Kiekko päähän ja perään!

Elämässä tulee joskus eteen hetkiä, jolloin myötähäpeän määrä ylittää kynnyksen, missä itku muuttuu nauruksi. Myötähäpeää olen tuntenut omista sutkautuksistani ja ajatuksenjuoksustani koko elämäni. Jotenkin siihen ei vain totu, eikä se estä ajatuksenjuoksua. Mutta joskus se saa miettimään…

Valko-Venäjällä on tarkoitus pelata seuraavat jääkiekon MM-kilpailut. Vuoden 2021 Skoda cup on kuitenkin saanut tummia pilviä ylleen, kun maan pitkäaikainen johtaja Aljaksandr Lukašenka on jäänyt kiinni presidentinvaaleissa pistetehtailusta, jolla hän keräsi 80% äänisaaliin jättäen opposition edustaja Svetlana Tsihanouskajan kauas taakseen. Maa on ajautunut kriisitilaan, jossa kansalaiset – pitkän vaikenemisen jälkeen – ovat lähteneet kaduille hakemaan oikeutta. Nyt – lehtitietojen mukaan – sekaan on saatu Venäjän pienet vihreät miehet. Ja ainakin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan tilanne on erittäin vaarallinen ja räjähdysherkkä.

Valko-Venäjälle on muuten täältä Etelä-Suomesta saman verran matkaa kuin Rovaniemelle. Että mistään kovin kaukaisesta maasta ei kyse.

Iltapäivälehdet olivat nyt löytäneet tilannetta kommentoimaan jääkiekkolegendat Juhani Tammisen ja Esa Tikkasen. En ole varma siitä, kuinka tilanne mediataloissa on päätynyt siihen, että juuri heiltä kannattaa kommenttia tilanteesta kysyä?

Urheilua ja politiikkaa ei kuulemma saisi sotkea, mutta silti meillä jaetaan kulttuuri- ja urheiluministerin salkku. Odotinkin, että toimittajat soittaisivat ministerille. Liekö olleet kiireisiä niin ministerit itse kuin avustajatkin ja heidän sijasta ääneen pääsivät kiekkolegendat.  Tikkasen ja Tammisen ulostulot olivat, no miten sen nyt sanoisi?  Kaipa toimittajat ovat tienneet mitä saavat, kun legendoille soittavat. Vai olisivatko olleet vielä täysin tietämättömiä henkilöistä ja etsineet vain hakusanoilla ”jääkiekko” ja ”asiantuntija”.

Onko jääkiekkoilijat liian tyhmiä ottaakseen kantaa muihin kuin kaukalon sisällä tapahtuviin asioihin ja saako jääkiekkoilijoita haukkua miten haluaa?

Esa Tikkanen kommentoi:

– Nykyisen tilanteen ei pitäisi vaikuttaa mitenkään MM-kisoihin. Kisat on annettu Minskille, eikä politiikan pitäisi vaikuttaa mitenkään urheiluun.

Ja jottei asia jäisi epäselväksi niin Tikkanen lataa vielä, että ”hän (siis Lukašenka) pitää huolta maastaan, vaikka onkin niin sanottu diktaattori.”

Ei kai siinä sitten sen kummempaa. Stalin oli muuten myös intohimoinen urheiluvaikuttaja ja ennen kaikkea kiekkomies, vaikka niin sanottu diktaattori olikin.

Ajattelin tuon Tikkasen ulostulon jälkeen, että Esa on aina ollut oma persoonansa ja nyt vain ampui kiekon ohi koko Edmontonin hallista. Myöhemmin näin, kuinka iltapäivälehti oli julkaissut jutun samaisesta aiheesta, mutta nyt asiantuntijana oli leijona numero 79, kapteeni vailla vertaa ja mies, joka omaa satoja muitakin lempinimiä.

Juhani Tamminen kommentoi seuraavanlaisesti Minskin tilannetta: ”Valko-Venäjä on yksi luonnollisimpia maita järjestää MM-kisat, ja kaiken lisäksi Veli-Lukašenka on kiekkomies”. Tami jumalauta! Se oli ensimmäinen ja viimeinen ajatukseni, koska nyt millintarkka viimeistelijä veti avopaikasta kiekon suoraan omaan poskeensa. Vaikka meillä jokaisella on tietysti oikeus omaan mielipiteeseensä.

Jokerit ja Jari Kurri kommentoivat myös Minskin tapausta, sillä Jokereiden kauden avausottelu pelataan näillä näkymin Minksissä. Vastaukset olivat liian kivuliasta luettavaa, joten jätän ne nyt mainitsematta. Mutta pieni kuva minulle syntyi siitä, että vaikka kuinka osaisi tehdä maaleja tai luistella, niin ihmisoikeusasioista puhuminen on oma lajinsa.

Ainakin kiekkoväki klikkaa näitä mielipideuutisia riittävästi. Ja jollei tarkoituksena ole ollut vahvistaa kiekkolegendojen roolia kansakunnan pelleinä, niin olisiko se tuo klikkausten määrä? Tokikin ainakin lukijoiden käsitys siitä, että jääkiekkoilijat ovat (nätisti ilmaistuna) hiukan yksinkertaisia, saa taas vahvistusta. Sitähän se tietysti teettää, kun kiekko päähän ja perään.

Tosin voin vakuuttaa kokemusperäisesti, että lätkän pelaajissa on viisaita ja vähemmän viisaita ihan samassa suhteessa kuin muissakin ammateissa tai harrastusryhmissä. Ihmisillä on kyllä hämmästyttävän raadollinen tapa kommentoida jääkiekkoilijoita, tietysti rakkailla lapsilla on monta lempinimeä, mutta kendojanari, kehari (mikä muuten loukkaa kehitysvammaisia ihmisiä, mutta se on ilmeisesti tässä tapauksessa sallittu ilmaus?), marginaalilajien mussukat, idiootit jne. eivät ole sellaisia. Ja näitä viljelevät itseään suvaitsevaisiksi luonnehtivat.

Valitettavasti media välillä onnistuu tarkoituksella tai tarkoittamatta leimaamaan jääkiekkoilijasta kuvaa, jossa tyhjäpäät, iso perseiset miehet kävelevät missit kainalossa. Meillä ei suvaita pienten ryhmien tuomitsemista ja solvaamista, mutta jääkiekkoilijat ovat ilmeisesti siitä erillään, vaikka heidät samalla moni marginaaliporukaksi tituleeraakin.

Tottakai jokaisella saa olla mielipiteensä ja hyvä niin, mutta joku roti nyt sentään. Ja tämä on Puuttomanoksan mielipide.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *