Venäjä on Suomen tiellä

Ulkoministeri Pekka Haavisto lähti Venäjälle laittamaan jauhot suuhun Lavroville. Sähköinen junarata, fossiiliton liikenne ja turpeen polttamisen lopettaminen olisi ainakin hyvä saada sovittua. Toivottavasti Haavisto muisti ottaa sen muistitikun mukaan, minne on laadittu erilaisia tiekarttoja hallituksemme toimesta. Nämä tiekartat on tehty toteutettaviksi vuoteen 2035 mennessä ja nyt on ulkoministerimme tehtävä laittaa hommat Venäjällä aluille.

Kaikki onnistuminen lähtee työryhmistä ja huhujen mukaan työryhmiä Venäjällä tulevat johtamaan Esko Aho ja Paavo Lipponen. Kaikkea tätä valvoo kuitenkin työryhmien työryhmä, joka sijaitsee Arkadianmäellä, mistä raportoidaan EU:lle Venäjän kehityksen tulokset. Maakaasuputki-hankkeeseen tulee puuttua tiukalla kädellä ja putken rakentaminen on hyvä lopettaa välittömästi. Saksan johdolla muu Eurooppa tuottaakin jatkossa energiansa tuulivoimalla. Uusiutuvat energianlähteet on hyvä Haaviston ottaa esille neuvotteluissa Venäjällä. Petroskoi, Novosibirsk ja Jekatarinburg ovat hyvinkin tuulisia kaupunkeja.

Haaviston suulla kerrotaan EU:n uudet tulevat sanktiot ja pakotteet venäläisille. Pakotteet ovatkin purreet loistavasti aikaisemmin, ja olemme voineet aistia venäläisten huonontuneen taloustilanteen. Se on näkynyt konkreettisesti, kun Jokereiden kotipeleissäkään ei ole ollut ainuttakaan katsojaa. Venäläisten vaikutusvalta maailmalla alkaa siis heiketä, ja kun koko Eurooppa pääsee tiekartan avulla irti fossiilisista polttoaineista vuoteen 2035 (Suomen mallilla kiritetty aikataulu vuodesta 2050) mennessä voidaan Venäjä liittää osaksi Ahvenanmaata.

Haaviston ja Lavrovin neuvotteluissa on siis paljon neuvoteltavaa ja nyt saamme tilaisuuden vaatia vihreästä elvytyksestä. Lavrov voi kertoa kansalaisille, kuinka rikkaat oligarkit tulevat tekemään tulonsiirtoja köyhille ja valtio takaa kaikille Tjesljat. Autottomat 15 minuutin kaupungit ja kaupunkibulevardit huojuvine palmupuineen ovat kohta tuttu näky myös Siperiassa.

EU:n ja Venäjän yhteistyötä voisi vielä syventää sellaisella yhteisellä tukipaketilla. Venäjä voisi laittaa vaikka 200 miljardia yhteiseen elpymiseen, josta EU maksaa sitten takaisin noin puolet. Määrä saattaa muuttua, riippuu ihan siitä, miten on elvytty. EU:n pankkien elvyttäminen on myös venäläisten etu. Saadaan vientiä ja teollisuutta elvytettyä, näin takaamme sen, että Novosibirskissä saadaan uusiutuvat energiateollisuudet mahdollisimman nopeasti käyntiin. Mitään liittovaltiota Lavroville ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa ehdotella, joten pysyviä maksuja ovatkin tässä vaiheessa EU:n keräämät jäte-, muovi- ja digivero.

Suomen etu on EU:n yhteishankinnat. Mitä jos hankittaisiin Venäjän kanssa yhdessä tuumin hävittäjiä?

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *