Kun sauna ja terva ei riitä!

Koronavirus aiheuttaa pelkoa eikä Puutonoksa ole poikkeus. En pelkää tartuntaa tai virusta itseään, vaan suomalaisten viranomaisten järjetöntä kankeutta ja vastuunpakoilua. Hallitus on kertonut kaiken olevan hallinnassa, kuten hallituksen tietysti jollain tasolla kuuluukin tehdä. Ei haluta lietsoa paniikkia ihmisissä ja aiheuttaa kaaosta. Hallituksemme on kuitenkin viime kädessä tehtävä päätös siitä, kuinka järeisiin toimenpiteisiin Suomen on ryhdyttävä. Laitammeko sairastuneita karanteeniin ja suunnittelemmeko jopa äärimmäistä rajojen sulkemisia?

THL eli Terveyden Hyvinvointilaitos on meillä se, jonka sana painaa varmasti eniten näissä asioissa. Sieltä löytyy alan parhaita infektiolääkäreitä, mutta pelottavinta on, että tällä hetkellä THL:n ainut mielipide on, että katsellaan mitä muut tekevät. Tämä ei ole ainoastaan THL:n tapa toimia, sillä myös hallituksemme ja viranomaisemme tuntuvat olevan vain kovasti kiinnostuneita siitä, miten muut maat toimivat. Hyvä se on seurata mitä muut tekevät, mutta pitäisikö joskus ajatella myös omilla aivoilla?

Kunnollinen hengityssuojain peittää nenän ja suun. Tein itse ja säästin!

Uutisointi on nopeaa, ja seuraamme miten muut maat laittavat ihmisiä karanteeniin ja kuljettavat pois tartunta-alueilta. Ranska, Saksa, Italia ovat kaikki ottaneet kovempia keinoja käyttöön ja tutkivat kaikki oireilut erityisen tarkasti. Se, että meille uutisoidaan muiden maiden nostavan turvallisuustasoaan ei auta meitä täällä härmässä ollenkaan. Kiva se on, että muualla varaudutaan huolella, mutta meillä tunnutaan olevan enemmän kiinnostuneita ihmisoikeudesta, jossa koronaviruksen saanut on oikeutettu menemään Italian loman jälkeen kahville Stockmannille. Ja samanaikaisesti uutisoidaan kuinka VR desinfioi junavaunujaan.

Hallitus odottelee mitä sanoo THL. THL ei uskalla sanoa mitään. Eikä ota vastuuta, jos toimenpiteet osoittautuisivatkin liian järeiksi. Nyt ollaan jo tilanteessa missä kuntien lääkärit saavat/joutuvat tekemään päätöksiä. Kuka uskoo kuntalääkärin asettavan ketään karanteeniin? Kuntien rahat ovat lopussa ja koronaralli maksaa ylimääräistä.

Tilanne on siis täysin kestämätön, koska kukaan ei halua ottaa vastuuta. Järeät toimenpiteet saattaisivat rauhoittaa meitä ihmisiä. Selkeät ja tehokkaat toimenpiteet, joilla näytettäisiin ihmisille, että kaikki on hallinnassa. Ylimitoitettujen toimenpiteiden pelkääminen on turhaa silloin, kun ajatellaan uhkaa, joka koskee meitä kaikkia. Nyt puhutaan kuitenkin tappavasta taudista.

Joskus siitä enemmän hyötyä kuin haittaa ampua kärpästä tykillä.

Puutonoksa viruksen torjuntaa.

Puutonoksa ei ole niinkään huolissaan nyt käsillä olevasta koronaepidemiasta: pestään käsiä ja yritetään kerrankin oikeasti olla pärskimättä päin kanssaihmisiä. Mutta luonnolla on tapana keksiä aina julmempia keinoja poistaa heikoimmat joukoistaan.  Vielä tulee päivä, jolloin virus tai bakteeri ehtii tehdä harvennusta isolla kädellä ennen kuin ihminen keksii keinot sen torjumiseksi. Olemmeko me silloin valmiit, jos meidän systeemimme on se, ettei kukaan ota vastuuta johtamisesta?

Katsomme silloinkin vain lehtien sivuilta, kuinka muut maat toimivat, kun samaan aikaan itse yskimme keuhkomme verille? Miksi emme opettele nyt, kuinka toimia todellisen hädän yllättäessä? Se, jos jokin olisi humanitääristä: opetella toimivat ratkaisumallit, joiden käyttöönotto olisi tehokasta ja ihmisille turvallista. Ihmisten turvallisuuden takaaminen on edelleen hallituksen ja virkamiesten tehtävä numero yksi. Turhaa paniikkia ei pidä lietsoa, mutta nyt meidän toimenpiteemme (=kattellaan) ovat niin olemattomia verrattuna muualla tapahtuvaan, että uskokaa pois se rapauttaa uskoamme yhteiskuntamme kykyyn reagoida hätätilanteeseen. Se saattaa johtaa siihen kuuluisaan oman käden oikeuteen. Herätkää hallitus ja eduskunta. Ottakaa johtava rooli ja näyttäkää, kuinka ihmisistä pidetään huolta.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *