Taikatemppujen puuhastelua!

Eläköön Suomi, nyt on alkanut julkisen talouden tasapainotus! Hallitus teki sen mihin työmarkkinajärjestöt eivät pystyneet. Miksi meillä edes on työmarkkinajärjestöjä enää, no se on toisen tekstin aihe sitten joskus myöhemmin. Eläkeputken poistaminen oli osoitus, että hallitus pystyy koviinkin ratkaisuihin. Vuonna 2020 on otettu 20 miljardia euroa velkaa ja nyt sitä paikataan muutoksella, jolla vuoteen 2029 saadaan tasapainotettua taloutta 165 miljoonalla eurolla. Tietysti 165 on lukuna isompi kuin 20, mutta miljoona on vielä toistaiseksi ainakin pienempi kuin miljardi. Totuus on, että vaikka päätös näyttäytyi poliittisesti suurelta niin sen vaikutus julkiseen talouteen on täysin olematon. Nimittäin nopeasti lyhyellä matematiikalla laskettuna tämän vuoden otettu 20 miljardin velka kuittaantuu tällä eläkeputken poistolla noin 970 vuoden päästä.

Laskukaava: 20 000 000 000: (165 000 000:8) =969,69

Tietysti voidaan aina saivarrella, että pitää ottaa huomioon sitä ja tätä, mutta ajatukseni ei ole riidellä luvuista ja vuosista. Ajatukseni on osoittaa, kuinka hemmetin isoista veloista meillä puhutaan, kun näin iso muutos näkyy seuraavalla vuosituhannella.

Sain tuon kuulostamaan laskelmieni kanssa siltä, että ei tässä hätää ole. Totuus on kuitenkin toinen, sillä nyt kun eläkeputki laitettiin poikki, niin se saattaa vaikuttaa hyvinkin ikävästi yksittäisen ihmisen elämään. Yrityksille osoitetaan ”sakko”, jos se haluaa päästä eroon kokeneesta työntekijästään eikä tämä houkuta yrityksiä palkkaamaan uusia ”kokeneita” työntekijöitä. Yrityksillä on nyt pari vuotta aikaa irtisanoa kaikki noin 60-vuotiaat ilman ”sakkoa”. Hallituksen suusta tuli, että he pehmensivät tuota putken poistoa yhden kuukauden palkalla ja mahdollisella kahden kuukauden koulutuksella. Lohduttaako?

Itse en näe sitä, että iäkkäät työllistyisivät yhtään paremmin, vaan jopa heikommin kuin nyt. Ratkaisu tähän kaikkeen vääntöön olisi se, että olisi niitä työpaikkoja. Tämä kaikki putkien poistamiset ja niihin liitetyt pehmennykset ovat täysin harhaa, sillä työpaikkoja ei ole syntynyt Suomeen enää vähän aikaan. Hallituksen työllisyystoimet muistuttavat ikävä kyllä hölmöläisten peiton pidennystä. Lisätään työllisiä ylä- tai alapäähän, mutta työpaikkojen määrä ei kasva.

Mielenkiinnolla odotan, että millä hallitus ratkaisee nyt nuorien työttömyyden, kun yhä useampi nuori syrjäytyy yhteiskunnan ulkopuolelle. Onko tähän joku ratkaisu, jota voi pehmittää, vaikka kettukarkeilla? Kyllä leikkauksia ja uudistuksia pitää varmasti tehdä ja julkista sektoria tasapainottaa, mutta jos tämä oli nyt jo todella vaikeaa, niin kovat ajat ovat päättäjillä edessä. Pesikö hallitus tällä leikkauksella kasvonsa ja osoitti todella luovansa työtä Suomeen? Itse en näe kovinkaan montaa ratkaisuun tyytyväistä. Kuka sitten hyötyi, kun häviäjä puolella ovat nuoret ja iäkkäät työntekijät? Hallitus hyötyi, koska nyt he ovat tehneet vaikeita päätöksiä ja kaikille maistuvilla pehmennyksillä.

Jään odottelemaan mitä tapahtuu.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *