Aluevaalit itähelsinkiläisen kuplasta

Aluevaalit olivat hyvä muistutus tällaiselle Itä-Helsinkiläisessä kuplassa elävälle bloggaajalle.

Aluevaalien lopputuloksena kun oli puhjennut kupla, joka toivottavasti muistuttaa pitkään siitä, että elämä Helsingin ulkopuolella on hyvin erilaista.

Helsinki kuplassa keskustelut täyttävät aiheet, kuten Woke, Ilmastoahdistus, pyörätiet, tuleeko renkaat olla nastoilla vai ilman ja saako kahvilasta enää muuta kuin kauramaitoa. Aluevaalien tulos näytti sen, että eihän nämä asiat Helsingin ulkopuolella paljoa kiinnosta. Ihmisiä kiinnostaa, että joutuuko lääkäriä hakemaan sadan vai kahden sadan kilometrin päästä ja saadaanko oman kunnan terveyskeskus pidettyä toiminnassa. Valtatien varressa oleva aakkosasema tarjoaa kahviin maitoa ja sillä ei ole väliä onko se punaista vai ykköstä. Maito on lehmästä ja sitä kahviin laitetaan.

Vihreiden romahtaminen kertoo vain sen, että arvot eivät ole kaikkien mieleen. Helsingissä on helppo olla vihreä, kun bussit kulkevat ovelta ovelle ja Lapissa on ihana käydä lomalla muutaman kerran vuodessa. Hybridiauto pakataan täyteen tavaraa ja ajetaan hiihtämään tai sitten lennetään Kuusamoon, josta vuokrataan sitten auto käyttöön, kun mökin ovelta ei kuljekaan liikenne rinnekahvilan ovelle. Helsingistä on helppo huutaa susien ampumisesta ja jakaa ohjeita, että kuinka maata tulee laiduntaa. Helsinkiläisen oma laiduntaminen on kuitenkin todellisuudessa vaihtuvat leikkokukat keittiönpöydällä ja rohkeimmat kokeilevat kesäisin kasvattaa tomaatteja ranskalaisella parvekkeellaan.

Helsinkiläisen luontoa rakastavan mieli järkkyy, kun se lukee Strinbergillä lehteä ja siellä sanotaan, että susiakin on maalla ammuttu. Helsinkiläinen perheen äiti tai isä ei pysty kuitenkaan asettamaan itseään asemaan, missä hän seuraa ikkunasta kuinka oma taapero lähtee vaeltamaan otsalamppu päällä kohti pimeää viiden kilometrin metsätietä, jotta pääsee kouluun. Onhan se hirvittävää, kun kotipihaan tullut susi ammutaan, mutta mikä olisi se toinen vaihtoehto?

Helsinkiläisen vanhemman ongelma, kun on se, että ehtiikö lapsi bussiin ja sekään ei ole ongelma, kun viiden minuutin päästä tulee kuitenkin uusi.

Moni yllättyi vaalituloksesta ja silminnähden myös median edustajat. Tämä kertoo vain juuri tuosta kuplasta mikä meille täällä Helsingissä on syntynyt. Monen meidän kosketuksemme arkielämään maaseudulla on korkeintaan mökillä käyminen. Ja sinnekin viikonlopun ruoat haetaan isosta marketista, koska paikalliselta lähituottajalta ei juuri vegaanisia tuotteita saa, puhumattakaan kauramaidosta tai cuscusista. Olisi kiva lukea lehdestä yhden median edustajan kirjoitus siitä, että kuinka paljon olemmekaan pääkaupungissa vieraantuneet ison osan suomalaisten ongelmista.

Ovatko vihreät onnistuneet suojelemaan Suomen metsiä, eläimiä ja luontoa ylipäätään?

Vai onko niin, että liian moni maaseudulla oleva terveyspalvelu tarvitsee luontoa toimiakseen. Tarkoitan, että moni saa kuukausittaisen ansionsa puusta, turkistarhauksesta, metsästyksestä ja laiduntamisesta. Jos ihmisiltä viedään mahdollisuus työhön, niin kuinka he pystyvät yllä pitämään terveyskeskuksia ja palveluja, kun se on jo nytkin haastavaa.

Poliittinen ehdotus takkojen ja leivinuunien romutuspalkkioista tilanteessa, missä sähkö on myyty valtion ulkopuolisille yrityksille, kertoo vain ymmärtämättömyydestä. Puulla on kriisitilanteessakin helppo torppa lämmittää, jos ja kun muut lämmitykseen soveltuvat energiamuodot maksavat koko ajan enemmän. Helsinkiläinen kun nauttii kerrostalon lämpenevistä pattereista ja kovilla pakkasilla volyymiä on helppo lisätä vain termostaattia kääntämällä.

Näiden esimerkkien saattelemana ei ole siis mikään, että Vihreiden suosio maaseudulla on heikko. Vihreät ovat muuttuneet kaupunkilaisten paremmaksi puolueeksi, joiden kosketus todelliseen elämään maaseudulla on nolla. Nyt kun puoluetoimistolla mietitään uusia taktiikoita, niin moralisointi ja ohjeiden jakaminen puolueen kannatuksen kasvattamiseksi keskustakahviloista kannattaa lopettaa. Kannattaa kääriä hihat ja alkaa laittamaan kuntoon luontoa, mitä esimerkiksi ulkolaiset kaivosyhtiöt ovat pilanneet. Terrafamen pilaamat vesistöt odottavat puhdistustaan ja Itämereen valuvat jätevedet ei puhdistu vain puhumalla ongelmista.

Nyt vielä, kun mietit, että nämä olivat terveysvaalit ja Puutonoksa kirjoittaa ihan muista asioista.

Juuri sen takia, että kun osa puolueista ei ymmärrä elämää maaseudulla, niin miten kukaan kuvitteli, että maaseudulla annettaisiin näiden puolueiden päättää heitä koskevista terveysasioista?

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *