Karvahatulla ja kolikolla vaaliuurnille

Puutonoksa istui kahvilaan ja kuunteli hämmentyneenä, kuinka viereisessä pöydässä suunniteltiin taktista äänestämistä. Mikä ihmeen taktinen äänestäminen?

Taktiikkaäänestäminen pähkinänkuoressa: äänestän noita, jotta valtaan ei nouse ainakaan nuo. Eli jengi ei äänestä enää sen mukaan, että kenellä on lapsi, kuka tykkää koirista ja kuka kissoista. Vaan äänestetään koiraihmisiä sen takia, ettei valtaan nouse ainakaan kissaihmiset. Siis vaikka olisi koira-allergia ja niistä menisi iho näppylöille ja kurkku tukkoon, niin silti äänestetään koirat valtaan, koska kissat ovat ihan pyllystä.

Puuttomanoksan ajatus oli heti, että ei jumalauta! Nyt ymmärrän, kun Kainuusta kotoisin oleva mummoni sanoo aina, että suomalainen maksaa mielellään 100 euroa siitä, että naapuri ei saa 50 euroa.

Nämä taktiikkaäänestäjät puhuivat kahvipöydässä kuin tietäisivät mitä ja milloinkin on tulossa. Mistä nuo ihmiset tietävät, että kuka suostuu mihinkin hallitusohjelmaan? Puutonoksa ei jännitä vaalitulosta, vaan sitä, että saadaanko me ennen syksyä toimivaa hallitusta, jonka hallitusohjelmaan puolueet sitoutuvat, eivätkä ole vain sitoutuvinaan, kuten nyt tällä hallituskaudella kävi. Tällä hallituskaudella puolue kerrallaan otettiin koko hallituskauden ajan irtiottoja ja lopuksi syyllinen kaatuneisiin hallitusohjelmassa sovittuihin päätöksiin löydettiin oppositiosta. Pääministeri oli aina lehdissä kertomassa, että tämä oli sitten viimeinen kerta, kun hallitusohjelmasta livetään. Kunnes tuli se, seuraava kerta.

Ei kai kukaan voi tietää, että mitä tuleman pitää?

Tiesivätkö nämä kahvipöydän taktiikkaäänestäjät, että ”vasemmistolaisella” hallituskaudella ostetaan hävittäjiä, suurin osa edustajista kannattivat Natoa jo ennen kuin oppivat puhumaan, sähkötuet jaetaan keski-ja hyvätuloisille, hoitajat laitetaan pakkotyöhön, kotimaanlentojen tukemista jatketaan, pääministeri käy huumetesteissä, turkistarhausta tuetaan miljoonilla, lapset lähetetään Tanskaan sydänleikkauksiin, valtion velan korkomenot ylittävät tänä vuonna (2023) kaksi miljardia euroa, pitkäaikaistyöttömiä on ennätysmäärä, pienituloisten määrä paisui 100.000 suomalaisella, köyhyys- ja syrjäytymisriskissä on jo 900.000 suomalaista?

Puutonoksa ei tiennyt osasivatko nuo kahvipöydän taktiikkaäänestäjät ennustaa kaiken tämän tapahtuvan tämän hallituskauden aikana, mutta kysyi varmuudeksi heiltä seitsemän numeron lisäksi muutaman lisänumeron.

Numerot saatuaan Puutonoksa kysyi kahvipöydän taktiikkaäänestäjiltä, että miten tämä hallitus ei tukkinut nyt vaalikeskusteluissa esillä olevia verotuksen porsaanreikiä jo kuluneella hallituskaudella? Miksi osinkoverotukseen tai Ay-liikkeiden verotukseen puututtu jo nyt? Kahvipöydästä puolustivat näitä tekemättömiä toimia sanoen: ”Eihän kukaan voinut ennustaa pandemiaa ja sotaa”.

Ja juuri tämä alleviivasi Puuttomanoksan ajatuksen. Ei voi tietää. Joten miten äänestämällä voi edes taktikoida. Pitäisi tietää edes se, että kuka on valmis enää muodostamaan hallitusta kenenkään kanssa. ”Sinipuna tulee!”, mutta miten niin? Demareiden voitto ja Kokoomus mukaan tukemaan? Mitä luulette osinkoverotuksen käyvän, jos kokoomus on mukana hallituksessa. Pääministeripuolue kun ei sanele hallitusohjelmaa. Demokratia toimii, vaikka yskien.

Taktinen äänestäminen voisi toimia, jos tietäisi edes inasen verran puolueiden tulevista hallitusohjelmista. Nyt tiedetään vain puheet, että nuo tekevät noin ja nuo näin. Ja nekin väitteet tulevat kilpailevista leireistä, joten sanojen painoarvo on nolla, jos ei jopa miinusmerkkinen.

Puuttomanoksan äänestys taktiikassa arvonnan suorittaa tulevaisuus ja välineenä toimii päässä oleva karvalakki.

Puutonoksa äänestää sokkona

Vaalien alla Puuttomanoksan on ollut vaikea löytää, mitä puolueet oikeasti tarjoavat. Olen kuullut paljon pelottelua, että nuo leikkaavat terveydenhuollosta, nuo kaatavat loputkin metsät, nuo kiristävät tuloveroa, nuo nostavat perintöveron sataan, nuo sitä ja nuo tätä. Mutta mitä eri puolueet oikeasti aikovat työkalupakistaan kaivaa. Pelottava ajatus on, että yhdestäkään työkalupakista ei löydy toimivia työkaluja tai työkaluja lainkaan.

Ajaako puolueeni energiaremontteja, millaisia Nato ajatuksia puolueellani on, millä keinoilla parannamme suomalaisten hyvinvointia, millä rahalla teemme vihreänsiirtymän investoinnit, kuinka tänne houkutellaan ulkomaalaisia firmoja tekemään sijoituksia, minne tulevaisuuden työpaikat syntyvät, mistä talouskasvu syntyy, kuinka kauan talous voi kasvaa, miten talous voi kasvaa ilman että tuhoamme luontoa ja kiihdytämme kulutusta, kuinka saamme maahanmuuttajat opiskelemaan tehokkaammin suomen kieltä ja integroitumaan paremmin yhteiskuntaamme, miten saamme ihmisten rahat riittämään arjessa kustannusten kasvaessa, kuinka saamme oikeuslaitoksien ruuhkat helpottamaan jne.

Tässä kysymyksiä, joihin Puutonoksa haluaisi vastauksia ja etenkin konkreettisia keinoja näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Nyt vastaukset ovat luokkaa, että noita äänestämällä tilanteet vain pahenevat. Ja näiden valossa pitäisi vielä taktiikkaäänestää? Tuolle pohjalle, kun alkaa taktikoimaan, niin on sama kuin lähtisit pelaamaan ristiseiskaa kortit väärinpäin.

Vaaleja käydään yhä enenevissä määrin vastakkainasettelun kautta, koska kenelläkään ei ole ratkaisuja. Kaikilla tuntuu olevan rahaa joka paikaan, mutta kun kysyy, että mistä rahat saadaan, niin vastaus on kädenlämpöinen. Ei mitään kunnon työkaluja, vaan lämmin villasukka tuvan nurkassa.

Puheenjohtajien parhaat ehdotuksetkin ovat niin ristiriidassa, että oikein hirvittää. Me tuemme yritysten investointeja! Ja seuraavassa lauseessa kerrotaan, että osinkoverotusta voidaan kiristää. Me tarjoamme paremmat sote-palvelut ja alueiden hoitojonoja pitää purkaa! Ja samassa lauseessa kerrotaan näiden alueiden miljardisäästöistä. Me tuemme yrittäjiä! Ja samassa lauseessa ollaan laittamassa kiky-maksut työnantajille, unohtaen, että ne samat kiky-maksut tulevat myös kunnille, kaupungeille ja hyvinvointialueille maksettavaksi. Esimerkkejä riittää.

Kuka tätä ostaa?

Me kaikki, koska parempaa ei ole tarjolla. Mikä on sinänsä ihme, koska poliittinen rima on alhaalla, jos rimaa on laisinkaan. Puutonoksa ei luota taktikointiin, vaan tuuriin. Puutonoksa laittaa kaikkien ehdokkaiden nimet paperilapuille ja laput karvalakkiin, sieltä yksi kerrallaan nostelen jengiä laulukuoroon, kunnes jäljelle kaksi ehdokasta. Tämän jälkeen toinen on kruuna ja toinen klaava. Kruuna voittaa ja katsotaan, että kenen numero lappuun laitetaan. Taktiikka se on huonokin taktiikka.

Karvahatusta vetämällä ja kolikkoa heittämällä vaaliuurnille

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *