Milloin voin hakea neljännen rokotteen, että saan passiini uuden leiman ja sen avulla sitten ravintolan vahtimestari päästää minut sisälle juhlimaan muiden vertaisteni kanssa?
Ulos jääkööt rokottamattomat ja ne vialliset alemman luokan kansalaiset, joilta ei passia löydy. Jatkossa kaikki ovet aukenevat vain täydellisen koronarokotus-passin ja totaalisen kansalaisuuden omaaville paremmille ihmisille. Kaikki tämä hallituksen aikana, jonka kaikkien puolueiden puheiden alkusanat alkavat aina ihmisten tasa-arvoisella kohtelulla. No, onneksi suunta muuttui parissa päivässä. Miksi? Se jääköön jokaisen pääteltäväksi.
Mutta mietitäänpä asiaa eteenpäin.
Tasa-arvoinen kohtelu on tullut tiensä päätökseen, vaikka katsoisi kolikkoa kummalta puolelta tahansa. Rokotettu puoli kolikkoa näkee maailman, jossa maailma aukeaa rokotuksilla ja heidän vihollisensa ovat rokottamattomat. Kun taas rokotuksen ottamatta jättäneet näkevät valtion vihollisena, joka luo uutta kontrolloidumpaa maailmaa. Lopputulos on, että kansa jakautuu kahteen leiriin ja toisia vastaan käydään toistaiseksi (onneksi) vain verbaalista sotaa. Kuka olisi uskonut, että Antti Rinteen väistyttyä ja Sanna Marini tilalle tullessa Suomi näyttää muutaman vuoden jälkeen tältä?
Kuka olisi uskonut, että Suomessa sellainen aiemmin kovin arkipäiväinen asia kuin rokotus saa meidät toistemme kimppuun. Loppujen lopuksihan kyseessä ei ole muusta kuin siitä, että joku päättää ottaa rokotteen ja joku taas ei. Mitä sitten, jos joku ottaa rokotteen tai mitä sitten, jos joku ei ota? Onko rokotettu uhka rokottamattomalle? Vai rokottamaton rokotetulle?
Uutislehti Keskisuomalainen kertoi jutussaan, kuinka koronarokotus-passi luo turvallisuuden tunnetta, kun ihmiset pääsevät sen avulla esimerkiksi uimaan ja kuntoilemaan. Samaan aikaan THL:n asiantuntijat ovat sanoneet, että jokainen rokotettukin voi sairastua ja levittää virusta. Mistä tämä turvallisuudentunne sitten tulee, kun sairastua voi kuitenkin? Ehkä siitä, että ei välttämättä sairastu niin vakavasti. Mutta sairastuttaako naapuriradan rokottamaton uimari minua enemmän kuin rokotettu? No, tätäkin voisi jatkaa loputtomiin.
Kuuntelin, kuinka pääministeri sanoi, että hän toivoisi, että yhteiskunta voidaan avata nyt helmikuussa, mutta koronapassia käyttäen. Hän sanoi, ettei ymmärrä, että miksi THL on vaihtanut linjaansa eivätkä asiantuntijat tue enää sen käyttöä. Tämä ”en ymmärrä” kohta saa sydämeni jättämään tykytyksiä väliin. Syy voi tähän toki olla myös kolmen rokotuksen, jos niin haluaa uskoa. Pääministeri sanoi silti, ettei hän ymmärrä asiantuntijoiden muuttunutta linjaa, kun jokaiselle yhtään uutisia seuraavalle on jo selvinnyt, että se koronapassi ei toimi tätä uutta varianttia vastaan.
Passi jätetään työkalupakkiin tulevaisuutta varten?
Kun nyt on nähty, että virukset eivät ole kiinnostuneita passeista, niin kuinka se voisi toimia tulevaisuudessa. Otetaan esimerkki, että 50 vuoden päästä tulee virus, ja idästä tietenkin, koska joku onneton työntekijä söi lounaaksi vegaanisen makkaran torilla. Virus leviää kuten nytkin, niin otammeko passin missä vaiheessa käyttöön? Kun kaikki ovat saaneet mahdollisuuden hakea rokotuksen vai aukeaako saatujen rokotusten avulla maailma ensin riskiryhmille ja sitten joskus kaksi vuotta myöhemmin mahdollisesti lapsille ja nuorille?
Tulevaisuuden passi jakaa ihmisiä jälleen eri leireihin, jos heitä koskaan enää yhteen saadaankaan. Osa ottaa rokotteet ja osa ei. Miksi tähän ei voi suhtautua niinkin yksinkertaisesti, kuin mitä se todellisuudessa on. Politikointiin kuuluu toki ihmisten eri leireihin jakaminen, ja kun teet kuten eliitti sanoo, niin voit saada palkinnon ja nyt tullaankin tämänhetkiseen päätelmääni. Osa ihmisitä haluaa koronarokotuspassia niin paljon, että puoluetomistoilla se on huomattu kannatusten pääomana. Vaaleja kohti tässä ollaan jälleen menossa, ja jos kannattajat passia haluavat, niin sitä heille annetaan. Eniten minua tässä koko asiassa harmittaa ihmisten leiriin jakaminen. Ihan kuin meillä ei olisi jo muutenkin harmia ja ongelmia ratkottavaksi.
Ensin tulee puolueen etu, sitten oma etu ja sitten katsotaankin jo uusia vaaleja. Ei poliitikot ajattele passia hyvänä tai huonona, kansantajun tai oikeudenmukaisuuden kannalta. Poliitikot katsovat, että saako passia koskevilla päätöksillä kannatusta vai ei. Voisiko olla siis niin, että ainakin Demareiden kannattajat pitävät passia hyvänä ajatuksena ja nyt sitä heille tarjotaan. Silloin on usein jopa pääministerin vaikea asiantuntijoita ymmärtää, kun heidän linjansa on puoluepolitiikan vastainen. Sellaista se politiikka on.
Mutta palataanpa ihan alkuun. Kaikkia koronaan liittyviä rajoitustoimia perustellaan terveydenhuollon kantokyvyn riittävyydellä tai mitä sitä kaunistelemaan: riittämättömyydellä.
Se on siis se juurisyy tälle koko touhulle. Terveydenhuolto ja tehohoitopaikat meidän olisi laitettava parempaan kuntoon. Passia voidaan nysvätä tulevaisuuden varalle vaikka ja kuinka, mutta se ei poista sitä ongelmaa, että tulevaisuudessakaan meillä ei ole niitä tehohoitopaikkoja yhtään enempää. Kun hoitajat vielä hakeutuvat muualla töihin niin terveydenhoidon henkilökapasiteettikaan ei näytä tulevaisuudessa paranevan.
Päinvastoin leveiden hartioiden hyvinvointialueilla tehostaminen jatkuu. Ikäihmisten määrä kasvaa, huonojen elintapojen ja liikkumattomuuden takia hoidettavia on entistäkin enemmän.
Jos varaudumme jonkinlaisella passilla tulevaisuuden viruksia vastaan, niin hyvä. Mutta, jos emme tartu toimeen ja hoida lisää hoitopaikkoja ja hoitajia, niin olemme syvällä kriisissä tuli viruksia tai ei. (Ja tiedätte kyllä, että Puutonoksan mielestä oikea ravinto ja riittävä liikunta lisää mahdollisuuksia selvitä terveempänä.)
Terveydenhuollon kantokykyä tulee parantaa ja heti. Hoitopaikat eivät riitä ja kestokykynsä äärirajoilla oleva henkilökunta siirtyy muihin töihin. Hei päättäjät, nyt tarvitaan toimia, että saamme ihmiset ajoissa hoitoon ja jonot purettua. On ehkä vaikea ymmärtää miltä kolmatta vuotta leikkausjonossa olevasta tuntuu. Kiireetön hoito = ei hoitoa ollenkaan. Resurssoidaan terveydenhuolto vastaamaan edes ns. normaalia tilannetta kunnolla ja meillä on paremmat edellytykset selvitä seuraavasta viruksesta oli sitä passia tai ei.
Huomaatte varmaan, että tämä asia on löytänyt tiensä Puutonoksan tunteisiin. Mutta joskus niin käy. Pääministeri ei ymmärrä THL:n mielipiteen muuttumista, Varsinais-Suomessa ihmisistä ei pääse enää edes terveyskeskusten käytäville makaamaan, vaan nyt ovet laitetaan jo nenän edestä kiinni, kuten on lehtitietojen mukaan käynyt.
Hitto, eikö ole hyvä, että asiantuntijamme muuttavat käsityksiään ja ohjeitaan tiedon lisääntyessä ja tilanteen muuttuessa. Se tästä vielä puuttuisi, että he pitäisivät kynsin ja hampain kiinni kerran sanotusta. Ja olisiko aika myöntää, että ilman terveydenhuollon kapasiteetin kasvattamista, me emme tulevaisuudesta kunnialla selviä?
Luulisin, että tämän vaatimuksen takana voisimme me rokotetut ja rokottamattomat olla yhdessä rintamassa.
Puutonoksa