Lähetyssaarnaajana autiotalossa?

Oliko Nipa Neumann aikaansa edellä, kun vuonna 1984 täräytti ihmisten korviin kaikkien aikojen Suomi-Rock kappaleen Autiotalo? ”Ja käsi kädessä kuljemme taloon autioon ja se minua niin ravistaa. Ja tämä hetki saa minut pian aivovaurioon, kun talon aution kanssasi jaan”. Dingon kappalehan on mystinen, romanttinen ja hieman pelottavakin, mutta Puuttomanoksan autiotalo on vain ja ainoastaan pelottava. Joka kyllä alkuperäisen kappaleen tavoin johtaa aivovaurioon ja vie tajunnan pimeään.

Puuttomanoksan ”autiotaloon” käsikädessä kulkevat talon omistajat: Puutonoksa ja pankki. Talo on hankittu 25 vuoden lainalla. Nyt sitä talovanhusta pitäisikin alkaa remontoimaan, mutta kaikkien vuosia kestäneiden kustannusten nousujen jälkeen rahaa ei vain ole edes siinä kuuluisan sukan varressa.

Inflaatio on tiputtanut asunnon arvoa ja remontti maksaa enemmän kuin talon arvo. Monen myyntiyrityksen ja kiinteistövälittäjän jälkeen talo ei vain mene kaupaksi. Ja miten se voisikaan mennä, kun autiotalo tulisi uuden omistajan remontoitavaksi. Asuntokauppa on vakaa kuin Pisan-torni ja 12 kuukauden euribor on epävakaa kuin skotlantilainen sääennuste.

EU- parlamentti on hyväksynyt direktiivin asuntojen energiatehokkuudesta.

Vielä on matkaa, koska nyt jäsenmaat alkavat asiasta neuvottelemaan. Tämä direktiivi koskisi toteutuessaan yli miljoonan suomalaisen kotia! Herra mun vereni, se on monta se.

Ketkä suomalaiset sitten asuvat Puuttomanoksan lisäksi niissä taloissa, joissa tiivisteet vuotavat ja talon energialuokka löytyy aakkosten loppupäästä? No ei ainakaan se Brysselissä viiniä nauttiva meppi, joka remonttien puolesta äänesti. Ja vaikka asuisikin, niin sillä kuukausipalkalla voi asuntoa vähän rempatakin. Huhujen mukaan myös Kalasataman miljoona-asuntojen ikkunat huurtuvat sisältä, joka kielinee jonkinlaisista ongelmista, joten uusi ei tässäkään tapauksessa ole välttämättä tehokkain.

Voiko Puutonoksa hakea pankista lainaa talonsa remonttikuluihin?

Voi hakea, mutta ei sitä saa. Suurin osa meistä – Puuttomanoksan tavoin – kuljettaa vain sepeliä pankkien marmorisille lattioille. Remontit tulevat olemaan kalliita. Nopealla aikavälillä alkava remontointi lisää materiaalien kysyntää. Ja te kyllä tiedätte, että mitä hinnoille tapahtuu, kun kysyntä kasvaa. Pankki ei remontteihin lainarahaa anna, koska energiaremontit eivät ole investointi.

Puuttomanoksan talon arvo ei kasva energiaremontin myötä, koska kaikki joutuvat tekemään samat remontit. Kannattaako Puuttomanoksan energiaremonttia alkaa tekemään? Remonttihan saattaa maksaa enemmän kuin talon arvo? Ettei vain löytäisi itsestään samasta tilanteesta kuin, kun vanhaan, toiminnaltaan epävarmaan, 20 euron arvoiseen autoon lyö tankin täyteen ysivitosta. Auton hajotessa on parasta viedä se romutukseen ja ottaa siitä romutuspalkkio, vaikka naapurin äijältä ostetusta autosta olisi vielä maksueriä jäljellä.

Mistä tämä ihmisten EU vihamielisyys kumpuaa? kysyi meppi toiselta, kun Brysselissä viiniä nauttivat.

Jonnet ei muista, mutta EU oli joskus vain vapaakauppa-alue, jossa yhteisen valuutan piti helpottaa kaupankäyntiä. Kauas on tultu niistä ajoista Eskoseni. Väkisin tässä syntyy ajatus, että saako suomalainen päättää enää mistään itse.

Osittain tämä mielikuva johtuu siitä, että EU:n lainsäädäntö on kasvanut vuosien aikana liittovaltion suuntaan ja osittain siitä, että meille suomalaisille veronmaksajille poliitikot myyvät kaikki ikävät päätökset sillä ajatuksella, että EU ”pakottaa”.

Paljon on kuitenkin vielä avoimia kysymyksiä, joihin varmaan pian vastauksia saamme, koska vuosi 2030 tulee nopeasti. Ja silloin pitää energiatehokkuus olla luokkaa E. Kymmenen vuoden päästä vuonna 2033 pitääkin sitten energiatehokkuusluokkien olla jo mallia Ilkka Lipsanen eli iso D.

Laitetaanko purkuun vai lyödäänko katolle aurinkopaneelit?

”Eihän 90-vuotiaiden vanhusten tarvitse omakotitaloihinsa remonttia tehdä”, kertoi Brysselistä tavoitettu suomalainen meppi. Miten kaukana on ihminen todellisuudesta, kun tuollaisia laukoo? Vastaus: Todella kaukana.

Remontoi tai maksa energialaskut! Puutonoksa on järkyttynyt tästä päättäjien tavasta ajatella ja Puutonoksa ei usein järkyty.

Tuo talo muuten siirtyy jossakin vaiheessa perikunnalle ja tuosta talosta pitää maksaa perintövero. Sen jälkeen perikunnalla on kaksi vaihtoehtoa, joko alkaa remontoimaan vanhasta omakotitalosta energiatehokasta, joka maksaa enemmän kuin mikä on talon arvo tai sitten talo pitää lanata alas. Molemmissa tapauksissa laskut lankeavat talon omistajalle. Kysymys onkin, että mikä sukupolvi maksaa energiaremontin?

Puuttomanoksan rakennustekninen neuvonantaja pitää remontteja riskinä. Vanhojen omakotitalojen muuttaminen ”umpioiksi” on typerää. Tiivistetään, jotta lämpö pysyy sisällä, tarkoittaa myös sitä, että talon rakenteet eivät hengitä ja kosteus ei pääse ulos, vaan jää rakenteisiin. Tämä tulee aiheuttamaan kosteusvaurioita, jotka johtavat hankaliin ongelmiin.

Ja jos näitä energiaremontteja halutaan tehdä oikein, niin tuo nyt remontteihin suunniteltu tukipaketti ei tule riittämään alkuunkaan, puhumattakaan työssäkäyvän duunarin tai pienellä eläkkeellä elävän rahoista.

Rakennustekninen neuvonantaja ihmettelee myös, että mistä saadaan tekijöitä näille remonteille? Valtava määrä remontteja, joita sitten monenlaiset urakkafirmat tekevät, tulevat kyllä näkymään vähintäänkin erikoisina taloteknisinä ratkaisuina. Saa olla varovainen, kun energiaremontteja teettää, mutta ostajana kannattaa vasta varovainen ollakin.

Pimeän työn teettäminen kasvaa aivan varmasti ja kaikki sitä seuraavat ongelmat, kuten vaikkapa vain ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäyttö.  ”Tästähän voi kysellä tietoa yhdeltä suomalaiselta mepiltä, jolla kokemusta pimeän työn teettämisestä jo onkin”, päättää rakennustekninen neuvonantaja oman puheenvuoronsa.

Suomalaisten kuuliaisuus on hyve, jota päättäjät tuntuvat käyttävän häikäilemättä hyväkseen. Puutonoksa miettii, että mitenhän maat kuten Kreikka, Unkari tai Italia aikovat remonttinsa toteuttaa? Puutonoksa on viettänyt kaikissa näissä maissa aikaa ja noissa maissa oltaisiin onnellisia, jos he saisivat edes meidän nykyiset ikkunamme käytettyinä. Nuo maat kärsivät inflaatiosta ja koronnousuista kuten mekin. Puuttomanoksan pelko on, että meillä ollaan tässäkin kuuliaisia ja muut maat vähät välittävät, koska he uskaltavat kysyä, että mitä sitten, jos en remontoi?

Puuttomanoksan menevä porsaanreikä.

Näiden EU:n uusien säännösten mukaan tämän kaiken energiaremonttien ulkopuolelle jätetään kuitenkin suojellut rakennukset, tekniset rakennukset, kirkot ja muut paikat, joita käytetään uskonnon harjoittamiseen.

Puutonoksa ei olisi koskaan kuvitellut asuvansa perheensä kanssa minkään suunnan kirkossa, mutta niin se elämä osaa yllättää! Kontulasta kajahtaa sunnuntaisin ohjeita kaikille teille epäuskoisille. Kolehtia kannattaa laittaa Mobile Payn kautta, se kun tehostaa teidän kaikkien eheytymistä. Puutonoksa onkin yhtäkkiä Dingon kappaleesta tuttu lähetyssaarnaaja.

Suomi, tunnetaan tuhansien kirkkojen ja seurakuntien maana!

Lähetyssaarnaaja, Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *