Kannustaako hallitus lieksalaisia runkkaamaan?

Lieksa on noin 12.000 asukkaan kaupunki Suomessa. Monelle helsinkiläiselle Lieksa ei sano mitään, mutta nyt sanoo. Lieksa on se paikka Suomessa, jossa ei runkata tarpeeksi. Uutisissa oli otsikko, kuinka Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja kertoi sosiaalisessa mediassa, että ”ei hallituksen kuulu rahalla kannustaa ihmisiä runkkaamaan juuri Lieksassa”. Tämä helsinkiläisen valtuutetun twiitti oli irrotettu isommasta kokonaisuudesta ja ehkä parempi niin. En lähde ottamaan kantaa valtuutetun mielipiteeseen tai koko uutiseen, vaan siihen, että pitäisikö meidän kannustaa Lieksalaisia runkkaamaan. Kyllä pitäisi, koska se jos joku tekee hyvää eli gutaa, kuten meillä Helsingissä sanotaan. Jos valtiolla on hankkeita kirgialaisten tupakoinnin lopettamiseksi, niin miksi ei sitten tällaiseen tukea voisi antaa?

Sitä tällaisia valtuutettujen tietoiskuja lukiessa miettii, että mitenhän paljon ja ennen kaikkea mitä tietoa meistä valtio kerääkään?

Lieksan Pankakoskella on kartonkitehdas Pankaboard Oy, joka työllistää noin 200 työntekijää. Se on yksi alueen suurimpia työllistäjiä. Monesti maanantai aamuisin työntekijät kyselevätkin toisiltaan, että mitä kukin touhusi viikonloppuna? Kukaan ei ainakaan runkannut, jos on meitä helsinkiläisiä uskominen.

Toisaalta me emme tiedä, että kuinka moni lieksalainen käy harrastamassa itsenäistä haureutta toisessa kaupungissa, kuten vaikka 100 kilometrin päässä olevassa Joensuussa.

Enkä ole varma, että kuinka moni työpaikalla on valmis kertomaan muille, että kävi lauantaina Joensuussa runkuttamassa.

Tuohan se olisikin todellinen tapahtumaketju, kun lieksalaiset kävisivät aina Joensuussa runkkaamassa. Pysyy oma kaupunki puhtaana ja Lieksan pääkirkko siinä Pielisjärvellä pyhänä. Sen sijaan Joensuussa ihmiset sitten aina kiroilevat, kun lieksalaiset tulevat porukalla viikonlopun viettoon. Ensin Jokipoikien peliä katsomaan Mehtimäelle ja loppuilta sitten hotellissa maksukanavia katsellen. Hotellien minibaarista suklaiden ja pienten alkoholituotteiden lisäksi löytyy erilaisia voiteita, talouspaperia ja suojalaseja. Miksi suojalaseja? No ei kai sinne Joensuuhun joka viikonloppu ajella?

Miten valtio aikoo nyt jatkossa kannustaa Lieksalaisia runkkaamaan?

Tätä en hallitusohjelmasta löytänyt, mutta toki tähän voidaan hakea niitä perinteisiä keinoja.

Lieksassa on hieno pääkirjasto, jossa Kalle Päätalon ja Mika Waltarin teosten lisäksi voisi asukkailla olla mahdollista vuokrata runkkaamiseen kannustavampaakin materiaalia. Lieksassa on myös kirjastoauto Hilippan ja täältä voisi ujommat asukkaat vuokrata käsityölehtiä ja oppaita. Matalankynnyksen aloittaminen on tärkeää ja uskon, että tässä tapauksessa sille voisi olla tilaus.

Lieksan kulttuurikeskuksessa on upea 400- paikkainen Brahesali, jossa voisi olla seminaareja. Näissä seminaareissa poistettaisiin runkkaamiseen liittyviä myyttejä, kuten vaikka, että jos runkkaa paljon, niin siitä voi kasvaa karvoja käteen ja liialliseksi menevästä runkkaamisesta voi sokeutua. Kulttuurikeskuksesta löytyy myös 100-paikkainen monitoimisali ja pienempiä kokoustiloja, joissa ihmisiä voitaisiin kannustaa pienten ryhmätöiden avulla.

Vaikka Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ei rahaa lieksalaisten kannustamiseen haluakaan antaa, niin se on vain yhden ihmisen mielipide. Uskon, että minun (helsinkiläinen) lisäkseni myös Joensuussa moni kannustaa lieksalaisia runkkaamaan enemmän kotona, ja jos tämä teksti leviäisi laajemmalle, niin kyllä tähän joku keräyskin saadaan aikaiseksi!

Make Lieksa Cum Again!

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *