Katseet tulevaisuuteen ja siihen, kuinka tästä koronan aiheuttamasta rytäkästä selviää työssä käyvä veronmaksaja? Töihin reippaasti laahustava suomalainen tekee työnsä ja pärjää varmasti palkallaan jatkossakin. Edessä tulee silti olemaan veronkiristelyjä, hintojen nousuja ja sehän tarkoittaa, että jostain on tingittävä. Kuka on valmis tinkimään yhteisen hyvän eduksi?
Varmasti kaikki me veronmaksajat voidaan jostain tinkiä, mutta mistä? Joku tulee onnelliseksi paremmasta pullosta viiniä, osa saa tyydytyksen uudesta merkkilaukusta ja jollekin etelän lomamatka on kaikki kaikessa. Ja jollekin on pakko riittää kuppi kahvia termospullosta.
Kukaan ja toistan, että kukaan muu ihminen ei ole siinä asemassa, että voisi sanella mistä sinun pitää tinkiä. Jos koet, että sinun on kerta kaikkiaan päästävä reissuun perheesi kanssa, niin ehkäpä juuri siitä ei kannata tinkiä. Elämä on nyt ja tässä.
Veronkiristykset vaikuttavat eniten juuri meihin, jotka säästämme johonkin meille tärkeään asiaan. Nyt, jo ennen koronavirusta velkaantunut Suomi joutuu tilanteeseen, jossa kansalaisten palkasta jää entistäkin vähemmän käteen. Tämän lisäksi juusto, bensa, asuminen ja muut elämisen edellytykset tulevat maksamaan meille entistä enemmän.
Hallitus yrittää miettiä kuinka tämä nyt ja aiemmin kertynyt velkataakka jaetaan ja kuka maksaa viulut? Veronmaksaja tietysti, mutta kuinka taakka jaetaan? Rikkailta vain kaikki vai kuritetaanko keskiluokkaa entisestään? Se kylläkin johtaa siihen, että nyt jo vähentynyt kotimainen kuluttaminen supistuu entisestään. Pienituloisiin eli kädestä suuhun eläjiin ei kukaan poliitikko halua koskea, mutta ei tarvitsekaan. Kun kauppiaat, vuokrayhtiöt, liikuntapaikat ja liikennöitsijät nostavat hintoja, niin osuu ja kovaa. Pienituloiset laskevat jo nyt mihin on varaa kaupassa, joten oranssien tarrojen ja myöhäisten iltojen halvennettujen broilerien etsintä vain kasvaa. Kiitos veronkiristysten.
Onnibussilla korpeen vai lentokoneella rantalomalle?
Hallitus kertoo, kuinka kotimaan kulutusta tulee kasvattaa ja suomalaisten tulee lisätä etenkin kotimaista matkailua. Vi&&u mitä paskaa. Kukaan ei voi uskoa tuota todeksi, koska näin ei tule käymään. Jos keräät sukan varteen 2000 euroa, niin ostatko sukellusreissun Turun Karibialle vai menetkö oikeasti Karibialle?
Kotimaan matkailu perheen kanssa: pakataan auto täyteen ja lähdetään kiertämään aivan upeaa Suomea. Bensan ja dieselin hintoja hinataan ylös veroja kiristämällä eli ei houkuta keskituloistakaan varsinkaan, kun takapenkin teini muistuttaa hiilijalanjäljestä. Nyt joku voi sanoa, että Suomea voi kiertää ja lomalle siirtyä myös junalla tai onnibussilla. Ei voi, koska kukaan ei halua pakata perhettä ja telttaa bussiin ja painella korpeen. Itkevää lasta tai kiukuttelevaa teiniä on paljon mukavampi kuunnella omassa autossa kuin junassa. Yöpyminen kotimaan hotelleissa ja kylpylöissä tulee olemaan kalliimpaa. Veronkorotukset pitävät nimittäin huolen siitä, että yrittäjät laittavat omat menetyksensä asiakkaiden maksettavaksi.
Toinen ja edukkaampi vaihtoehto on lähteä Kreikkaan ja vaikka Santorinille. Rantalomille tai idyllisille kaupunkilomille pääsee jatkossakin edullisesti, koska kaikki lomakohteissa käyneet tietävät, kuinka kolme kilometriä pitkällä rantaviivalla on kymmeniä, jollei satoja hotelleja, jotka kilpailevat asiakkaista. Turismista elävissä maissa kilpailu matkaajista on kovaa, ja siellä tullaan tekemään kaikki, jotta hotellit saataisiin taas täyteen. Niinpä jatkossakin moni vie perheensä tai itsensä lämpöiselle rantalomalle, missä all inclusive pitää huolen, ettei muki ole koskaan tyhjä.
Suomalaiset hotellit kansoittaa jatkossakin aasialaiset turistit ja hyvä niin. Heillä on rahaa ja he kuluttavat sitä. Aasialaiset ovat valmiita maksamaan igluhotelleista tuhansia euroja, jotta näkisivät revontulia samalla, kun pistelevät Petteri Punakuonoa poskeensa. Miksi se osa suomalaisia, joilla on paksu lompakko, menisi igluhotelliin, kun itsellä tai jollakin tutulla on kuitenkin huvila Lapissa? Ja meillä muilla on aina se telttamahdollisuus.
Toki on niitäkin suomalaisia, jotka majoittuvat Igluhotellissa, mutta sinne mennään vasta, kun on käyty ensin Floridassa ja Cap Verdellä. Ollaan nyt kuitenkin rehellisiä ja myönnetään, että kun palkasta jää entistä vähemmän käteen, niin kyllä se lomakohteen valinnassakin näkyy. Hinta-laatu-suhde merkitsee jatkossakin, ja sen takia Seutula tulee täyttymään iloisista matkaajista koronakriisin jälkeenkin. Se, että peittääkö hymyjä suusuoja on toinen juttu, mutta lopulta pieni paha siitä, että pääsee upottamaan varpaansa lämpöiseen rantahiekkaan.
Puutonoksa on sitä mieltä, että kun käyt töissä ja maksat veroja, niin sinulle kuuluvat mahdolliset sosiaaliturvat ja julkiset palvelut ihan samalla tavalla kuin kaikille. Sen lisäksi maksat palkastasi jo tulevaa eläkettäsi, joten myös se kuuluu sinulle – jos siihen ikään vain joskus pääset.
Jos palkastasi jää varaa mennä ulkomaille tai ostaa vaikka uusi auto, niin on se sinun oikeutesi. Kukaan ei ole oikeutettu sanomaan sinulle toisin. Sinun työsi, elämäsi ja päätöksesi.
Kuten tiedämme, elämä on muutenkin täynnä niitä ikäviä asioita, joten nauttikaa omalla tavallanne, jos teillä on siihen mahdollisuus.
Hallituksen kannattaisi miettiä, kuinka saavat ison massan eli keskituloiset lisäämään kotimaan matkailua, ja siihen keino ei ainakaan ole veronkorotukset. Polttoaineiden ja elintarvikkeiden hintojen nostaminen verotuksella johtaa ainoastaan kiihtyvään ulkomaanmatkailuun, ja se sotii varmasti aika monen hallituksessa istuvan ideologiaakin vastaan.
”Mökille on haettava viinit”, vastasi satamassa kiireinen herrasmies toimittajan haastattelussa, kun laivaliikenne meille turisteille naapuriin aukesi eilen. Että näin.
Ollaanpa nyt rehellisiä. Päättäjien puheet ja teot eivät kohtaa, se tuttua. Ja suomalainen hakee viinansakin naapurimaasta, kun sen sieltä halvemmalla saa. Näillä kun mennään, niin kotimaan matkailuyrittäjät odotelkaa rauhassa, kunnes aasialaiset taas uskaltautuvat ja saavat matkustaa.
Ja kreikkalaiset tilatkaa riittävästi hanakaljaa, suomalaiset ovat jo lähtökuopissa.
Puutonoksa