Hallituksen sähkötuet vuorineuvoksille

Tässä on viime vuoden syksystä lähtien meitä veronmaksajia peloteltu korkeista sähkölaskuista. Ja kyllähän ne nousivatkin! Säästäkää sähköä! Sähkökatkojen aikana kakkanne muovipussiin tehkää ja lapsianne samoin ohjeistakaa. Tukipakettia on tulossa ja valtio pitää huolen omistaan.

Nyt kun kalenterin sivua käännettiin helmikuulle, niin viimein on saatu päätös sähkötuista. Tämän tiedon sain lukemalla uutisia, jossa sanottiin, että hallituksen tekemässä sähkötukipaketissa suurimpana häviäjänä ovat pienituloisimmat suomalaiset. Sähkötuet eivät kohdentuneet niille, joista hallituspuolueet olivat ja ovat olevinaan huolissaan.

Nyt kun vaalit ovat muutaman kuukauden päässä, niin hallituspuolueet kehuvat kilpaa olevansa pienituloisten suomalaisten puolella. Niin, että mitenkä?

Tukemalla isoissa omakotitaloissa asuvia vuorineuvoksia ja heidän kavereitaan. Jättämällä tuen ulkopuolelle ne pienituloiset suomalaiset, jotka laskivat jo ennen energiakriisiä nousseita sähkö- ja ruokalaskuja vuokra-asunnoissaan, että ostaako lääkettä vai leipää. Nyt kun joku kuitenkin sanoo, ettei se noin mene, niin kyllä se vain todellisuudessa menee.

”Sähkötuet tehtiin kiireellä”, kerrotaan nyt ministeriöistä. Miten on mahdollista, vaikka niitä yhden suulla tehtiin jo pitkin syksyä ja toisen suulla vasta, kun pörssisähkö pomppasi yli 40 snt/kwh. Kuka tietää totuuden, että milloin näitä tukia on suunniteltu, mutta kohteeseen ne eivät ainakaan osuneet vai osuivatko?

Ehkä osui, koska voihan olla, että joku ministeri huomasi, että heidän äänestäjänsä ovatkin isoissa omakotitaloissa asuvia, joilla on vielä kesämökitkin sähkövirrassa kiinni. Miksi valtaan päässyt poliitikko jakaisi rahaa heidän äänestäjä kuntansa ulkopuolelle?

Ajattelin itsekin aluksi, että ehkä nämä sähkötuetkin vain kohdentuivat väärin, mutta kun hallituksessa istuvat puolueet, kuten SDP, Vasemmisto ja Vihreät, niin miten kukaan heistä hyväksyi sopimuksen, jossa omavastuuosuus on 90 euroa!? Kauas ovat kadonneet pienituloisen suomalaisen arjesta nämä näidenkin puolueiden edustajat.

Ylipäätään Puutonoksa hieman ärsyyntyi huomatessaan, että se sähköä säästänyt ja laskuja pelännyt jätettiin ALV- huojennuksen varaan. Eniten tukea hallitus jakaa, niille, jotka nostivat sähkönkulutuksensa tappiin. Nämä eniten sähköä käyttäneet, kun ovat oikeutettuja kaikkiin neljään sähkötuenmuotoon. Miten tämä on mahdollista?

Otetaan olettamus, että sähkötukipaketti tehtiin kiireellä ja tuet eivät osuneet niille kenelle piti.

Tämä kiireessä ja paineessa tekeminen kertoo sen, että hätäisesti ei pitäisi tehdä mitään. Vaikka vaalit ovat ovella ja kiima jakamaan rahaa on kova.

Mieleeni tulee Uuno Turhapuro elokuva, Uuno armeijan leivissä. Kyllä te tiedätte sen kohdan elokuvasta, jossa Uuno konekirjoittaa vääpelin sanomisia paperille ja vääpeli vaatii Uunoa kirjoittamaan nopeammin. Uuno vastaa, että jos nopeammin kirjoittaa, niin virhelyöntien mahdollisuus kasvaa ja loppu onkin klassikko. Zervuska Haidis!

Mediassa liikkuu erilaisia numeroita koskien sähkötukiin valuvaa kokonaissummaa. Yksi kirjoittaa 400 miljoonasta ja toinen miljardista. Kukaan ei siis tunnu edes tietävän kuinka paljon summa todellisuudessa tulee olemaan. Otetaan siis luku jostain tuosta välistä ja sanotaan, että hallituksen pitää ottaa yli 700 miljoonan euron lisävelka sähkölaskuihin. Se on muuten kaksisataa miljoonaa euroa enemmän kuin mitä ministeri Krista Kiuru haikailee nyt lisää rahaa aloittavien hyvinvointialueiden toimintaan.

Viime eduskuntavaaleihin, kun mentiin, niin keskiössä olivat terveyspalvelut (muutaman tunnin homma). Näitä julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitsevat usein eniten ne pienituloiset ja sairauksista kärsivät suomalaiset. Tukea ei löydy? No, onneksi vuorineuvosten kesämökkien ja porealtaiden sähkökuluihin saa tukea.

Kevät tulee ja sähkökriisi näyttää jäävän ainakin lehtitietojen mukaan ”pannukakuksi”. Hyvä niin! Vaikka suomalaiseen tapaan tuostakin voisi valittaa. Vuorineuvos valitti hallituksen toimista ja korkeista veroista. Harmitus muuttunee hymyksi, kun saa hallitukselta kaikki sähkötuet.

Hyvinvointialueille kyllä raha vielä löytyy, koska vaalit! Se päätös vain jätetään äänisaaliin maksimoimiseksi vaalikeväälle. Eikä sillä! Pääasia, että rahaa hyvinvointialueille löytyy, jo ihan senkin takia, ettei kaikkia sydänleikkauksia (yli lainasallimien aikojen) odottavia lapsia tarvitse viedä Tanskaan asti saamaan hoitoa, jota Suomessa ei voida tarjota. Hyvinvointialueiden rahoittamatta jättäminen olisi sen luokan poliittinen harakiri, etten muista toista.

Moni esittää olevansa antiporvareita, vaikka päätökset tuntuvat lähiösääs asuvan Puutomanoksan mielestä pro-porvareita. Ei valu tuet meille asti.

Lasku näistä väärinkohdennetuista sähkötuista valuu tietysti veronmaksajille, tuloluokista riippumatta. Nousevina kustannuksina myös pienituloiset pääsevät maksamaan sähkötukia. Ja vaikka nyt on käynyt hyvin ilmi, että sähkötuet eivät hyödytä heikoimmassa asemassa olevia suomalaisia, niin päätöksestä ei peruuteta. Nyt kierrätetäänkin hyvä- ja keskituloisille heidän omia rahojaan valtion kassan kautta. Samalla tavalla kuin ennen joulua jaetut ylimääräiset lapsilisätkin, tosin niistä edes osa saattoi osua kohdilleen. Vaalien alla ostetaan ääniä uurnille, vaikka sitten miljardien velalla.

Tämän tekstin pointti on, että miksi kukaan ei pidä huolta pienituloisista suomalaista. Pienituloisista suomalaisista aina paljon vaalien alla puhutaan. Joku puolue on kyykyttämässä ja toinen taas auttamassa. Kuka on todella sen pienituloisen suomalaisen puolella, niin kuka, hä!?

Onko pienituloisen suomalaisen puolella se, joka on jostain leikkaamassa vai se, joka nostaa verotusta, niin että se näkyy sitten kuluttajan kukkarossa ja sitä kautta pienituloisilla on entistäkin vaikeampaa ostaa mitään. Ensin kiristetään verotusta ja sitten kuitenkin yritetään tukipaketeilla kompensoida se joillekin tuloluokille, on sama kuin katsoisi sitä kuuluissa hölmöläisen täkin ompelua. Hallituksen väsäämien tukipakettien osumatarkkuus, kun muistuttaa kolmatta päivää juovuksissa olevien mökkiläisten tikkakilpailua.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *