Koiran koulutuksessa pakosta on luovuttu. Lasten kohdalla se saa jatkua.

Vegaanisen ruuan lisääminen kouluissa torjuu ilmastonmuutosta ja lisää kansanterveyttä. Tämä kuvan ainakin sain, kun lukee Twitteriä.

Puoli kiloa kasviksia päivässä toteutuu tänään yhä huonosti suomalaisten ruokavaliossa kuin ennenkin. Muistan lautasmallin sisältäneen runsaan määrän kasviksia jo silloin, kun olin itse koulussa. Aina sanottiin, että muista syödä kaikki kasvikset lautaselta. Ja silloin ei ollut juurikaan mistä valita, ellei sitten ollut lääkärintodistusta erikoisruokavaliosta.

Mietitäänpä siis tuota kouluruokailua. Ongelma ei ole kasvisruoka tai edes ilmastonmuutoksen torjuminen/torjumatta jättäminen. Ongelma on maistumaton ruoka, meidän kaikkitietävien aikuisten luulo/tieto koulujen todellisuudesta ja opitut väärät ruokailutottumukset.

Teollisuuskeittiössä väännetyt kasvisruoat eivät todellakaan ole mitään herkkua, vaikka äitien tekemiä olisivatkin. Pinaattiletuista sai maukkaita vain teollisella puolukkasurvoksella ja Napoleonin salaatilla. Hieman limaisesta koostumuksesta tunnettu puuro sai hyvän makunsa mehukeitosta, kanelista ja sokerista. Kuka muistaa sen kuuluisan tillilihan? Kyllä, ei siinä liha maistunut, vaikka vielä illalla kaivettiin lihanpalasia hammasväleistä. Silti syötiin, kun oli nälkä.

Varsinaisia kulinaarisia elämyksiä ei odotettukaan. Nopeasti vain safka naamariin ja pihalle. Tosin joudun myöntämään, että kouluvuosiini kuului myös koulun oma keittiö, jossa ruoka valmistettiin ja salaatteja tarjoiltiin ja välipalojakin nälkäisemmille löytyi.

Itse olen huolestuneempi siitä, kuinka meidän lapsemme ja nuoriso yleensä syövät kuin siitä kuinka vegaaninen ruoka torjuu ilmastonmuutosta. Maku ratkaisee, ja jos maku ei ole kohdillaan, niin on vatsat täytettävä lähikaupan patongeilla, kolmioleivillä tai muilla herkuilla.

Ei liikunnan pidä olla epämiellyttävää, minulle yksi liikuntatunti on esimerkiksi pyörällä uimaan ja takaisin kotiin!

Opetussuunnitelmiin tulisi lisätä liikuntatunteja ja mahdollisimman monipuolisia sellaisia. Tulisi näyttää mallia kuinka hyötyliikkua ja saada liikkumisesta mielekästä. Opetussuunnitelmista tulisi löytyä tilaa tiedolle oman toimintakyvyn ja terveyden säilyttämisestä ja kehittämisestä. Ja, jos nyt kuitenkin sitä kasvisruokaa halutaan lisätä, niin lisätään pois, mutta panostetaan makuun ja ulkonäköön. Eikä unohdeta tarjota myös ei-kasvisvaihtoehtoa. Pakolla eivät tottumukset ja asenteet muutu. Kyllä nuorisomme ahdistuu jo ihan riittävästi ilman, että kouluruokalaankin mennessä alkaa paniikki nousta.

Kansanterveyteen vetoaminen vegaani- ja kasvisruokavaliota edistettäessä kuulostaa hieman erikoiselta, kun kauppojen hyllyt saavat täyttyä herkuista ja pikaruokaravintolat myyvät rasvapommeja edullisin hinnoin. Jos joku oikeasti haluaa ajaa kansanterveyttä, niin kasvisruoan lisääminen koulujen buffetlinjastolle ei ole se ainut eikä ainakaan tärkein keino.

Vegaaninen hampurilaisateria sisältää samat pullaleivät, ranskalaiset ja sokerijuoman, kuten lihaversiokin. Kansanterveyttä siis vegaaninen ruokavalio ei lisää yhtään sen enempää: sivutuotteet ovat kaikilla samat. Suklaata, irtokarkkia, jäätelöä ja kakkuja. Olivat ne sitten vegaanisia tai ei, niin sokeri, rasva ja alkoholi tuntuu silti löytyvän kaikkien ruokaympyrästä. Liikutaan vähemmän ja syödään huonommin. Siksi kansanterveys sakkaa. Syy ei löydy kouluruuista ovat ne sitten vegaanisia tai lihallisia.

Karkit ja suklaat ovat valitettavasti enemmän edustettuina ihmisten päivittäisissä ruokavalioissa kuin marjat ja hedelmät. On ihminen vegaani tai lihansyöjä!

Vaihtoehtoja pitää olla ja jokainen voi sitä kautta valita itselleen sopivan ruokavalion. Olisi silti mukavampi lukea uutisia, missä kouluruokaloiden jäteastiat eivät täyttyisi pois heitetystä ruoasta. Se, jos mikä, on typerää ilmastonmuutoksen torjuntaa. Meni sinne bioastiaan sitten jauhelihakastiketta tai pinaattikeittoa. Tietysti näin veroja maksavana toivon, ettei tuota koululaisten buffetlinjastoa nyt aleta kovasti laajentamaan. Eikä siitä niin kauan ole, kun ruoka kouluun tuotiin kotoa omina eväinä tai kerättyinä puolukoina koulun keittäjälle…

Olisin silti iloinen, jos kansanedustajat ja päättäjät ymmärtäisivät, että kasvisruoan pakko kouluissa ei ole ratkaisu sen kummemmin ilmaston muutokseen kuin kansanterveyden parantamiseenkaan. Laittamalla sokerille, alkoholille ja rasvalle autoilun kaltaisen veron, tekemällä arkiruuasta niin hyvää (ja edullista), että se hampurilainen ei olisi aina houkuttelevin (ja halvin) vaihtoehto, kun lähdetään ulos syömään, näin saattaisi onnistua tuo kansanterveyden edistäminen.

Diabetes, korkeat verenpaineet ja rasvamaksa ovat meillä kansantauteja, eivätkä ne parane kasvisruoan lisäämisellä linjastolle, jos muu jatkuu entisellään. Nämä taudit paranevat lisäämällä liikuntaa ja vähentämällä herkuttelua. Suklaapatukka päivässä ei ketään tapa, mutta päivittäin nautittu suklaalevy ja iso limu rupeavat jo tekemään hallaa ihmisille ja yhteiskuntamme lompakolle.

Kasvisruokailun lisääminen ei taidan meidän pohjoisissa oloissa ratkaista ilmastonmuutosta. Muistan kuinka minulle kerrottiin lasten näkevän nälkää Biafrassa ja lautanen oli syötävä tyhjäksi. Tuskin on auttanut oma lautasen tyhjennykseni Biafran lapsia tai heidän nälänhätäänsä.

Puutonoksa ja puolikiloa kasviksia päivässä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *