Hyvää yrittäjien päivää, toivottaa Suomi!

Menneen viikon juhlapäivä oli tiistai, jolloin vietettiin Yrittäjien päivää. Päivää juhlittiin hyvinkin perinteisin menoin ja lehtien etusivut täyttyivät onnitteluista. Pois lukien tietysti Kansan Uutiset, josta ei yrittäjille suunnattuja onnitteluja löytynyt. No, ensi vuonna sitten uusi yritys! Sanoi entinen rikollinenkin.

Iltapäivälehdissä muistettiin yrittäjiä erilaisilla kirjoituksilla. Suurimman näkyvyyden sai varmasti menestyvä yrittäjä Sata Nalmela (vaihdoin nimen, ettei kukaan tunnista). Suomalaisia perinteitä noudattaen onnentoivotukset yrittäjälle annettiin otsikolla ”Jättituloista pienet verot helpolla kikalla”. Äkkinäinen saa lehtijuttujen perusteella vaikutelman, että Suomessa yrittäminen on lyhyitä päiviä ja helpoilla kikoilla kerättyjä jättituloja. Tuota uutisointia meidän pitää viedä maailmalle ja kohta meillä on yrittäjiä jonoksi asti!

Yrittäjille suunnattujen onnentoivotusten jälkeen lehdissä oli kirjoituksia rakennusalan taantumasta ja siellä olevien yritysten konkursseista. Miten se on mahdollista, kun juurihan oli kerrottu, että yritysten on niin helppo takoa jättituloja ja vielä helpoilla kikoilla?

Yrittäjien juhlapäivänä Puutonoksa jäi kiinni verosuunnittelun pohtimisesta. Ensin on kuitenkin hyvä tehdä selväksi, että verosuunnittelu on täysin laillista, vaikka keskustelujen perusteella osalle verosuunnittelu on keplottelua ja sitä kautta tuomittavaa toimintaa. Puutonoksa kysyykin usein itseltään, että kuinkahan moni palkkatyöläinen keventäisi verotustaan, jos siihen olisi mahdollisuus? Jos vastasit kysymykseen, että minä en ainakaan keventäisi omaa verotustani!

Muista, että et ole yksin ja myös Puutonoksa valehtelee joskus itselleen.

Puutonoksa luki tuota Sata Nalmelasta tehtyä lehtijuttua ja harmistui, kuinka puolustuskannalle laitettu Sata puolusteli verosuunnitteluaan kommentoimalla ”Ihan kuin tätä ei kukaan muu tekisi”.

Ensinnäkin siitä syntyy vaikutelma kuin verosuunnittelu olisi väärin, eihän se sitä ole, joten miksi argumentoida, kuin tekisi jotain väärin. Toiseksi, että asiat olisivat sallittuja, koska muutkin tekevät, on argumenttina aina huono. Miksi ei vain totea, että suunnittelen veroni, koska kiva kun omasta työstä jää enempi rahaa itselle?

Sata Nalmela oli selvästi ärtynyt uutisoinnista ja ihan syystä. Kaikki tuo uutisointi ja mielipaha vielä yrittäjien juhlapäivänä! Toisaalta maassa maan tavalla.

Puuttomanoksan taloustilanne on sen verran heikko, että suoraan Sata Nalmelan kenkiin on vaikea asettua, mutta voin kuvitella, että kun juhlapäivänä joutuu lukemaan lehdistä, kuinka verosuunnittelun mukanaan tuomia tuloja levitellään, niin syöhän se.

”Ihmiset rakastavat vihata some-vaikuttajia”, pohtii somevaikuttaja Sata Nalmela. Tuo ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Ihmiset eivät vihaa some-vaikuttajia vaan ihmiset vihaavat rikkaita some-vaikuttajia. Siinä on vissi ero. Kuten sanotaan, niin, kun kolikko some-vaikuttajan kirstuun kilahtaa, niin anonyymi nimimerkki kommenttikentässä vihahtaa. Kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö vaan vanha kunnon kateus. Vertaistukea voi hakea, vaikka Nahlroosin Wallelta (vaihdoin taas nimen, ettei kukaan henkilöä tunnista), joka ei ole päivääkään vaikuttanut somessa, mutta vihaa on mies kerännyt.

Naisvihaa ja verosuunnittelun puolustelua.

Tämä erikoinen ilmiö nousi esiin yrittäjien juhlapäivänä. Some-vaikuttajien verokeventelyt holdingyhtiöidensä kautta aiheuttivat luonnollisesti ärtymystä, koska jos Intiassa pyhä lehmä on lehmä, niin Suomessa pyhä lehmä on verot.  – Olipas hyvin muotoiltu letkautus! Ymmärrätte mitä tarkoitan. – Puutonoksa huomasi, että moni puolusti some-vaikuttajien veronkevennyksiä.

Niitä puolusteltiin argumenteilla ”Naisvihaa!”, ”Kyllähän muutkin tuota tekee” ja ”Setämiehet aina kiertäneet noin veroja, joten hyvä, että nyt naisetkin”.

Tämä sai Puuttomanoksan hämilleen. Onko verosuunnittelu joillekin sallittavampaa kuin toisille?

Koska kyseessähän on verosuunnittelua, jolla saadaan enemmän rahaa itselle. Se on sen koko verosuunnittelun idea! Maksaa vähemmän veroja ja saada omasta työstä enemmän rahaa itselle. Puutonoksa on ajatellut, että on ihan sama, että tekeekö verosuunnittelua nainen, mies, pingviini tai lipputanko, niin se on silti verosuunnittelua, mutta olin perhana vieköön väärässä!

Puutonoksa on havainnut, että on olemassa selkeä ero siinä, että kuka verosuunnittelua tekee. Otetaan esimerkki. Walle Nahlroos säästi verosuunnitelulla sievoisen summan! Vai Some-vaikuttaja säästi verosuunnitelulla sievoisen summan!

Puolustammeko molempia samalla intensiteetillä? Aivan, vaikka molemmissa tapauksissa kyseessä on ihan samaa toimintaa. Ensimmäisestä syntyy mielikuva, kuinka verosuunnittelujen avulla säästetyt rahat ovat pois lapsilta, terveydenhuollosta ja hoitajilta, kun taas toisessa tapauksessa verosuunnittelu on täysin normaalia yrittäjyyttä ja arvostelijoita syytetään naisvihasta.

Ensimmäinen on siis veroja suunnitteleva riistäjä ja toinen on uhri, vaikka molemmat suunnittelivat veronsa ja saivat sitä kautta rahaa enemmän itselleen.

On tämä kyllä kummallinen maailma!

Puutonoksa haluaa toivottaa kaikille yrittäjille onnea. Osasta tulee menestyjiä toisista ei.

Jatkakaa arvokasta työtänne, sillä teitä tarvitaan.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *