Vain muutamien miljoonien tähden

Hallituksen budjettiriihestä ei meinaa tulla valmista millään, kun jokainen haluaakin muuttaa pelisääntöjä. Kaksi vuotta sitten sovitut asiat voidaan heittää romukoppaan ja nyt pidetäänkin uudet hallitusneuvottelut. Saadaanko Kepu taivutettua, koska pääministeri Marinin luomat kompromissit kelpaavat kyllä kaikille muille? Kaikki muut puolueet hallituksessa ovat olleet joustavia ja ovat tulleet asioissa vastaan, mutta Keskusta jaksaa heittäytyä vaikeaksi. Keskusta ei uutisten mukaan edes oikein innostu neuvottelemaan, vaikka nyt taitaa olla niin, että Keskusta kerrankin neuvottelee. Tietysti neuvottelut ovat kivat, kun kaikille käy kaikki mitä yksi sanelee, silloin on oltu joustavia ja vaikeitakin päätöksiä on tehty.

Onko kaikki kuitenkaan sitä miltä näyttää?

Pääministeripuolue haluaa kiristää työnantajien verotusta ja tätä tukee varmasti koko vasenlaita. Kepun varassa roikkuvat sivistysporvarin päiväunet, ja yhtäkkiä viimeiset kaksi vuotta sylkykuppina ollut puolue on noussut Fenix-linnun lailla turpeesta suoraan taistelujen eturintamaan. Kuka olisi uskonut, että Kepu on yhtäkkiä monen tiukemman linjan talousajattelijan ainut toivo. Toivo ei ole suuri, sillä Kepu … aina. Osasit varmasti itsekin täyttää tuon puuttuvan sanan.

Tätä muutaman sadan miljoonan kehysylitystä perustellaan koronalla, vaikka kyse on menolisäyksistä, joista päätettiin jo ennen koronaa. Ne piti puheiden mukaan kuitata työllisyyskasvulla. Hallituspuolueet lyövät kaiken koronan piikkiin, kuten VTV:n tarkastaja löi matkakuittejaan kehitystoiminnan pohjattomaan kassaan. Sinne korona-nimiseen piikkiin vain kaikki: jonon viimeinen hoitaa maksut, kun se aika koittaa.

EU-tukipakettia odotetaan kuin rokotteita. Sehän se pelastaa meidän taloutemme. Ihan näin se ei kuitenkaan mene, vaikka on myönnettävä, että apua siitä voi olla etenkin, kun maksoimme siitä paketista enemmän kuin mitä tulemme saamaan. Eurooppa ministerimme Tytti Tuppurainen meni kommentoimaan tukipakettia nimellä ”välttämätön paha”. Hetken mietin, että puhuuko Tytti ollenkaan samasta paketista, mitä pääministerimme neuvotteli onnistuneesti yön viimeisille tunneille, kun muiden maiden johtajat olivat painuneet jo pehkuihin. Siis onko tämä ”välttämätön paha” tukipaketti se sama, minkä tahtiin entinen ministeri Paavo Arhinmäki tanssii salsaa ja kertoi, kuinka nyt tulee rahaa?

Yritykset ovat kärsineet koronasta ja yritysten toimintaedellytysten tukemisen ennustetaan vaativan vielä vuosia. Yritysten kassoihin on saatava rahaa, ne pääsevät mukaan, kun talousalue alkaa vauhdikkaasti elpymään. Kuulostaako tutulta? Tätä mantraa monin eri sanoin on poliitikkojen suulla kerrottu. Tämä on siis Euroopan taktiikka.

Italian pääministeri ilmoitti, että he elvyttävät saapasmaata 248 miljardilla! Vain osa tästä rahasta tulee Euroopan tukipaketista. Seuraava lainaus on 26.4.2021 tehdystä Kauppalehden uutisesta

Italia käyttää elvytykseen ennakoitua enemmän rahaa. Draghin mukaan koko paketin koko on 248 miljardia euroa, joista 191,5 miljardia tulee EU:n elvytyspaketista, 30,6 miljardia euroa Italian valtion kassasta ja loput, eli 25,9 miljardia, muista EU-rahastoista. Viime viikolla julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa paketin koko oli 221 miljardia euroa.”

Italiassa laulavat printterit ja raha riittää, mutta meneekö meillä hallitus uusiksi vain muutaman sadan miljoonan takia? Nyt äkkiä ne printterit laulamaan myös meillä!

Ei kun hetkinen, olikos tämä Italia se sama maa, minkä taloutta pelastetaan nyt porukalla, koska se kuuluu niihin Etelä-Euroopan maihin, joiden talous on ollut aivan kuralla. Vastuullinen Suomi tappelee sadoista miljoonista kriisiaikana, kun samana aikaan jo kauan leveäperäisesti talousasioitaan hoitaneet painavat lisää rahaa omissa Colosseumeissaan?

Miten tätä pitäisi ajatella? Saapasmaa ei ole ainakaan tasapainottamassa omaa talouttaan, vaan vetää kuin viimeistä päivää. Ja meillä puhutaan, kuinka taloutta tulee hoitaa vastuullisesti ja siihen vastuullisuuteen ilmeisesti kuuluu myös se, että maksamme näiden holtittomien talousmaiden velat. Taitaa tulla lisää ”välttämätön paha” salsavideoita.

Hallitusta kaadetaan nyt muutaman sadan miljoonan tähden. Tai niin ainakin kertovat hallituspuolueiden puolustajat ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja. Jos kyse vain muutamasta sadasta miljoonasta, niin miksi sitä on sitten pakko edes budjettiin lisätä?

Sehän on vain muutama sata miljoonaa, tulisiko mallia ottaa Italiasta ja heidän tavastaan hoitaa valtion taloutta?

Tuli muuten mieleen, että tuo muutama sata miljoonaa saadaan kyllä helposti kasaan ja itseasiassa enemmänkin, kun perutaan oppivelvollisuuden pidentämispäätös. Samalla väkisin luokkaan kannettujen määrää vähennettäisiin. Se kaivoon kannettu vesi, kun ei tahdo siellä pysyä.

Tuetaan jatkossa vain vihreitä yrityksiä, sanoi vihreiden kansanedustaja Emma Kari. Hyvä. Nyt kysymykseni on, että mikä on vihreä yritys? Kuka sen määrittää ja miten se lasketaan? Jos valtio-omisteiset Finnair, Stora Enso, VR ja jatkuvasti tuetut Itämeren viihdealukset kuuluvat tähän vihreyteen, niin eipä ole rima ainakaan liian korkealla.

Mitä mieltä te olette?  Pidetäänkö kiinni vielä vastuullisuudesta vai pitäisikö meidänkin vetää sokka irti? Hallitus laittoi ainakin valtiovarainministeri Matti Vanhasen ulos budjettineuvotteluista ja ”Borat” lempinimen saanut Matias Mäkynen kyseenalaisti valtiovarainministeriön tekemät laskelmat. Ainakin minulle se kertoo sen, että hallitus on jo sokassa tiukasti tarrautuneena, vain se viimeinen veto puuttuu.

EU-tukipaketin suuruus riippuu siitä, kuinka maa on onnistunut hoitamaan oman taloutensa. Kyllä meillä on ainakin kova yritys menossa, jotta saisimme tuosta paketista enemmän rahaa.

Avoimin mielin

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.