Äänestä meitä ja neljä päivää viikossa riittää.

Vastaus on, että meillä on ennen kaikkea työvoimapula.

Kirjoitin lopputuleman vastauksen heti tuohon alkuun. Neljä päiväinen työviikko nousi jälleen esille ja miksi ei olisi noussut, onhan eduskuntavaalit jo aivan ovella. Ihmiset kilpailevat parhaista ideoista, joita voitaisiin lähteä sitten hallituksessa ajamaan. Tämä viiden työpäivän muuttaminen neljäpäiväiseksi tosin ei ole niitä parhaita ideoita. Koska jokainen tietää, että se on täysin mahdotonta. Ainakin seuraavilla vaalikausilla.

Eikö saa ideoida?! Tietysti saa ja pitääkin. Eikä tuo lisä vapaa-ajan tuominen yhteiskuntaan huono asia olisi. Ihmisille tuotu lisä vapaa-aika ja sitä kautta mahdollisesti alenevat stressitasot, sekä suorittamisen paineet tekisivät monesta onnellisempia. Ainakin, jos tuosta saisi edelleen saman palkan kuin ennen.

Irvailua vastaan.

Oikealaita keksi kertoa, että jos tämä vasemmanlaidan ehdotus nelipäiväisestä työviikosta on tuottavuudeltaan ja tehokkuudeltaan pettämätön, niin miksi se ei ole jo vaikka ay-liikkeen työntekijöillä käytössä, tai vaalityötä tekevillä ehdokkailla?

Vaikka tuo vähän halpa heitto on, niin onhan tuossa perää, että jos nelipäiväinen viikko kerran toimii ja siitä on todisteita Britanniasta, niin miksi kokeilla. Siitä vain käytäntöön.

Irvailua puolesta.

Vasenlaita keksi, että he olivat jo sata vuotta sitten se puolue, joka keksi nykyisen työajan. Tätä vahvistettiin mielikuvalla, jossa ilman SDP:tä, oikeiston vallan alla olisimme kaikki pakotettuina töissä tehtailla. Kiitos SDP:n, niin nyt vuonna 2023 vain hoitajat ovat pakotettuina työssään. On tuossa nelipäiväisessä työviikossa hyvä ajatuskin. Puutonoksa on myös sitä mieltä, että osassa ammateissa työnteho on tänä päivänä paljon kovempi kuin ennen. Se mikä otti aikaa ennen viisi päivää, onnistuu nykyään neljässä päivässä. Kiitos teknologian, koneiden ja sähköistymisen.

Yhden koon hattu soppi harvoin kaikille.

Onhan nyt täysin selvää, että nelipäiväistä työviikkoa ei voida soveltaa läheskään kaikessa. Tai ehkä voidaan, mutta se maksaa rahaa. Julkisen sektorin työntekijöiden määrää olisi kasvatettava reilusti lisää, jos työtunteja vähennettäisiin. Sitten herää kysymys, että millä nämä maksetaan? No, veroilla tietysti. Kuinka paljon veroastetta tulisi nostaa, jotta pystyisimme maksamaan tämän uudistuksen? Rahaa, kun ei ole nytkään liikaa ja korkomenoihin palaa tulevina vuosina yhä enemmän tuloveroista kerättyjä euroja.

Ja jos tämä uudistus olisi tie onneen, niin jokainen yksityinen yritys olisi jo aikoja sitten siirtynyt tähän malliin. Puutonoksa on havainnut, että menestyvät suuryritykset sen sijaan haluavat lisätä työntekijöidensä työtunteja ja teettää mahdollisimman paljon ja mahdollisimman halvalla. Juuri päinvastainen suunta. Joten yksityinen sektori ei ole tässä hankkeessa mukana.

Jonnekin tuo uudistus voi sopia ja jopa olla parempi. Kokeilemallahan se selviää, jos siihen löytyy vapaaehtoisia, mutta eihän kokeilla verorahoilla, eihän? Pliiiiiiiis.

Rahaa on!

No lähdetään tästä ajatuksesta liikkeelle, että meillä on rahaa hoitaa tällainen uudistus. Voidaan siis kattaa kulut ja palkata lisää hoitajia sairaaloihin, kuskeja ratikoihin ja opettajia kouluihin. Meiltä puuttuu silti työntekijät. Tämä uudistus ei voi onnistua vielä pitkään aikaan, koska meillä on ennen kaikkea työvoimapula. Ja väestön ikääntyessä tuo työvoimapula ei ainakaan pienene. Raha ei tee työtä, vaan ihmiset tekevät. Tämä tuntuu monelta nyt unohtuneen.

Puutonoksa luulee, että tällä keskustelulla halutaan provosoida ja tehdä jakoa vasemman ja oikean välille. Ikään kuin sitä kuilua ei olisi ollut meillä jo ennestään. Poliitikot pelkäävät puheissaan polarisaatiota ja yhteiskunnan kahtiajakoa, ja sitten tehdään näitä ulostuloja. Todellisuudessa poliitikot pelkäävät jäävänsä ulos eduskunnasta ja ihan sama, vaikka jakoa ihmisten välille tulee entistä enemmän, kunhan vain itse pääsevät valtaan kiinni.

Tulevaisuudessa joudumme tekemään enemmän töitä ja joustamaan vapaa-ajasta, koska kaikki puolueet (jopa vasenlaita) perustavat kaiken hyvinvoinnin talouskasvulle. Talous ei kasva ilman kovaa työtä.

”Menestys ei tule ennen Työtä, kuin sanakirjassa”.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *