Kun koira ulkoilutti omistajaa

Vuonna 2017 tehtiin yhdessä porukalla strategia, missä otettiin huomioon pienet aseelliset konfliktit, kuten vaikka kolme vuotta aikaisemmin sattunut Venäjän hyökkääminen Ukrainan Krimille.

Me emme kuitenkaan varautuneet aseelliseen konfliktiin, missä Venäjä yrittää hyökätä Ukrainan Kiovaan. Tai ainakaan me emme laskeneet sen varaan, että kukaan kiinnittää tuohon valtaamiseen mitään huomiota, kun nuo Venäjän aikaisemmatkin hyökkäykset menivät mukavasti läpi läntisten maiden johtajilla.

Me strategiapalaverissa laskettiin, että kun poliitikot ympäri Eurooppaa ovat niin solmussa Venäjän kaasuputkihankkeessa, niin halpaa energiaa saadaan edelleen, ja ylipäätään energia pidetään irti sanktioista, vaikka jotain tällaista sattuisikin.

Laskimme todennäköisyyksiä. Meillähän on entinen pääministerikin mukana kaasuputkihankkeessa, ja tämän putken piti mennä aina Venäjältä Saksaan ja sieltä Brysseliin asti! Tämän Venäjän sodan piti mennä korkeintaan kuten 2014 ja energia pidetään erillään konflikteista ja pakotteista. Niin meitä poliittisestikin ohjattiin, oli siis varauduttu.

Istuvat hallitukset omistajaohjausministerien suulla kukin vuorollaan näyttivät vihreää valoa hankkeelle, missä sidomme itsemme määrittämättömäksi ajaksi autoritäärisen valtion fossiiliseen energiaan. Se kaasu piti sitten joskus muuttaa puhtaammaksi energiaksi.

Valtiohan on Fortumissa suurimpana omistajana ja omistaa 51 %. Kyllä heille tämä strategia on koko ajan kelvannut. ”Osakeyhtiölain mukaan on edetty”, joten silloinhan yhtiön suurinta omistajaa on varmasti kuunneltu.

Kysymys onkin, ovatko yhtiön osake-enemmistön omistaja (valtio) ja omistajaohjausministeri edes ymmärtäneet koko strategiaa?

Onko ymmärtänyt, mutta on ollut niin sinisilmäinen, ettei uskonut näin laajaan Venäjän hyökkäyssotaan, ettei pitänyt sitä riskinä, vaikka historian valossa ovat aina hyökänneet, viimeksi vuonna 2014? Vai uskoiko ihan oikeasti siihen, että energiaa ei koskaan, ikinä tultaisi käyttämään aseena?

Oliko suurimman omistajan mielestä liian herkullinen tilanne ohitettavaksi yhtälö, jossa päästään tekemään rahaa olemalla mukana koko Euroopan kattavilla kaasumarkkinoilla? Rahankiilto silmissä ja suupielet vaahdossa ovat poliitikot hallituksesta toiseen painaneet eteenpäin ja vailla mitään vastuuta?

”Nyt on istutettu valtion virkamies Fortumiin, joka kertoo valtion tahtotilasta”.

Mitä perkelettä?! Siis ymmärsinkö oikein, että valtio suurimpana Fortum-yhtiön omistajana ei ole tiennyt mitä tapahtuu? Tai edes ole kertomassa, mikä heidän tahtonsa yrityksen toiminnalle on?

Tuo on sitä suurempaa paskapuhetta. Nyt pestään kiivaasti käsiä. Kyllä varmasti on tiedetty Fortumin strategiasta olla osana kaasumarkkinaa, koska miksi muuten meille sodan alussa kerrottiin, että pidetään energia pakotteista irrallaan. Kyllä tämä riski, missä kaasu vedetään mukaan sotaan, on tunnistettu välittömästi ja käyttihän Putin tätä energia-asetta jo aikaisemmin, kun nosti kaasunhintoja ja keräsi sotakassaa. Ja jos ei, niin haloo: olisiko tehtäviin valittava ihmisiä, jotka ymmärtävät edes jotakin?

”Meitä ei ole viestitty kunnolla”. Suurinta omistajaa ei ole siis informoitu kunnolla. Kuinka helvetin tyhminä meitä pidetään? Nyt syyt halutaan siirtää pelkästään Fortumin johdolle. No, jos ei olla viestitty kunnolla, niin olisiko pitänyt suurimpana omistajana omistajaohjausministerin vaihtaa Fortumin johto? Miksi ei vaihdettu? Eikä ole vaihdettu vieläkään.

Pelkäänpä pahoin, että Ukrainan sota ei olisi saanut huomiota ja Putinin ”erikoisoperaatio” olisi sujunut ilman sen suurempaa vastarintaa, niin poliitikot nauttisivat halvan kaasun voitoista senkin varjolla, että myyjä teurastaa siviilejä.

Jos uskoo omistajaohjausministerin, pääministerin ja aikaisempien hallitusten puheita, niin miksi meillä on omistajaohjausministeri? Vaikka kuinka piiloutuisi osakeyhtiölain taakse, niin ainakin minun ymmärtääkseni osake-enemmistöllä on aina mahdollisuus kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous ja erottaa hallitus jne.  ”Toimiva yhtiön johto hoitaa” kuulostaa jo vähän kuluneelta tässä yhteydessä. Hoitaa, hoitaa, mutta kukahan sen toimivan johdon valitsee?

Apuun lähdettiin kyllä sitten, kun toimiva johto huomasi, että nyt on upottu sellaiseen suohon, että tarvitaan isompia johtajia asioita hoitamaan. Ja löytyihän niitä: tekstaria on laitettu.

Miksi tähän on oikein jouduttu? Siis miettimään syyllisiä ja syitä Suomen historian suurimpaan taloudelliseen tappioon? Syy tälle kaikelle on puheiden mukaan edellisten hallitusten ja sodan. Kyllä syy on myös näissä, mutta ennen kaikkea syy on ahneudessa, ideologiasta riippumatta. Halpaa kaasua on haluttu olla myymässä kalliimmalla ja on haluttu olla mukana kaasuputkihankkeissa. Etuja ja voittoja ovat keräämässä olleet niin yksittäiset henkilöt, yritykset kuin valtiokin. Vain valtion ”omistajaohjauksessa”, valtion osake-enemmistöisessä firmassa se on mahdollista ilman mitään vastuuta, jos strategia osoittautuu tappiolliseksi. Me veronmaksajat kuittaamme velat.

Mitä tästä pitäisi oppia?

Jos jotain tästä voisi oppia, niin sen, että autoritäärisen valtion energiaan ei kannata itseään sitoa.

Ainakaan, jos joutuu itse laskut maksamaan.

Puutonoksa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *