät putiikkinsa auki, mutta sinne ei saa mennä. Nämä siis maamme pääministerin ohjeista. Herranen aika, mitä aikoja elämme.

”Auki saa olla, mutta asiakas ei saa astua sisään” johtunee pitkälle siitä, että näin korvaus näille yrittäjille voidaan jättää maksamatta. ”Pidä vain liikkeesi auki, jos haluat. Ei me siihen puututa. Mutta asiakkaista turha odottaa, sen me kiellämme”. Tämä kertoo päättäjiemme ajattelumallista paljon, kun ei ymmärretä yhtään mikä yhteiskuntaa pyörittää. Tietääköhän hallitus edes, kuinka paljon meillä on pienyrittäjiä näillä alueilla, jonne liikkumisen rajoituksia haluavat? En tiedä, tuleeko tämä uutisena, mutta yhä useampi meistä työllistää itse itsensä eikä ole sahalla töissä kiinteällä kuukausipalkalla. Olemme huomanneet, että ei ole onni olla töissä sahallakaan, kun nekin lopettavat tai siirtävät toimintansa muualle Suomesta. Tämä viimeisin hallituksen räkäisy päin pienyrittäjiä on järkyttävä, suorastaan oksettava. No, selväksi tulee ainakin se, että yrittää ei kannata. Parempi olla vaikka sen mahdollisen perustulon varassa.

Käsi taskuun ja korvaus kaikille. ALV-palautukset, vuokrat ja työntekijöiden palkkakustannukset maksuun välittömästi liikkumisrajoitusalueiden yrittäjille, joiden ovet kyllä saavat olla auki, mutta asiakkaiden tulo kielletty. Se tulee paljon halvemmaksi kuin se, että nämä ihmiset lakkaavat yrittämästä ja löytävät itsensä työttömien joukosta, vailla mitään motivaatiota lähteä aloittamaan kaikkea toimintaa alusta. Rahaa riittää ja korot ovat alhaalla, niin antaa printterin laulaa. Miljardeja velkaa vuosi tasolla ja elvyttää pitää, niin elvyttäkää nyt sitten, koska pahin on vasta edessä.

Liikkumisrajoitus-laki-ehdotuksen ampuivat alas asiantuntijat, lainoppineet ja todella moni kansalainen. Se kertoo laista aika paljon, kun kansalaiset ampuvat sen alas meemeillä ja helpoilla vitseillä. Saivarrella ei kuulemma saa ja ihmiset haluavat löytää vain ongelmia. Kyllä huumori on selviytymiskeino kriisistä, sen voi todistaa sotilaatkin, jotka taistelevat hengestään sota-alueilla ja toisekseen tuossa lakiesityksessä ei ole kuin ongelmia. Poliisi valvoo sitä, kuinka jokainen on aina matkalla kotiin, Alkoon tai vedoten omiin oikeuksiinsa ei edes kerro matkansa päämäärää. Ja tuosta ei saisi saivarrella, vaan pitäisi ottaa tosissaan.

Vakavista asioista vitsailu on selviytymiskeinoista parhaimpia. Jope naureskeli lento-onnettomuudella ja minä sen mukana.
Se, että ihmiset vääntävät vitsiä ja herjaa hallituksen säädöistä kriisin aikana, kertoo minulle vain sen, että olemme järjissämme.

Tässä on moni ottanut tosissaan kaiken jo yli vuoden verran ja taas vaan pitää jaksaa. Kolmen viikon loppukiri alkoi 19 päivää sitten ja vähän piti vielä jaksaa. Ei pidä hämmästyä, jos joku meistä kokee tulevansa epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi, kun on istunut etätöissä, nähnyt muita vain puhelimen näytöllä, käynyt juosten maskit kasvoilla, muita vältellen, huonoa omaatuntoa kokien ruokakaupassa ja apteekissa, pessyt käsiä ja pitänyt turvavälejä, kuulee, että koska ostoskeskuksissa notkutaan liikaa ja kotibileissä hengaillaan, niin sinun liikkumistasi rajoitetaan.

On muuten melkoinen onni, jos he tyytyvät ottamaan asian huumorilla.

Husjohtaja Markku Mäkijärvi sanoi A-Talk ohjelmassa, että liikkumisen rajoitusta alueilla tulee noudattaa varmaan ainakin sen viisi viikkoa. Poliitikot puhuvat kolmesta viikosta ja asiantuntija viidestä viikosta. A-Talkissa selvisi, että THL:n mallinnuksen mukaan liikkumisrajoitukset on laskettu kolmeen, kuuteen ja yhdeksään viikkoon. STM:n Varhila oli sitä mieltä, että 3–6 viikkoa voisi olla aikajänne rajoituksille. Pääministeri sanoi, että liikkeet voivat olla auki, mutta sinne ei saa mennä. On muuten kädestä suuhun elävälle yrittäjälle pikkusen iso ero tuo kolme tai kuusi viikkoa. Siinä on puolet lisää jumalauta! Varmaan siellä etätyössä ja valtion rahoilla eläville tuo on ihan sama, mutta yrittäjälle ihan hemmetin pitkä aika, kun edelleen pitää maksaa vuokrat, YEL:llit ja vellit. Kuukausipalkkalaisen on helppo tulossa olevia rajoituksia tukea. Heillä ei ole hajuakaan siitä, mitä moni yrittäjä kokee tällä hetkellä. Ja ainut mitä he saavat vastapalloon on, että älä saivartele, vaan pidä liikkeesi auki, koska kukaan ei sitä sulje. Voi v%%&u.

Yrittäjät ovat hommanneet maskeja, käsidesiä, pleksejä, teippejä lattiaan ja liimailleet ohjeita seiniin asiakkaita varten. Mitä yrittäjä olisi voinut tehdä enemmän? Asiakasvirrat ovat vähentyneet muualla paitsi ruokakaupoissa, maximarketeissa ja tietenkin Alkossa. Kaikki nämä yrittäjät, jotka ovat tehneet kaikkensa terveysturvallisuuden eteen annettujen ohjeiden mukaan kärsivät seuraukset, kun kotibileet ja kauppakeskuksissa notkujat yritetään saada ruotuun.

Tarvittaisiin varmaan kilometritolkulla rautalankaa tai ehkä -kankea vääntämään tähän päähän ymmärrystä siitä, miksi Alkossa saa tässä tilanteessa käydä? Viina vissiin välttämättömyystarvike. Kotibilettäjien janon sammutusliemet on tietty turvattava, vai pelkäävätkö isot ruokakauppajättiläiset, että sokeri ja hiiva loppuu kesken?

Ja jos jotain kuitenkin uskaltaisi toivoa, niin pistäkää marketeissa köydet ja teräesineet edes vaikeasti saavutettaviksi, sillä kotiväkivalta ja itsemurhatilastot kääntyvät muuten siihen kuuluisaan maksimaaliseen suuntaan, näyttää THL:n tilasto sitten ihan mitä tahansa.

Se, että haluat lekalla huitoa, niin yritä edes per&&%le osua siihen kohteeseen. Korjaa ainakin jälkesi, jos jotain rikot, se nyt on vähintä mitä pitäisi tehdä.

Puutonoksa

One Reply to “Lekalla päin näköä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *